Inaktiv platsannons

30 hp - Modell för simulering av processutrustning i Oskarshamn

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2018 levererade vi 88 000 lastbilar, 8 500 bussar samt 12 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 137 miljarder kronor, varav cirka 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE. För mer information besök: www.scania.com.

Om tjänsten

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. I Oskarshamn finns produktionen av lastbilshytter till Europa. Färdiga hytter skickas till Scanias chassiverkstäder för slutmontering i Södertälje, Nederländerna och Frankrike. Hyttfabriken består av verkstäderna: Pressverkstad, Karossverkstad, Grund- och Täcklacksmåleri samt Monteringsverkstad. För att flödet ska fungera krävs också en organiserad och fungerande logistik.

Examensarbete är ett utmärkt sätt att få närmare kontakt med Scania och bygga relationer för framtiden. Många av dagens medarbetare började sin Scaniakarriär med sitt examensarbete.

Bakgrund

I Scanias karossfabrik i Oskarshamn, liksom i övriga fordonsindustrin, går produktion dygnet runt. Tillfällen att införa förbättringar är få men nödvändiga för att inte stagnera i arbetet att producera en kaross av premiumkvalité. Vår karossfabrik innehåller ca 300 robotar, förbättringstakten måste ökas men med bibehållen tillgänglighet.

Ett hjälpmedel för att säkerställa att förändringar som införs får önskvärd effekt är att simulera processen i så stor grad som möjligt. För att få så stor tillförlitlighet i resultatet som möjligt är beroende på hur välgjord den virtuella modellen av processutrustningen är.

Mål

Simulera och optimera arbetsprocessen för offlineprogrammering i syfte att sänka cykeltiden med 20 %.

Uppdragsbeskrivning

  • Arbetet bör inledas med en teoretisk del där kartläggning av befintliga förutsättningar samt utvärdering av olika system. Därefter ta fram en virtuell modell av en process utrustning och verifiera mot verkligheten.
  • Teoretisk studie av nyare teknik på marknaden och i forskningsvärlden, hur dessa fungerar, vilka fördelar och nackdelar som finns.
  • Experimentell studie baserad på resultat från teoretiska studien.

Redovisning sker genom överlämnande av slutrapport och presentation.

Avgränsning

Uppdraget kräver att mycket av arbetet utförs på plats på Scanias hyttmontering i Oskarshamn.

Utbildning/linje/inriktning

Ingenjörsutbildning gärna med inriktning Maskin/Produktion/Robotik

Ytterligare information

Antal studerande: 1
Startdatum för exjobbet: 20 januari 2020
Beräknad tidsåtgång: Ca 20 veckor
Scania tillhandahåller kontorsplats och dator under uppdragstiden.

Kontaktpersoner och handledare

Fredrik Svensson, MBBE, 0491-762 353
Ida Arvidsson, HR Business Partner, 0491-762 356
Tomas Ingerstam, handledare, 0491-756 576

Publicerad den

25-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Oskarshamn
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Kontor / Administration , Civilingenjör / Arkitekt, IT
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej