Inaktiv platsannons

Patentingenjör inom Teknik/Fysik vid Uppsala universitet (UU Innovation) och KTH

Om tjänsten

Publicerad: 2019-10-01

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

UU Innovations uppdrag handlar om att stödja omvandlingen av forskningsresultat till nya tjänster, produkter, processer eller modeller, oavsett om det sker genom nya forskningsbaserade företag eller genom forskningssamarbeten med redan befintliga organisationer. Vår kompetens inom UU Innovation består i att förstå forskningens förutsättningar för att ge ökad möjlighet för nya innovationer och forskningssamverkan. Vi är också en viktig ingång för företag och andra organisationer utanför universitet som söker specifik akademisk kompetens och samarbeten.
UU Innovations patentingenjörer inklusive sökspecialist stödjer även forskare vid andra lärosäten, däribland KTH. Den utannonserade tjänsten innebär ett större ansvar mot KTH och delar av tjänsten innebär fysisk placering vid KTH Innovation.

Vi söker nu en patentingenjör med bred kunskap inom teknikvetenskaper. Då UU Innovation och KTH Innovation båda har ett kontinuerligt inflöde av idéer inom t ex digital teknologi, mjukvara, data/AI och annan deeptech (t ex halvledare, elektronik, energi, fysik osv.) är erfarenhet kring IP-skydd inom området till stor fördel för tjänsten.

Arbetsuppgifter:
Arbetet som patentingenjör innebär att i samarbete med innovationskontorets sökspecialist och affärsrådgivare analysera uppfinningar/forskningsresultat och idéer och ge affärsmässiga råd kring patent och IP-strategier till idégivande forskare inom det specificerade området. Rollen innebär att kunna erbjuda service vad avser patenterbarhetsbedömning, ge en uppskattning av omfattning på eventuella patentansökningar, IP-strategier och avtal samt att bidra med patentbyråkontakter. Att utbilda inom immaterialrätt och att hålla i seminarier är viktiga delar av arbetet då innovationskontoret arbetar proaktivt med IP-frågor i universitetets forskarvärld och i strategiska projekt. Arbetet har en tydlig patentinriktning men vi hanterar även andra immaterialrättsliga områden såsom varumärke, design och upphovsrätt. Arbetet sker i samverkan med bl a sökspecialist, affärsrådgivare, universitets jurister och annan nödvändig kompetens.

Kvalifikationskrav:
Du ska ha en akademisk examen inom för tjänsten relevant område i kombination med mångårig erfarenhet som patentombud inom industrin eller på en patentbyrå. Du ska själv ha handlagt patentansökningar och haft ett eget utredningsansvar. Du ska även vara uppdaterad kring myndighetskrav både nationellt och internationellt och med detta som grund i dialog med forskarna kunna presentera och rekommendera lämplig IP-strategi. Du ska självklart ha goda kunskaper i svenska och engelska, muntliga såsom skriftliga, och vara van att hålla muntliga presentationer. Som person är det viktigt att du har förmågan att skapa goda relationer och drivs av att skapa värde för våra kunder och samarbetspartners. Du ska samtidigt bidra till gruppens arbete kring universitetets verksamhet och mål. Du trivs med att arbeta både självständigt och tillsammans med andra. Du är en person som både värnar dina egna specialistkunskaper och är nyfiken på andras samt har en klart analytisk läggning. Vi lägger stor vikt vid den personliga lämpligheten och personliga egenskaper som bl a initiativtagande, samarbetsförmåga och flexibilitet.

Önskvärt/meriterande i övrigt:
Det är meriterande om du själv är disputerad inom området och hemmastadd i forskarmiljöer. Vi ser även gärna att du har erfarenhet av strategiskt IP-arbete samt har erfarenhet av att hålla i utbildningsmoment. Det är meriterande om du har erfarenhet av avtalsjuridiska frågeställningar där IP finns med som grund.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-01-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Graffner Nordberg, 018- 4717216

Välkommen med din ansökan senast den 2 december 2019, UFV-PA 2019/3152.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Publicerad den

28-02-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Uppsala
Typ av kontrakt
Deltidsjobb
Typ av jobb
Kontor / Administration
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej