Inaktiv platsannons

Examensarbete Integration av bio-CCS (BECCS) vid BillerudKorsnäs bruk i Gävle

Integration av bio-CCS (BECCS) vid BillerudKorsnäs bruk i Gävle Syfte Den här studien syftar till att undersöka hur koldioxidinfångning och lagring, CCS, skulle kunna implementeras på BillerudKorsnäs fabrik i Gävle och hur det skulle påverka fabrikens energibalans i form av fjärrvärmeleverans mot Gävle stad samt energiförbrukningen on-site. Bakgrund och problembeskrivning Pappersmassaindustrin står för ca 51% av energianvändningen i den industriella sektorn i Sverige. Energin kommer i huvudsak från biogena energislag så som vedrester, bark, spån och beckolja. Pappersmassaindustrin är således en stor utsläppare av biogen koldioxid även om biogen koldioxid räknas som netto noll tack vare att skogens tillväxt återbinder koldioxiden. Koldioxidinfångning (CCS), är en teknik där man fångar in koldioxid från luften eller från rökgaser, koncentrerar upp den och sedan lagrar den i flytande form i berggrunden. Om man använder CCS på koldioxidutsläpp av biogent ursprung kallas det BECCS (Bio-Energy CCS), vilket räknas som negativa utsläpp. Pappersmassaindustrin har goda förutsättningar för implementering av CCS. Utsläppen är till stor del koncentrerade till få utsläppskällor samtidigt som infrastrukturen för ång- och elförsörjning redan finns på plats. Implementering av CCS i pappersmassaindustrin har potential att generera stora negativa utsläpp av koldioxid. Billerudkorsnäs fabrik i Gävle producerar årligen ca 700 kt pappersmassa i tre linjer; en blekt linje med växelvis löv- och barrmassa samt två oblekta linjer med barrmassa. Massan används sedan för produktion av vätskekartong. De största koldioxidutsläppen sker från sodapannorna och från mesaugnarna. I sodapannorna förbränns lignin, en restprodukt från kokprocessen som härstammar från vedråvaran. I mesaugnarna används beckolja som bränsle för att ombränna kalk som är en viktig processkemikalie. Ett av de största hindren för implementering av CCS har varit de höga kostnaderna för uppbyggnad och drift av anläggningen. Flera studier har gjorts på hur kostnaderna kan reduceras, bland annat genom att driva processen med överskottsvärme från industrin. I Sverige är det vanligt att använda överskottsvärme från processindustrier till fjärrvärme, vilket skulle kunna sätta fjärrvärme och CCS i en konkurrerande position. Uppgift Följande frågeställningar bör undersökas i projektet: -        Vilken utsläppskälla är mest effektiv för koldioxidinfångning? -        Hur ska man driva CCS-processen? -        Hur kan CCS-processen integreras med befintlig process? -        Vad får det för konsekvenser på brukets energiförbrukning? -        Vad får det för konsekvenser på fjärrvärmeleveranser från bruket? -        Teknoekonomisk utvärdering av konceptet.

Om tjänsten

Integration av bio-CCS (BECCS) vid BillerudKorsnäs bruk i Gävle
Syfte
Den här studien syftar till att undersöka hur koldioxidinfångning och lagring, CCS, skulle kunna implementeras på BillerudKorsnäs fabrik i Gävle och hur det skulle påverka fabrikens energibalans i form av fjärrvärmeleverans mot Gävle stad samt energiförbrukningen on-site.

Bakgrund och problembeskrivning
Pappersmassaindustrin står för ca 51% av energianvändningen i den industriella sektorn i Sverige. Energin kommer i huvudsak från biogena energislag så som vedrester, bark, spån och beckolja. Pappersmassaindustrin är således en stor utsläppare av biogen koldioxid även om biogen koldioxid räknas som netto noll tack vare att skogens tillväxt återbinder koldioxiden.
Koldioxidinfångning (CCS), är en teknik där man fångar in koldioxid från luften eller från rökgaser, koncentrerar upp den och sedan lagrar den i flytande form i berggrunden. Om man använder CCS på koldioxidutsläpp av biogent ursprung kallas det BECCS (Bio-Energy CCS), vilket räknas som negativa utsläpp.
Pappersmassaindustrin har goda förutsättningar för implementering av CCS. Utsläppen är till stor del koncentrerade till få utsläppskällor samtidigt som infrastrukturen för ång- och elförsörjning redan finns på plats. Implementering av CCS i pappersmassaindustrin har potential att generera stora negativa utsläpp av koldioxid.
Billerudkorsnäs fabrik i Gävle producerar årligen ca 700 kt pappersmassa i tre linjer; en blekt linje med växelvis löv- och barrmassa samt två oblekta linjer med barrmassa. Massan används sedan för produktion av vätskekartong. De största koldioxidutsläppen sker från sodapannorna och från mesaugnarna. I sodapannorna förbränns lignin, en restprodukt från kokprocessen som härstammar från vedråvaran. I mesaugnarna används beckolja som bränsle för att ombränna kalk som är en viktig processkemikalie.
Ett av de största hindren för implementering av CCS har varit de höga kostnaderna för uppbyggnad och drift av anläggningen. Flera studier har gjorts på hur kostnaderna kan reduceras, bland annat genom att driva processen med överskottsvärme från industrin. I Sverige är det vanligt att använda överskottsvärme från processindustrier till fjärrvärme, vilket skulle kunna sätta fjärrvärme och CCS i en konkurrerande position.
Uppgift
Följande frågeställningar bör undersökas i projektet:
-        Vilken utsläppskälla är mest effektiv för koldioxidinfångning?
-        Hur ska man driva CCS-processen?
-        Hur kan CCS-processen integreras med befintlig process?
-        Vad får det för konsekvenser på brukets energiförbrukning?
-        Vad får det för konsekvenser på fjärrvärmeleveranser från bruket?
-        Teknoekonomisk utvärdering av konceptet.

Projektet bör genomföras av en till två studenter med bakgrund i kemiteknik, energiteknik, maskinteknik eller liknande.

Projektet bör genomföras av en till två studenter med bakgrund i kemiteknik, energiteknik, maskinteknik eller liknande.

Publicerad den

20-06-2025

Extra information

Status
Stängd
Ort
Gävle
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Kontor / Administration , Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej