Inaktiv platsannons

Programvaruutvecklare med högtflygande ambitioner i vara

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats.

Om tjänsten

Vad du blir en del av

Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.

Avdelningen Flight Test and Verification genomför provning inom de flesta teknikområden inom flygsystem och bedriver all flygande verksamhet av Gripensystemet. Avdelningen omfattar en provorganisation med en integrerad flottilj och till avdelningen hör bland annat piloter, flygplanstekniker, prov- och mätingenjörer samt mjukvaruutvecklare. Avdelningens största ansvarsområde är professionell utprovning av flygplan men den ansvarar också för annan flygverksamhet och utför flyguppvisningar och marknadsföring både lokalt och på mässor och events runt om i världen.

Området Instrumentation and Software Systems tillhör Flight Test and Verification och ansvarar för den hårdvara och mjukvara som krävs för att övervaka och utvärdera hur ett experimentellt provflygplan beter sig under flygning. Vi är i nuläget ca 35 personer och är fördelade på två sektioner som jobbar tätt tillsammans. Hos oss jobbar vi så nära Gripenplanen att vi bokstavligen har dem i källaren!

Din framtida utmaning

Har du sett filmerna från första flygningen med Gripen E? Häftigt, inte sant? Flygningen utfördes av vår avdelning Flight Test and Verification och är starten på en omfattande provverksamhet av Gripen E/F. Vad inte alla känner till är den mängd testutrustning som flygplanet är utrustat med och den massiva organisation av ingenjörer och verktyg som krävs för att på ett säkert sätt kunna verifiera ett plan som för första gången lättar från marken.

Våra provflygplan är utrustade med en mängd analoga givare samt datorsystem som registrerar internkommunikationen mellan delsystemen i flygplanet. De är även utrustade med sändare som telemetrerar ner en delmängd av denna data i realtid till våra markcentraler. I markcentralerna analyseras data kontinuerligt under flygpassets gång av provingenjörer med hjälp av avancerad programvara vilket ger möjlighet till direkt återkoppling till piloten hur flygplanet beter sig.

Vi på Instrumentation and Software Systems skräddarsyr både den flygande testutrustningen och de system som används i markcentralerna för realtidsanalys samt övriga programsystem som krävs. Vi har en stor mängd egenutvecklade verktyg, både hård- och mjukvara, som kan delas in i fyra kategorier:

  • supportsystem för provplanering
  • utprovningssystem såsom flygande system och program för differentiell GPS och fotogrammetri
  • grafisk realtidsmonitorering och analyssystem
  • databearbetningssystem

De olika delkomponenterna i verktygslådan är väldigt varierande vad gäller programmeringsspråk och tekniker och sträcker sig från klient-server-applikationer via databaser och rena java- och C++-program till VHDL och Matlab. Utöver dessa system ansvarar vi också för antennsystem för telemetri, flygradiokommunikation och övrig kommunikation mellan pilot och flygledare i markcentralen samt övrig nödvändig infrastruktur.

Området Instrumentation and Software Systems behöver växa för att vi ska kunna fortsätta vara i framkant när det gäller nya tekniker för provverksamhet inom det internationella området Flight Test Instrumentation. Vi söker nu en ny medarbetare som kan arbeta med mjukvaruutveckling i en eller flera av kategorierna ovan. Du har möjlighet att till viss del styra arbetet efter dina specifika önskemål och intressen.

Rollen som mjukvaruutvecklare hos oss är väldigt bred och du får möjlighet att vara med under hela mjukvarans livscykel, från att ta fram krav och systemera din lösning, genom hela implementationen och verifieringen och är även med och förvaltar din produkt efter release, samt utbildar våra kunder via kurser och workshops. Du blir del i ett trevligt och sammansvetsat gäng där du har stora möjligheter att själv påverka ditt arbete och realisera dina idéer.

Hos oss finns möjligheten att utvecklas och växa som individ och vi värnar balansen mellan arbete och fritid.

Den du är idag

För att passa hos oss bör du ha en civilingenjörsexamen inom Datavetenskap, Datateknik eller motsvarande. Utöver det är dina personliga egenskaper viktigare än formella krav och vi välkomnar dig som är nyutexaminerad lika varmt som dig med flerårig erfarenhet.

Vi söker dig som har en positiv attityd, är målinriktad och driven och gärna tar egna initiativ, men alltid jobbar för teamets bästa. Vi ser gärna att du har viljan och ambitionen att på sikt ta en mer ledande roll inom system- och mjukvaruutveckling och vi erbjuder ett omfattande utbildningsprogram som stöttar dig på vägen.

Du bör ha ett gediget intresse för programvarukonstruktion och är du dessutom bra på elektronikkonstruktion eller systemadministration och infrastruktur är det extra meriterande, men inget krav.

Tjänsten innebär arbete som omfattas av försvarssekretess vilket innebär krav på svenskt medborgarskap.

Verkar det intressant? Skicka in din ansökan redan idag, rekryteringen sker löpande!   

Publicerad den

29-02-2024

Extra information

Status
Stängd
Önskad utbildningsnivå
Gymnasium, Universitet/Högskolestudier, Yrkesutbildning
Ort
vara
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb), Heltidsjobb (erfaren)
Typ av jobb
IT
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej
Språk
Engelska, Svenska

IT | Heltidsjobb (förstajobb) | Heltidsjobb (erfaren) | Gymnasium | Universitet/Högskolestudier | Yrkesutbildning