Inaktiv platsannons

15 hp - Beräkna böjpåkänning för hjälpram i Sodertalje

Examensarbete är ett utmärkt sätt att få närmare kontakt med Scania och bygga relationer för framtiden. Många av dagens medarbetare började Scaniakarriären med sitt examensarbete. ... En lastbil är...

Om tjänsten

Examensarbete är ett utmärkt sätt att få närmare kontakt med Scania och bygga relationer för framtiden. Många av dagens medarbetare började Scaniakarriären med sitt examensarbete.

Bakgrund
En lastbil är utrustad med någon form av påbyggnad, till exempel ett skåp, tippflak eller timmerrede. Scania Bodybuilding Center utvecklar riktlinjer för dessa olika typer av påbyggnader. Oftast tillsammans med påbyggnaden ingår en hjälpram som monteras på lastbilschassiet. Hjälpramen avlastar chassiramen vid tung last eller fungerar bara som en distans för att höja påbyggnaden så frigång fås till hjulen. Hjälpramen och chassiramen behöver dimensioneras så rätt styrka uppnås i förhållande till vikten.

Mål
Utveckla ett excel-program för att beräkna böjpåkänning för hjälpram.

Uppdragsbeskrivning
Räkna vertikal böjpåkänning med hjälp av existerande Excel-program för chassiram. Expandera beräkningsprogrammet för att även gälla hjälpram. För hjälpram finns det två fall av infästning mellan chassiram och hjälpram, friktionsförband eller formlåsningsförband. Beräkna hur lastbilen kan göras lättare om chassiramen dimensioneras utifrån en given hjälpram, även det omvända.

Andra redan existerande tjänster för specifikation av fordonet som behöver tas hänsyn till eller kan komma påverkas är Teknisk Specifikation, TS och Konstruktionsstrukturen, KS.

Andra frågeställningar som kan bli aktuella är hur Scanias marknadssystem som säljstöd och garantiåtaganden påverkas? Hur ska verktyget vara utformat, och hur skulle en optimeringstjänst utformas? Utred möjliga arbetssätt och hur skulle Scania förvalta detta.

Utbildning/linje/inriktning
Högskoleingenjör med inriktning Maskinteknik

Antal studerande: 1-2

Startdatum för ex-jobbet: Omgående

Beräknad tidsåtgång: 10 veckor

Kontaktpersoner och handledare
Mattias Borg Chef 070-086 08 10
Kent Nåhls Utvecklingsingenjör 08-553 819 97

Publicerad den

29-02-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Sodertalje
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej