Främja ungdomsengagemang för en bättre framtid! i Stockholm

Om... Projektet arbetar med kampanjer för att öka medvetenheten kring drogmissbruk och brott mot mänskliga rättigheter. Projektet har ett särskilt fokus på ungdomar och syftar till öka ansvarstagande och självständighet....

Om tjänsten

Om projektet
Projektet arbetar med kampanjer för att öka medvetenheten kring drogmissbruk och brott mot mänskliga rättigheter. Projektet har ett särskilt fokus på ungdomar och syftar till öka ansvarstagande och självständighet. Tillsammans med ungdomarna kommer du att bemöta utmaningar och försöka hitta lösningar på de problem som finns i samhället idag.

Organisationen Vision for Youth (V4Y) driver lite olika typer av projekt till exempel, energiprojektet som syftar till att erbjuda rena energiprodukter och tjänster samtidigt som det ökar sysselsättningsmöjligheterna för utsatta grupper. Det finns beteendeförändrings- och kommunikationsprojekt i gymnasieskolor och på universitet, där de föreläser om självmedvetenhet, kontroll, reproduktiv hälsa, HIV/AIDS, familjeplanering, hälsoundervisning, drogmissbruk, relationer, hur man kan nå sina drömmar genom utbildning och beteendeförändring. ”The eye project” arbetar med unga arbetslösa i staden genom att erbjuda utbildning i entreprenörskap där de lär sig hur man driver ett hållbart lokalt företag.

Uppgifter 
Volontärer kommer att arbeta med att utöka och fortsätta främja olika ungdomsevenemang i samhället. Exempelvis kan volontärarbetet innefatta samordning och arbete tillsammans med lokala ungdomar och skapa workshops med ämnen som spänner från HIV/AIDS, sexuell reproduktiv hälsa och övningar som boostar självförtroende och självständighet. Som volontär kan du också vara med och organisera lokala evenemang inom hälsa, miljö, sport för att involvera och nå ut till samhället i stort. Dessa evenemang kan sker ofta i samband med dagar som exempelvis internationella kvinnodagen.

Som volontär tillbringar du på Vision for Youths kontor eller ute i “fält” vilket betyder att åka till de olika ungdomsklubbarna och skolorna som organisationen samarbetar med. Arbetstiderna är högst 8 timmar per arbetsdag och max 40 timmar i veckan. Helgarbete kan förekomma eftersom organisationen behöver anpassa sig efter de ungas livssituation och möjligheter och då kan vissa event och aktiviteter komma att anordnas på helger och/eller kvällar.

För att delta i detta projekt måste man vara minst 18 år, ha förmåga att läsa och skriva på engelska. Vara flexibel och lätt kunna ta sig in i nya sammanhang. Vara öppen för att arbeta med riktlinjer för organisationen samt landets lagar och förordningar.

Plats
Projektet ligger i Arusha som är beläget i nordöstra Tanzania. Arusha är en mångfacetterad storstad som har ca 417 000 invånare.

Boende och mat
Volontärer på detta projekt bor inneboende tillsammans med andra – både tanzanier och internationella. Oftast får du ett eget rum med antingen delat eller privat badrum. Frukost, lunch och middag ingår och maten brukar lagas vanligtvis av “värden” i huset men möjlighet till att göra mat själv finns.

Fritid

Du har vanligtvis helgerna lediga och kan då passa på att se mer av området du är i och kanske göra en utflykt till sevärdheter utanför staden! Oftast är man som volontär också ledig på nationella helgdagar. Det finns även möjligheter att resa runt i landet innan eller efter din volontärvistelse.

När?
Till det här projektet kan du åka under hela året och under 1-6 månader. Projektstart är första måndagen varje månad.  Tänk på att det i december – januari är få aktiviteter och många tanzaniska skolor är stängda.

Innan avresa
Innan du åker iväg ordnar PeaceWorks en förberedelsedag ( 1 dag eller 2 dagar beroende på vilket program du väljer att åka genom) i Stockholm. Denna förberedelsedag ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg på ett internationellt projekt och till en helt ny kontext och samhällsmiljö.

Vi diskuterar även dina förväntningar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du känna dig trygg och säker, för att du ska kunna reflektera kring din roll i ett globalt sammanhang, på ditt projekt och för att möta utmaningar och fördjupa kunskapen av hur samhället ser ut både i värdlandet och i Sverige.

Samarbetspartners
Organisationen som tar emot dig heter Vision for Youth (V4Y). Du har som praktikant hos V4Y tryggheten att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande organisation i Tanzania, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av någon på organisationen när du kommer fram.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din volontärvistelse.

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du som volontär måste ordna själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. Visumregler och visuminformation kan förändras och PeaceWorks kan tyvärr inte hålla oss uppdaterade kring alla länders visumprocesser, därför är det viktigt att du kollar upp själv vilken är den senaste informationen. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Observera att visum till Tanzania måste förberedas i god tid och är lite dyrare än till många andra afrikanska länder, särskilt om du är borta längre än 3 månader. Det finns olika information om hur du ansöker om volontärvisum men den senaste informationen finns på och/eller Tanzanias

Till detta projekt kan du åka genom alla våra internationella program: Flexibla, Sommarprogrammet och 5 månader i fält!

 


Publicerad den

15-07-2019

Extra information

Ort
Stockholm
Typ av kontrakt
Volontärarbete
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Stockholm | Stockholms län | Volontärarbete

Ansök direkt

Dela jobbannonsen