Hjälp organisation att stödja journalister i Stockholm

Om... Projektet utgår från en icke-statlig organisation som arbetar med att stödja journalister för att stärka den oberoende och opartiska pressen i Moldavien. Organisationen driver Chisinau School of Advanced Journalism, en...

Om tjänsten

Om projektet
Projektet utgår från en icke-statlig organisation som arbetar med att stödja journalister för att stärka den oberoende och opartiska pressen i Moldavien. Organisationen driver Chisinau School of Advanced Journalism, en internationellt erkänd journalistutbildning, och ger utöver denna assistans och stöd till enskilda journalister och mediainstitutioner i Moldavien.

Uppgifter
På detta projekt ges en unik möjlighet att följa hur en moldavisk organisation arbetar, få inblick hur media och journalistik fungerar i Moldavien och hur det går att arbeta för en oberoende press. Projektdeltagaren bistår i arbetet på Chisinau School of Advanced Journalism och hjälper lärare på skolan att förbereda och hålla i lektioner på skolan. Detta kan innebära att ta fram och förbereda material eller att moderera samtalsgrupper för studenter på avancerad engelskanivå, något som också innebär att ta fram diskussionsämnen, bjuda in gäster och föreläsare samt organisera hemuppgifter. Andra uppgifter är att ha koll på flödet inom massmedia och sociala medier, assistera vid utbildningstillfällen för journalister från olika medier samt hjälpa till inför den årliga undersökningen Ten Journalists of the Year. Organisationen ser därför gärna att ansökande till detta projekt är kreativa och flexibla, och bör dessutom ha en god nivå på sina färdigheter i engelska.

Plats
Projektet ligger i en förort till Moldaviens huvudstad Chisinau. Staden räknas som ekonomiskt, kulturellt, vetenskapligt och administrativt centrum för landet och är med sina 700 000 invånare Moldaviens största stad. Chisinau har tack vare sina många välskötta grönområden kallats ”den grönaste staden i Europa”.

Boende och mat
På detta projekt finns det olika alternativ för boende, vilket du får avgöra av dina önskemål och tillgänglighet. Alternativen som finns är följande:

  • Individuellt rum i värdfamilj.
  • Delat rum med 2-6 projektdeltagare utanför på projektet.
    Projektdeltagaren får matpengar på projektet.

Fritid
Som projektdeltagare spenderas veckodagarna på projektet men helgerna är ofta lediga, så passa på att utforska området och sevärdheter i staden och utanför. Huvudstaden Chisinau har mycket fina parker att se och det finns även kyrkor och muséer att besöka samt caféer och butiker för shopping. Även utanför Chisinau finns ett vackert landskap på landsbygden med solrosfält, berg och vingårdar, och det finns även kloster att besöka. Tänk på att landsvägarna kan vara i dåligt skick så se till att åka med en erfaren förare på utflykterna och håll hastighetsbegränsningar!

När?
Till det här projektet kan du åka på ett mellanlångt utbyte på 1-4 månader, projektstart är första måndagen varje månad.

Innan avresa
Innan du åker iväg på ditt projekt ordnar vi på PeaceWorks en förberedelsedag, antingen på vårt kontor i Stockholm eller i Malmö. Denna förberedelsedag ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg som projektdeltagare, vad som är bra att ha med sig m.m. Vi diskuterar även saker som förväntningar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att veta hur PeaceWorks vision och perspektiv på projektdeltagaren ser ut.

Samarbetspartners
PeaceWorks samarbetspartner i Moldavien är organisationen ADVIT Moldova (Association for Development, Voluntary Service and Information for Youth). Organisationen har i sin tur kontakten med de olika projekt som du kan välja att åka till, däribland detta projekt.
I och med detta har du som projektdeltagare tryggheten i att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande organisationen i Moldavien, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av ADVIT Moldova när du kommer fram.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din projektvistelse.

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du som projektdeltagare måste ordna själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Övrig information
För alla projektdeltagare som åker till Moldavien ingår en språkkurs i ryska eller rumänska i priset för projektet. Projektdeltagaren ska ha med sig sängkläder och handduk till projektet. Även information om ens hemland, såsom bilder, böcker eller recept samt eventuella små presenter till projektet kan vara en uppskattad gest.

Publicerad den

20-08-2019

Extra information

Ort
Stockholm
Typ av kontrakt
Volontärarbete
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Stockholm | Stockholms län | Volontärarbete

Ansök direkt

Dela jobbannonsen