Inaktiv platsannons

Examensarbete: Assess trade-offs between different machine learning models when the ability to argue for safety and correctness is important i Linköping

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats.

Om tjänsten

Vad du blir en del av

Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.

Sektionen Software Process, Architechture and Modelling inom affärsområdet Aeronautics är idag en grupp på ca 15 medarbetare som ansvarar för grundläggande arbetssätt och arkitektur inom mjukvaruutveckling.

När det gäller Saabs produkter jobbar vi primärt med nyutvecklingen inom Gripen E och sektionen ansvarar för att vi har effektiva utvecklingsmetoder och processer.

Din framtida utmaning

Nya framsteg inom machine learning appliceras nu på säkerhetskritiska system där fel i mjukvaran kan orsaka allvarlig skada på människor och miljö.

Att deklarera denna typ av system säkra kan vara problematiskt på grund av människans oförmåga att förstå mjukvaran och därför inte klarar av att identifiera de scenarios i vilka mjukvaran behöver testas.

Målet med examensarbetet är att utvärdera skillnaderna mellan olika machine learning-modeller när säkerhet är en viktig aspekt. En prototyp till ett flygburet antikollisionssystem, implementerat som ett neuralt nätverk, tillhandahålls tillsammans med formella krav som måste verifieras för att få sätta ett sådant system i drift.

Exjobbet innehåller följande milstolpar:

  • Översätt det neurala nätverket till beslutsträd med hjälp av en nyligen publicerad policy extraction technique
  • Verifiera det neurala närverket, beslutsträden och ”random forests” med hjälp av existerande verktyg.
  • Jämför runtime-prestanda och förfluten tid under verifieringen for de olika modellerna.

Examensarbetet är tänkt att genomföras under första halvåret 2019. 

Den du är idag

Vi söker en student som vill genomföra ett 30 ECTS examensarbete. Du är initiativrik, analytisk och har lätt för att samarbeta såväl inom och utanför den egna gruppen. Din bakgrund är blivande civilingenjör inom mjukvara.

Eftersom vi arbetar i flera internationella samarbetsprojekt är det en förutsättning att du behärskar engelska i tal och skrift.

Examensarbetet  omfattas av försvarssekretess. Därför krävs att du genomför och godkänns i en säkerhetsprövning gjord av myndighet.

Välkommen med din ansökan!

Publicerad den

24-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Linköping
Typ av kontrakt
Examensarbete
Typ av jobb
Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej