Inaktiv platsannons

Examensarbete (30 HP): Robust stereorekonstruktion i turbulent vatten i Linköping

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats.

Om tjänsten

Vad du blir en del av

Saab Dynamics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder understödsvapen, missiler, torpeder, sensorer, obemannade undervattensfarkoster, träningssystem och kamouflagesystem för försvarsmarknaden. Produktportföljen innefattar även produkter för den civila säkerhetsmarknaden såsom fjärrstyrda undervattensfarkoster till oljeindustrin och kärnkraftverk.

Saab Dynamics har en lång tradition inom bildbehandlingsområdet och är kompetenscenter för bildbehandling i Saab-koncernen. Examensarbetet kommer att utföras på bildbehandling & optroniksektionen som idag består av 12 medarbetare. Sektionen arbetar med optroniska målsökare/sikten, inbyggda system, stereoapplikationer, machine learning, signaturmätningar och simuleringar.

Din framtida utmaning

Saab Dynamics har en lång erfarenhet av stereoteknik och 3D rekonstruktion och kan med en implementation av SLAM (simultaneous localization and mapping) i realtid scanna ett område och bygga en 3D karta från ett eller flera kalibrerade stereopar.

Autonoma farkoster (AUV) och operatörstyrda farkoster (ROV) skall på uppdrag av kund utrustas med stereokameror för att kunna utföra 3D rekonstruktion för kartläggning och inspektion av föremål under vatten.

Sikten i ett optiskt system påverkas negativt av partiklar i kraftigt turbulens. Bakåtstrålning av ljus försämrar kontrast och introducerar brus. Detta fenomen minskar förutsättningarna för stereomatchning som kräver ett distinkt lokalt område att matcha mellan vänster och höger kamera.

I detta examensarbete skall en metod utvecklas för bildförbättring i en sekvens av bilder tagna från ett kalibrerat stereopar. Algoritmen skall på ett effektivt och robust sätt modellera och dämpa de negativa effekterna skapade av bakåtstrålning av ljus i turbulent vatten på ett sätt som underlättar stereomatchning.

För att kunna göra ett snabbt och robust system är det viktigt noggrant studera och utnyttja systemets förutsättningar. Det finns goda möjligheter att samla in och använda testdata från en skarp miljö för att utvärdera vald algoritm.

I examensarbetet ingår en grundlig litteratursökning för att välja den metod som bäst lämpar sig för att lösa problemet. Vald algoritm skall implementeras och integreras i ett befintligt system.

Resultatet skall rapporteras skriftligt och det ska hållas en halvtids-/slutpresentation på Saab Dynamics.

Den du är idag

Vi söker dig med intresse för matematik, bildbehandling/signalbehandling och programmering. Lämplig utbildning är civilingenjör/magister med inriktning mot bildbehandling/signalbehandling, programmering eller liknande.

Har du erfarenhet av något av följande områden är detta meriterande; 

- Matematik

- Matlab

- C/C++/C#

- Bildbehandling/signalbehandling

- Linux


Placeringsort är Linköping.

Urval och intervjuer sker löpande så skicka in din ansökan så snart som möjligt.

Tjänsten innebär arbete som omfattas av försvarssekretess. Därför krävs att du genomför och godkänns i en säkerhetsprövning gjord av myndighet.

Välkommen med din ansökan!

Publicerad den

19-06-2019

Extra information

Ort
Linköping
Typ av kontrakt
Examensarbete
Typ av jobb
Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis