Inaktiv platsannons

30 hp - Utveckling av kyl- värmesystem för elektriska komponenter i Instrument Panel i Sodertalje

Om tjänsten

Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.

Uppdraget

Att utveckla ett koncept som utnyttjar lastbilens klimatsystem för att skapa en kontrollerad tempererad miljö som är gynnsam för de elektriska styrenheterna och skärmar som finns i instrumentpanelen. Framtidens fordonsflotta kommer att få mer avancerat förar- och körstödsystem. Dessa system kräver kraftfullare styrenheter och skärmar som i sin tur genererar mer värme och kräver en jämnare klimatiserad miljö för att fungera väl.

Uppdraget är att få ett robuste system där styrenheterna får en miljö som är anpassad för styrenheterna och som utnyttjar hyttens klimatsystem samt att inte påverka övrigt hyttklimat på ett negativt sätt.

Mål

 • Koncept på Styrenhetmiljö och ombyggt klimatsystem med värmeväxlande eller kylande funktion
 • Kravbild och tillhörande dokumentering
 • Prototyp för validering

Arbetsmoment

  1. Analysera nuläge och problembeskrivning
  2. Litteraturstudier / Referenser / Omvärldsanalys / Intervjuer / Empiriska studier
  3. Upprättande av kravställande dokument
  4. Konceptutveckling
  5. Prototypframtagning / Validering
  6. Presentation

 

Bakgrund
I framtiden kommer väldigt mycket nya avancerade elsystem föras in i fordon.
Autonom Körning, kamera som analyserar förarens blick-trötthet. Nya stora avancerade skärmar och avancerad styrning av dessa. Dessa alstrar mycket värme. Avancerade grafikkort samt snabba itererande matematiska beräkningar kräver kraftiga processorer. De används på hög nivå hela tiden och detta alstrar värme. Samtidigt är hytten utsatt för väder och vind och vi har en miljö med temperaturer från -40 till plus 80. Fordonet skall kunna fungera i denna miljö utan problem. Ett framtida autonomt fordon skall kunna framföras utan att lastbilen stannar pga. för kraftigt uppvärmda processorer. Detta exjobb fokuserar på att kyla de styrenheter som vi planerar placera i instrumentpanelen samt att nyttja klimatsystemet till detta. Även hur styrenheter placeras samt hur luften flödar effektivt runt dessa. Att utreda hur processorer och styrenheter bäst utformas i denna miljö. Hur klimatsystemet kan byggas för att uppfylla detta syfte.

Utbildningsnivå
Civilingenjör eller motsvarande. Examensarbetet riktar sig till studenter inom exempelvis Maskinteknik, Farkost, Design och produktutveckling.

Antal studenter: 2 (individuell ansökan) 
Start: K1 2019. 
Omfattning: 30 hp (ca 20 veckor) 

Kontaktperson
Daniel Johansson, RCIP, Head of Instrument panel, drivers control unit and climate system, 08-553 81624,

 

About the job
 • Title: 30 hp - Utveckling av kyl- värmesystem för elektriska komponenter i Instrument Panel
 • Business area: Research and Development
 • Country: Sweden
 • City: Sodertalje
 • Last application date: 2018-11-30
 • Job Id: 20182907
About Scania
Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Under 2017 levererade vi 82 500 lastbilar, 8 300 bussar samt 8 500 industri- och marinmotorer till våra kunder. Vi omsatte närmare 120 miljarder kronor, varav 20 procent utgjordes av servicerelaterade tjänster. Scania grundades 1891 och finns idag representerat i mer än 100 länder, och har drygt 49 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Eurasien. Scania ingår i Traton Group. För ytterligare information, besök www.scania.com.

Publicerad den

16-06-2019

Extra information

Ort
Sodertalje
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Kontor / Administration , Civilingenjör / Arkitekt, IT
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis