Inaktiv platsannons

Examensarbete 30Hp: Generalisering och optimering för virtuella agent-beteenden i Linköping

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats.

Om tjänsten

Vad du blir en del av

Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.

Detta examensarbete kommer att utföras på sektionen Taktisk omvärldssimulering och Visualisering. Gripens flygsimulatorer används för utveckling, konceptstudier och avancerad träning. De är en viktig pusselbit i utvecklingen av Gripens vapensystem. Dessa simulatorer innehåller ett system som simulerar själva övningen (hotet). Det är viktigt att piloterna får öva på så realistiska hot som är möjligt. Det är också viktigt att nya piloter får möjlighet att utvecklas och att nivån på övningen passar pilotens förmåga. Simulatorerna används dels inne på Saab för utprovning men också hos det svenska flygvapnet och hos våra exportkunder.

Din framtida utmaning

För att utveckla simulatorer som känns verkliga behövs motståndare som klarar en komplex miljö. För detta går det använda virtuella agenter/bottar. Dessa agenter måste kunna uppnå en viss svårighet för piloter, men också kunna ge en upplevelse som känns verklig.

Det finns flera olika sätt att skapa agenter och ett sätt är m.h.a evolutionära algoritmer. Evolutionära algoritmer används då dessa agenter har ett beteende beståendes av noder med ett antal parametrar. Dessa parametrar har en stor möjlighet att optimeras. Vi anser att om man generaliserar vissa sekvenser i dessa beteenden kan man skapa byggblock som sedan kan användas för olika syften. Examensarbete syftar till att utforska hur vi kan generalisera dessa byggblock på ett bra sätt. Man ska kunna både använda sig av dessa block i manuella konstruktioner samt automatiserade. Vi vill även kunna identifiera parametrar i beteenden för att se vilka förändringar vissa noder och parametrar gör.

Förväntat resultat:
  • Teknisk rapport på engelska
  • En prototyp för att utvärdera optimeringar och byggblock
  • En demo för en referensgrupp på Saab som visar vad som gjort under exjobbet
Den du är idag

Detta examensarbete lämpar sig bäst för en student som går det sista året på ett tekniskt ingenjörsprogram med inriktning mot algoritmer samt även kunskap inom AI eller intresse för AI.

Bifoga gärna referenser till egna projekt i ansökan.

Publicerad den

18-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Linköping
Typ av kontrakt
Examensarbete
Typ av jobb
Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej