Inaktiv platsannons

RTLS - real time location systems i Oskarshamn

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Under 2017 levererade vi 82 500 lastbilar, 8 300 bussar samt 8 500 industri- och marinmotorer till våra kunder. Vi omsatte närmare 120 miljarder kronor, varav 20 procent utgjordes av servicerelaterade tjänster. Scania grundades 1891 och finns idag representerat i mer än 100 länder, och har drygt 49 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Eurasien. Scania ingår i Traton Group. För ytterligare information, besök www.scania.com.

Om tjänsten

30 hp – RTLS – real time location systems

 

Bakgrund

Spårbarhet är ett område som industriföretag såsom Scania fattar mer och mer intresse för. Spårbarhet på externt material har varit vanligt i flera branscher under många år, nu inriktar sig många företag på real tids spårning externt och internt genom att följa objekt i och utanför verksamheten. En av dessa tekniker är real time location systems (RTLS) som identifierar objekt och spårar dem i real tid för att sedan analysera datan med analysverktyg. Scania ser potentialen och ett tydligt värde i att undersöka och skapa en bättre förståelse för RTLS och vilka användningsområden det finns för tekniken.     

Mål

Målet med arbetet är att koppla olika RTLS tekniker till användningsområden för Scania, så att resultatet av arbetet kan ge Scania Oskarshamn ett konkret långsiktigt mål samt mer kortsiktiga delmål. I fokus är först och främst logistik- och produktionsavdelningen internt på Scanias hyttmontering i Oskarshamn.

Uppdragsbeskrivning

Utgående från ovanstående beskrivning följer nedan ett antal frågeställningar som ytterligare avgränsar och förtydligar det som behöver behandlas:

  • Vad är RTLS och vilka tekniker ingår?
  • Vilka olika användningsområden finns för teknologin?
  • Vilka fördelar och effektiviserings möjligheter tillför teknologin?
  • Vilka kostnader tillför RTLS?
  • Benchmarking mot andra branscher.

Dessa frågor är tänkta för att bredda förståelsen för hur författarna avser att attackera de tilltänkta problemområdena, som därmed blir:

  • Skapa en långsiktig målbild för Scanias hyttmontering för att erhålla det maximala värdet av RTLS.
  • Vad ska internlogistiken och produktionen göra konkret, både kort- och långsiktigt för att effektivt använda RTLS teknologi och hur bör resurserna för detta prioriteras?

 Avgränsning

Ev. avgränsningar diskuteras mellan uppdragsgivare/tagare vid initiering av uppdraget.

Utbildning/linje/inriktning

Utbildning: Civilingenjör i Industriell Ekonomi, Maskinteknik, Materialteknik eller motsvarande.
Antal studenter: 2 st

Beräknad omfattning: ca 20 veckor

Startdatum: Tidigast VT 2019

Kontaktpersoner och handledare

Kontaktperson: Maryana Sjöguist, gruppchef logistikutveckling 0491 – 765945            

Handledare: Philip Skarheden, logistikutvecklare 0491 – 464397                      

Publicerad den

19-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Oskarshamn
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Kontor / Administration , Civilingenjör / Arkitekt, IT
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej