Inaktiv platsannons

Analytiker/makroekonom i Stockholm

Analytiker... Vi söker dig som vill arbeta med Riksgäldens prognoser för statens budget på avdelningen för ekonomisk analys....

Om tjänsten

Analytiker/makroekonom

Vi söker dig som vill arbeta med Riksgäldens prognoser för statens budget på avdelningen för ekonomisk analys. Prognosarbetets utformning och Riksgäldens unika datatillgång ger möjlighet till såväl analytisk fördjupning som nära samarbete mellan olika prognosområden.

Avdelningens arbete spänner över Riksgäldens alla frågeområden och berör makroekonomi, offentliga finanser, finansmarknader och finansiell stabilitet. Arbetet inkluderar också löpande utveckling av ekonometriska modeller. 

Arbetsuppgifter och tjänsten
Som del av vår prognosgrupp kommer dina huvudsakliga arbetsuppgifter röra prognosen för statens budget. Arbetet är en viktig del i Riksgäldens Statsupplåningsrapport, i vilken det redovisas hur Riksgälden ska förvalta statsskulden kommande år via upplåning på de finansiella marknaderna. Arbetet med rapporten ställer krav på god förmåga att skriva informativa och pedagogiska texter. Du kommer även att delta i projekt inom t ex. metod- och modellutveckling samt vara delaktig i vår omvärldsbevakning. Vid behov kan du också komma att hantera remisser.

Erfarenhet, utbildning och person
Rollen ställer krav på sakkunskap inom nationalekonomi, viket innebär att du som minst ska ha en examen på magisternivå och relevant arbetslivserfarenhet, gärna från prognosarbete. I och med att avdelningens ansvarsområden spänner över ett brett område kan kandidatens profil och erfarenhet tas i beaktande i utformningen av tjänsten. Det är meriterande med kunskap inom offentliga finanser men även inom områden som arbetsmarknad, socialförsäkringssystem och skattesystem. I tjänsten ingår att hantera och bearbeta stora datamängder, varför det också är meriterande med erfarenhet inom analysverktyg som Eviews, SAS och FASIT.

Som person är du noggrann med sinne för detaljer, ansvarstagande och har förmågan att växla mellan eget arbete och samverkan med övriga organisationen. Det är viktigt att du självständigt kan driva arbetet framåt och målinriktat samt är flexibel då naturliga arbetstoppar förekommer i prognosarbetet. Vi kommer att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi erbjuder utmanande arbetsuppgifter i statens finanscentrum med kunniga och engagerade kollegor i en händelserik miljö med stark internationell koppling.

Tjänsten kan komma att säkerhetsklassas.

Kontakt
Om du har frågor är du välkommen att ringa chefekonom Mattias Persson 08 613 46 99 eller HR-expert Maria Härås 08 613 46 70.

Ansökan
Välkommen med din ansökan via www.riksgalden.se/jobb senast den 25 november 2018. Ange referens 2018/1033.

Urvalet av kandidater sker löpande.

Riksgälden spelar en viktig roll i samhällsekonomin och på den svenska finansmarknaden. Vi bidrar till att statens pengar och finansiering hanteras effektivt och att det finansiella systemet är stabilt. I uppdraget ingår att vara statens internbank, förvalta statsskulden och ge statliga garantier och lån. Riksgälden ansvarar också för statens bankkrishantering och insättningsgarantin. Vårt kontor finns i centrala Stockholm.

Dela detta jobb

Publicerad den

28-02-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Stockholm
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej