Inaktiv platsannons

Ekonom till SCB i Örebro

Ekonom till... Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen,...

Om tjänsten

Ekonom till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 300 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning
Enheten finansmarknadsstatistik finns i Stockholm på avdelningen för ekonomisk statistik. Enheten har till uppgift att ta fram statistik som belyser utvecklingen av de finansiella marknaderna och arbetar på uppdrag av Riksbanken och Finansinspektionen.

Statistiken omfattar de finansiella företagens årliga resultat- och balansräkningar samt statistik över finansinstitutens finansiella tillgångar och skulder med omfattande nedbrytningar. I statistiken ingår räntestatistik, beräkning av penningmängden samt land- och valutafördelade utländska fordringar och skulder. Enheten producerar och utvecklar även värdepappersstatistik. Statistiken utgör ett viktigt underlag för bland annat national- och finansräkenskaperna samt för internationella institutioner, särskilt Europeiska centralbanken (ECB).

Enheten ansvarar också för att tillgängliggöra en stor mängd uppgifter till både Riksbanken och Finansinspektionen. Uppgifterna behövs för Riksbankens övervakning av finansmarknaderna och för att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende samt för Finansinspektionens tillsyn över finansiella marknader och företag. Vidare används uppgifterna av SCB för framställning av statistik. Vi är 25 personer som arbetar på enheten och nu söker vi en ny kollega!

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna omfattar löpande statistikproduktion – granskning, beräkning, redovisning – men också utvecklingsarbete avseende såväl arbetsprocesser och metoder som vidareutveckling av statistiken. Utvecklingsarbete innebär att självständigt och i grupp bedriva projektarbete. Arbetsuppgifterna erbjuder goda möjligheter till kompetensutveckling inom såväl ämnesområdet som statistikproduktionen och innebär även mycket kontakter med andra delar av SCBs organisation samt användare av statistiken.

Arbetet innebär att inom enhetens Riksbanksuppdrag:


• medverka i framställningen, presentationen och publiceringen av statistiken
• hantera stora datamängder
• medverka i utvecklingen av statistikens kvalitet och innehåll
• delta i och/eller driva utvecklingsprojekt
• ha kontakter med såväl interna som externa statistikanvändare
• ha kontakter med rapporterande banker.

Kvalifikationer
Arbetet kräver att du:


• har akademisk examen i företagsekonomi eller i nationalekonomi
• har läst 60 hp i statistik eller har motsvarande erfarenhet som SCB bedömer likvärdig
• har god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på såväl svenska som engelska. 

Arbetslivserfarenhet och/eller studier inom finansmarknadsområdet värdesätts vid rekryteringen liksom goda kunskaper i Excel och SQL.

Du bör ha intresse av finansmarknadsområdet och utveckling av statistik som beskriver samhällsekonomin. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och för den här tjänsten behöver du ha ett strukturerat och noggrant arbetssätt. Tjänsten kräver både mycket samarbete och förmåga att arbeta självständigt.

Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande.

Om anställningen
Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan
Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2018-12-10, märkt med dnr A2018/1082, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten
Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Martin Kullendorff tel 010-479 45 24.

Fackliga företrädare
Richard Bengtsberg, ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Johanna Jonsson, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt
Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Dela detta jobb

Publicerad den

25-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Örebro
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej