Inaktiv platsannons

Analytiker med kunskap om svensk industri och energi i Eskilstuna

Analytiker med kunskap om svensk industri och... Energimyndigheten arbetar med förnybar energi, klimatinsatser, bättre teknik, trygg energif...

Om tjänsten

Analytiker med kunskap om svensk industri och energi

Energimyndigheten arbetar med förnybar energi, klimatinsatser, bättre teknik, trygg energiförsörjning och smartare energianvändning. Vår vision är ett hållbart energisystem och vi jobbar utifrån vår värdegrund; trovärdig, modig, och helhetssyn.

Hur ligger vi till i omställningen mot ett hållbart energisystem med låga klimatutsläpp? Vad mer behöver vi göra för att nå dit? Hur har utvecklingen varit hittills? Dessa viktiga frågor, och mycket annat, försöker vi besvara på Energimyndigheten. Vi ansvarar för Sveriges officiella energistatistik, vi gör prognoser och tar fram scenarier för hela energisystemet. Vårt arbete fungerar som underlag för beslutsfattare.

Dina arbetsuppgifter

En viktig del i omställningen mot nollutsläpp sker just nu inom industrin, som är inne i en spännande fas. Enheten söker därför två medarbetare som kommer att arbeta med att följa utvecklingen av svensk industri ur ett klimat- och energiperspektiv. Arbetet handlar om att analysera utvecklingen inom energiintensiva branscher och branscher med stora processrelaterade utsläpp, såsom stålindustrin och raffinaderier. Låter det som ett spännande arbete? Då kanske det är dig vi söker.

Analysarbetet handlar om att följa utvecklingen när det gäller utsläpp, energianvändning och ekonomi i de viktigaste industribranscherna, såväl baserat på statistiskt underlag som genom att följa vad som händer i omvärlden. I tjänsterna ingår att förbättra myndighetens kunskap om hur energitillförsel, omvandling och energianvändning ser ut och fånga det i vår statistik. På enheten arbetar vi med att bedöma utvecklingen framåt när det gäller energianvändning, exempelvis genom att ta fram prognoser och scenarier. Arbetet innefattar även metodutveckling för att förbättra och effektivisera olika typer av analyser. Det underlag vi tar fram används som underlag för beslutsfattare, där Regeringen är vår uppdragsgivare. Underlaget används även som underlag till rapportering internationellt, såsom till EU och IEA. På enheten arbetar vi flexibelt med olika uppdrag och du kommer involveras i flera intressanta projekt.

Vi erbjuder dig en miljö där god gemenskap och hjälpsamhet är en naturlig del av vardagen och där vi inspirerar och uppmuntrar varandra i arbetet.

Din profil

Vi söker dig som har relevant akademisk utbildning inom samhällsvetenskap, ekonomi, naturvetenskap eller teknik. Erfarenhet och/eller kunskap från tillverkningsindustri/processindustri är meriterande. Du har god förmåga att uttrycka dig skriftligt och muntligt på både svenska och engelska samt har en förmåga att planera, organisera och prioritera i arbetet på ett effektivt sätt. Har du erfarenhet av projektledning är det meriterande.  

Du kommer arbeta med analysarbete av statistik och för arbetet krävs att du kan bearbeta och analysera stora mängder data. Vidare bör du ha intresse för de tekniska och marknadsmässiga krav och möjligheter olika industrier står inför när det gäller energifrågor och omställning till ett hållbart energisystem. Vi ser gärna att du har erfarenhet av scenario- och prognosarbete.

Du bör ha erfarenhet av att samarbeta i team för att bidra med analys, kunskap och underlag till enhetens övriga verksamhet. Du arbetar utifrån ett helhetstänk och samverkar löpande med dina kollegor på enheten.

Som person kan du arbeta självständigt, är drivande och duktig på att ta egna initiativ. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper. Har du erfarenhet av att arbeta med statistiska verktyg såsom SAS är detta meriterande.

Har du kunskap och/eller erfarenhet av omvandling och användning av energi inom raffinaderier och/eller petrokemisk industri är det meriterande för en av de aktuella tjänsterna.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsvillkor

Tillsvidareanställning, heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan 

Välkommen med din ansökan senast 6 januari 2019. Om du skickar din ansökan på annat sätt än genom vår hemsida - märk då din ansökan med diarienr: 2016-016957

Tjänsten är placerad på vårt nya huvudkontor i Eskilstuna. Energimyndigheten sätter värde på de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald kan tillföra verksamheten.

Publicerad den

20-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Eskilstuna
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej