Inaktiv platsannons

Utredare till SCB i Örebro län

Utredare till... Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen,...

Om tjänsten

Utredare till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 300 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning
Tjänsten är på enheten för Samordning och analys. Enheten finns i Örebro och tillhör SCB:s avdelning för Ekonomisk statistik. Enhetens verksamhet är en viktig del i arbetet med att förbättra kvaliteten i den ekonomiska statistiken som produceras på SCB. Det sker genom samordningsarbete i olika former. En del är det löpande arbetet med de allra största företagen i Sverige, där avstämning av inlämnade statistikuppgifter ingår för att säkerställa kvaliteten i Nationalräkenskaperna och beräkningen av Sveriges BNP. Genom omvärldsbevakning, företagsbesök och täta kontakter med företagen byggs kunskaper och goda relationer upp, en förutsättning för kvalitetsarbetet.

En ökande del av arbetet med de stora företagen är det som kallas för profilering. Med profilering avses aktiviteter för att kartlägga och beskriva företagens strukturer avseende deras organisation och kontroll.

Utöver arbetet med de stora företagen arbetar enheten även med att driva analysarbetet på avdelningen samt att ansvara för ett antal större projekt som spänner över hela den ekonomiska statistiken.

Arbetsuppgifter
Vi söker medarbetare till Storföretagsgruppen som arbetar gentemot de största företagen i Sverige. Du kommer vara i ett team som arbetar gemensamt mot samma mål samt ha självständiga arbetsuppgifter.

Arbetsuppgifterna innebär att:


• ansvara för arbetet med några enskilda stora företag/koncerner och bygga upp kunskap om dessa
• löpande genom omvärldsbevakning hålla sig uppdaterad om förändringar i t.ex. koncernernas legala strukturer, flöden av varor och tjänster mellan olika enheter i Sverige och omvärlden
• arbeta för att skapa goda kontakter både internt inom SCB och med företagen, samt i olika sammanhang ansvara för eller delta i SCB:s kontakter med företagen
• förmedla kunskap om enskilda företag och koncerner till berörda på SCB
• internt, eller i kontakt med företagen, fånga upp frågor som behöver utredas och driva dessa utredningar framåt
• ansvara för samgranskning och avstämning av insamlade uppgifter (kvartal och år) för några enskilda stora företag, i ett fåtal centrala undersökningar även ansvara för granskning/validering av uppgifter för dessa företag
• delta i vidareutvecklingen av verksamheten och de gemensamma rutinerna för arbetet med de stora företagen

Kvalifikationer
Du har:


• akademisk utbildning i företagsekonomi eller nationalekonomi,
• minst 60 hp i ämnet statistik, eller annan erfarenhet som SCB bedömer relevant,
• erfarenhet av att arbeta med redovisning, gärna koncernredovisning,
• förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift, på både engelska och svenska.

Vi ser gärna att du har tidigare arbetslivserfarenhet från arbete med nationalekonomi och/eller annat relevant utredningsarbete. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och för den här tjänsten behöver du ha god analytisk förmåga och en förmåga att arbeta självständigt och driva arbetet framåt. Du bör också vara kommunikativ och ha lätt för att samarbeta.

Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande.

Om anställningen
Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Befattningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du måste vara svensk medborgare, men får gärna ha utländsk bakgrund.

Ansökan
Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2019-01-13, märkt med dnr A2019/1554, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten
Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Anna Wetterling, tel 010-479 65 14

Fackliga företrädare
Johanna Jonsson, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00
Maria Nilsson, ST inom SCB, tel 010-479 40 00

Övrigt
Eftersom enheten har övervägande kvinnliga medarbetare ser vi gärna manliga sökanden till tjänsten.

Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Dela detta jobb

Publicerad den

19-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Örebro län
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej