Inaktiv platsannons

Utredare/statistker till SCB i Örebro

Utredare/statistker till... Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av...

Om tjänsten

Utredare/statistker till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 300 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning
Enheten för arbetskraftsundersökningar (AKU) i Stockholm hör till SCB:s avdelning för befolkning och välfärd. AKU framställer, analyserar och utvecklar statistik över arbetsmarknaden med utgångspunkt från Arbetskraftsundersökningarna vilka beskriver aktuella arbetsmarknadsförhållanden för befolkningen och ger information om utvecklingen på arbetsmarknaden. AKU är en av nordens största urvalsundersökningar och används för viktiga analyser av svensk arbetsmarknad och ekonomi. AKU följer FN-organet ILO:s konventioner och koncept och är till stor del reglerad av EU. 

Vi är i dagsläget 14 personer som arbetar vid enheten men vi samarbetar i stor utsträckning med personal från andra enheter som exempelvis ansvarar för datainsamling, IT och metodfrågor. Vi arbetar med många kunniga och engagerade användare som ställer höga krav på statistiken. Våra resultat får ofta stor uppmärksamhet i media och vi får regelbundet frågor från journalister.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär att:

• arbeta med framställning och presentation av våra månatliga, kvartalsvisa och årliga resultat för Arbetskraftsundersökningarna,
• ta fram tematiska rapporter om läget och utvecklingen på arbetsmarknaden,
• ta fram specialbearbetningar till olika användare såsom regeringskansliet, myndigheter, journalister och forskarvärlden,
• få möjlighet att driva och delta i intressanta utvecklingsprojekt

Kvalifikationer
Du har:

• akademisk examen med samhällsvetenskaplig inriktning,
• minst 60 hp i ämnet statistik,
• minst 30 hp i nationalekonomi,
• förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift, på både engelska och svenska.

Vi vill gärna att du har erfarenhet av utrednings- och analysarbete samt statistikframställning. Du ska också vara intresserad av kontakter med våra användare och gärna ha ett intresse för samhällsfrågor. Kurser inom tidsserieanalys, yrkesmässig erfarenhet av att ha arbetat med stora datamängder samt erfarenhet av att ha arbetat med programvaran SAS eller annan programmering är meriterande. Som person bör du vara strukturerad, flexibel, noggrann och ha lätt för att samarbeta.

Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande.

Om anställningen
Tjänsten är tillsvidare men inleds med sex (6) månaders provanställning. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan
Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2019-01-14, märkt med dnr A2018/1543, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor.

Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten
Vill du veta mer om tjänsten kontakta enhetschef Magnus Sjöström tel 072-578 66 81.

Fackliga företrädare
Krister Näsén ST inom SCB, tel 010-479 49 08.

Åsa Vernby Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 68.

Övrigt
Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Dela detta jobb

Publicerad den

24-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Örebro
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej