Inaktiv platsannons

Avdelningschef, Nationella avdelningen i Stockholm

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation. Vår vision är att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof. Vi finns på plats före, under och efter katastrofer och kriser, i såväl Sverige som i andra delar av världen för att förhindra och lindra mänskligt lidande, skydda liv och hälsa och säkerställa respek­ten för varje människas värdighet.

Om tjänsten

Om oss

Svenska Röda Korset bedriver en bred humanitär verksamhet i syfte att förhindra och lindra mänskligt lidande. Den svenska organisationen har sin bas i frivillighet och medarbetare hos ca 700 lokala kretsar med stöd av 430 tjänstepersoner på centrala kontor. Vi driver verksamhet inom kris och katastrof, skyddsfrågor samt hälsa och vård. Vi ingår som en mycket aktiv medlem bland de 191 nationella föreningar som utgör den internationella Röda Kors- och Röda Halvmåne-rörelsen.

Den nationella avdelningen på Svenska Röda Korset samordnar verksamheter som bl.a. innefattar krisberedskap, sociala mötesplatser och gemenskap, familjeåterförening och skyddsverksamheter. Helt avgörande för att göra betydelsefulla humanitära insatser är att våra lokala föreningar och centrala tjänstepersoner jobbar tätt tillsammans med stort fokus på målgruppsinvolvering. Vi har förtroendet att omsätta tid från våra frivilliga och pengar från både våra givare och offentliga projekt- och verksamhetsmedel i konkreta insatser för människor i utsatthet. Vår erfarenhet och kunskap vill vi också omsätta i opinion och påverkan. Vi har ambitioner som vi vill att du ska hjälpa oss att förverkliga.

 

Om uppdraget

Inom den svenska verksamheten söker vi nu en avdelningschef för den Nationella avdelningen i Sverige. Tjänsten är nyinrättad i denna form, och arbetet innefattar både stöd till kretsar och tematisk fördjupning inom våra verksamheter. Du får en nyckelroll i att leda, utveckla och följa upp avdelningens strategiska prioriteringar i hela Sverige, både landsbygd och storstad. Du ansvarar för att den operativa verksamheten följer såväl Svenska Röda Korsets grundprinciper och prioriteringar som kvalitetssäkrade projektåtaganden. Till din hjälp har du ditt ledningsteam med nio enhetschefer, en liten stab inklusive en biträdande avdelningschef, cirka 120 medarbetare samt stöd från gemensamma stödenheter inom bl.a. HR, ekonomi, IT och kommunikation. Du är också en del av ledningsgruppen för Svenska Röda Korset, och i uppdraget ingår att aktivt bidra till hela Svenska Röda Korsets strategi och att resurser används på bästa sätt.

 Det innebär att du bl.a. kommer att:

  • Ansvara för ledning och samordning av avdelningens arbete
  • Inspirera och motivera till frivilliginsatser  
  • Verka för en breddad och ökad finansiering av verksamheten
  • Bidra till utveckling och koordinering av arbetsmodeller som används inom hela Röda Kors- och Röda halvmåne-rörelsen
  • Arbeta strategiskt med påverkans- och opinionsfrågor   

 KOMPETENSKRAV

  • Högskoleutbildning inom relevant område
  • Minst 15 års relevant arbetslivserfarenhet, varav minst 5 år inom civilsamhället
  • Minst 10 års ledarerfarenhet, där erfarenhet av att vara chef för chefer är meriterande
  • Erfarenhet av att vara drivande i förändringsprocesser och organisationsutveckling

 För att lyckas i uppdraget, söker vi dig som dessutom:

  • Har mycket god strategisk, analytisk och strukturell förmåga
  • Har uppvisad förmåga att leda och koordinera komplexa verksamheter också inom samhällssektor och frivillighet, där du kan visa på uppnådda resultat. Erfarenhet av utrednings- och analysarbete är meriterande.
  • är intresserad och nyfiken på hur människors motiv och drivkrafter för att vilja engagera sig i en frivilligorganisation kan tas tillvara
  • Har mycket god förmåga att uttrycka dig kommunikativt i tal och skrift på både svenska och engelska, också i mediala sammanhang
  • Rör dig bekvämt mellan den lokala föreningen och stora officiella sammanhang
  • Har hög grad av organisatorisk medvetenhet och vana av att agera representant i sakfrågor
  • Kunskap om Röda Korsets verksamhet i Sverige och internationellt är meriterande

 Som avdelningschef och medlem i ledningsgruppen är du en förebild i organisationen. Vi vill vi att du i ditt ledarskap både bygger tillit och agerar med handlingskraft och mod. Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet.

Vi erbjuder ett spännande och utmanande jobb där du är med och gör skillnad för många människor. Tjänsten är en tillsvidareanställning med placering i Stockholm. Vi är tjänstemän i en frivilligorganisation och arbete på kvällar och helger förekommer i våra möten med dem, men även vid resor eller annan representation.

Så här rekryterar vi

Vi välkomnar din ansökan senast den 28 maj (OBS! 24 maj för interna sökanden). I våra rekryteringsprocesser ingår urvalstester, intervjuer och referenstagning.

Välkommen att kontakta rekryterande generalsekreterare Martin Ärnlöv via e-post: martin.arnlov@redcross.se om du har frågor om tjänsten. 

 Vi tar endast emot ansökningar via vårt rekryteringssystem. Vi undanber oss samtal från säljare av rekryteringsrelaterade tjänster. 

Publicerad den

20-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Stockholm
Typ av kontrakt
Deltidsjobb
Typ av jobb
Medicin / Sjukvård, Omvårdnad
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej