Löneförhandling: Fem tips för att få rätt lön

Är det nu dags att löneförhandla efter en lyckad intervju? Många tycker att det är en skrämmande uppgift och vet inte hur de ska förbereda sig. Här är fem tips för att du ska känna dig trygg och förberedd.

Bild på avlutad, lyckad löneförhandling.
  1. Vad är du värd?

    Först måste du ta hänsyn till vad du är värd för företaget. Här ska du ta hänsyn till din utbildning, erfarenhet, ålder, förmågor och hur arbetsmarknaden ser ut.

    Jämför din lön med andra som har liknande arbetslivserfarenhet. Det går att hitta på internet.

  2. Bestäm dina krav i förväg

    Bestäm dig för vad du vill uppnå med din löneförhandling. Utan ordentliga förberedelser är en löneförhandling meningslös. Du bör ha ett minimikrav färdigt och ett första förslag uttänkt, men var realistisk. Utöver din lön bör du också ta hänsyn till övriga förmåner och möjligheter. Att du får mycket ledighet, jobbdator, mobiltelefon, vidareutbildning eller att det finns goda möjligheter att göra karriär kan betyda mycket.

  3. Ha en strategi

    Tänk ut en strategi som du sedan anpassar utifrån motpartens förhandlingsstrategi. Se till att dina argument är träffsäkra och spelar på deras intressen och mål.

    Genom att inte vara den första som säger vad du hade tänkt dig för lön undviker du risken att råka öppna på ett lägre bud än vad arbetsgivaren hade tänkt sig.

  4. Våga förhandla

    Använd kraftfulla argument som du tänkt ut i förväg. På det sättet vet den potentiella arbetsgivaren att du har gjort din läxa och att du vet vad du pratar om. Det är viktigt att dosera dina argument, spelar du alla dina kort på en gång förlorar du din förhandlingsposition. Våga komma med motbud.

    Om ni kör fast, föreslå andra lösningar. Föreslå att löneförhöjningen träder i kraft senare eller försök få extra ledighet.

  5. Ta en extra titt innan du skriver under

    Om ni kommer överens kommer ni att behöva skriva under ett papper innan det går igenom. Se till att läsa kontraktet (inklusive det som gäller arbetsmiljön och dyl.) innan du skriver på.

[[user_feedback]]