Vill du få bättre koll på hur du kan tjäna pengar som 14åring? Vilka extrajobb och sommarjobb passar dig som är 14 år och hur lönen ser ut? Studentjob hjälper dig att svara på dina frågor och leder vägen till jobbet!

Vilka jobb får du som 14åring ha?

När du är 14 år får du endast ha jobb som är riskfria och lätta att utföra. Exempel på dessa jobb är att dela ut reklam, olika typer av enklare lantbruksarbeten som till exempel mata djur på bondgårdar eller kratta löv. Du kan även jobba i butik vilket kan vara ett bra alternativ då det inte är lika säsongsbundet som de andra jobben.

Eftersom de sällan är butikerna själva som aktivt söker efter minderåriga kan de vara en bra ide att försöka hitta jobbet själv. Om du skriver ihop ett CV och personligt brev kan du sedan dela ut dessa i olika butiker. Försök att vara tydlig när du presenterar dig och gör ett gott intryck. Ifall du känner att detta inte passar dig erbjuder företaget Svensk Direktreklam aktivt jobb för 14 åringar.

Hjälpa till att utföra sysslor till dina föräldrar eller deras bekanta är även ett bra alternativ till jobb som 14 åring. Det kan till exempel vara att tvätta bilen, städa eller rensa i trädgården. Ifall någon granne eller släkting som bor nära dig har en hund kan ett bra tips vara att erbjuda dig att gå ut med hunden ett visst antal gånger i veckan mot en betalning, du får betalt samtidigt som du får motion och ett trevligt sällskap!

vilka regler gäller för jobb som 14-åring?

I sverige finns det ingen lag för vad man bör tjäna som minimilön om man är 14 år. Lönen kan alltså variera och det finns ingen lag på minimibelopp. Om du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal ska du aldrig gå med på en lön som ligger under kollektivavtalets lön! I det flesta fall tjänar 14 åringar någonstans mellan 30-80 kronor i timmen. Ifall din arbetsgivare frågar vad du vill ha betalt kan ett bra alternativ vara att säga 70 och vara redo att förhandla. Under skolveckorna får du inte arbeta mer än två timmar per skoldagar, totalt får du arbeta max tolv timmar per skolvecka. Under skolloven som varar i minst en vecka får du arbeta sju timmar per dag, då får du sammanlagt jobba 35 timmar per vecka, sedan ska du enligt lag ha två sammanhängande dagar ledigt. Du har rätt till rast efter att ha jobbat 4,5 timmar, och självklart får du ta kortare pauser för att gå på toa och sträcka på benen!
Anmäl dig till StudentJob.se!

Har du börjat tänka på gymnasieval än?

Klicka in på Gymnasium.se för att läsa allt om gymnasieval!

Gymnasium.se är till för dig som söker efter ett gymnasieprogram som passar just dig. Genom deras användarvänliga söktjänst kan du söka bland alla Sveriges gymnasieskolor lätt och snabbt! Du kan söka på skola, ort, program, inriktning, fritext och du hittar all nödvändig kontaktinfo tillhörande varje skola. Till varje nationellt program finner du en guide med bilder, reportage m.m. som gör att du får en mer beskrivande och bättre bild av vad varje program handlar om. Varje gymnasieskola i söktjänsten har också möjlighet att presentera sig med bilder och berätta varför du ska välja just deras skola och program. Det finns dessutom många recensioner och inspirerande intervjuer med elever på olika gymnasieskolor.