Hitta jobb för 14-åringar

Letar du efter jobb för 14-åringar? Precis som en 13-åring, får du som 14-åring börja jobba, dock inte med farliga, risk- och konfliktfyllda arbetsuppgifter. Du kan exempelvis hjälpa till i en kiosk, skopa glass eller fylla på med varor. Du får dock inte sälja åldersreglerade varor såsom tobak, snus och alkoholhaltiga drycker. Det finns mycket lagar och regler kring vad du får och inte får. För att underlätta för dig så har vi samlat allt du behöver veta och flera tips om jobbmöjligheter för 14-åringar. Härnedan kan du registrera dig som kandidat och ta del av nya inkommande jobb direkt till din inkorg eller om du vill träna på att skriva ett vass CV så kan du använda dig av vår gratis CV-mall.

Får man jobba när man är 14 år?

Jajamänsan, man får jobba när man är 14 år enligt svensk lag. Det viktiga att tänka på är vad du jobbar med. Som du kanske har förstått är alla jobb inte tillåtet att utföra av äldre barn förens du fyllt 16 år och då räknas som en ungdom. Då, får du göra lite mer och tjäna lite mer. Hur som helst så räknas man fortfarande som minderårig tills man fyller 18 år och då får du arbeta med det mesta plus att du har chansen att tjäna ännu mer med rätt kompetens och utbildning. Börja spåna på vad du skulle vilja läsa på gymnasiet redan nu och kanske finner du ditt drömjobb här hos oss. Så, låt oss reda ut vad man får jobba med när man är 14 år.


Att tjäna pengar som 14-åring

Det finns flera sätt att börja tjäna pengar som 14-åring, bland de populära jobben som dessutom är enkla att få är dela ut reklamtidningar. Det är ett populärt val, då det är ett felxibelt extrajobb. Detta kan du göra på helger, lov eller på en vanlig skoldag. Du kan dock jobba max 2 timmar per skoldag, andra skolfria dagar får du arbeta 7 timmar per en skolfri dag. Detta är för att du ska få tillräckligt med sömn och ha tid över till skolan. Slutsats, det går att börja tjäna extra pengar som 14-åring.


“De populära jobben som också är enkla att få är att dela ut reklamtidningar. Detta kan du göra på helger, lov eller på en vanlig skoldag. Du kan dock jobba max 2 timmar per skoldag” Börja tjäna extra pengar redan idag!

Lediga jobb för dig som är 14 år

Det finns lediga jobb för personer som är 14 år gamla, de är dock svåra hitta. I och med att företag sällan annonserar ut jobb för barn mellan 12 år till 15 år, detta är för att man anses som barn och därför är arbetsvillkoren mer reglerat än en annan åldersgrupp. Var skall man då leta efter jobb? Jo! Du kan bland annat försöka hitta enkla jobb i butiker som kanske behöver hjälp med att sortera varor, sätta etiketter på varor eller andra arbetsuppgifter som bedöms vara riskfria och som är varken fysisk eller psykisk påfrestande. Ett tips är att ge dig ut till butikerna där du kan tänkas jobba för och dela ut ditt CV med tillhörande personligt brev. Det är också ett bra sätt att få presentera dig och visa vem du är för din framtida arbetsgivare. Det kan öka din chans till att faktiskt få jobbet. Om det inte går hem kan du alltid fråga om du kan utföra sysslor hemma eller hos bekanta. Det kan till exempel vara att tvätta bilen, städa eller rensa i trädgården. Känner du någon granne eller släkting som har en hund eller andra husdjur? Ta kontakt med dem och fråga om de behöver hjälp med att ta hand om djuren mot en penning. Du får betalt samtidigt som du får ett trevligt sällskap! Leta inspiration på sysselsättning för 14-åringar genom att kika här på alla lediga jobb på StudentJob.


Sommarjobb för 14-åringar

Att söka sommarjobb är nog det bästa sättet för dig som är 14 år att få ett jobb. På somrarna är det dessutom hög efterfrågan på personal därför att de flesta ordinarie personal tar semester. Du kan finna enkla jobb på bland annat restauranger, glasskiosker eller turistattraktioner. Exempelvis kan du hjälpa till på minigolfbanor eller lekparker. För att hitta fler sommarjobb är det enklast att kika med din kommun vilka sommarjobb det finns. Sommarjobben annonseras ut oftast tidigt på vintern så håll utkik redan nu! Har du mer funderingar kan du alltid vända dig till oss och skicka ett mejl till info@studentjob.se så svarar vi dig så snart vi kan. Är du intresserad av att få uppdateringar om nya inkommande sommarjobb då kan du registrera dig här.

Har du börjat tänka på gymnasieval än?

Klicka in på Gymnasium.se för att läsa allt om gymnasieval!

Gymnasium.se är till för dig som söker efter ett gymnasieprogram som passar just dig. Genom deras användarvänliga söktjänst kan du söka bland alla Sveriges gymnasieskolor lätt och snabbt! Du kan söka på skola, ort, program, inriktning, fritext och du hittar all nödvändig kontaktinfo tillhörande varje skola. Till varje nationellt program finner du en guide med bilder, reportage m.m. som gör att du får en mer beskrivande och bättre bild av vad varje program handlar om. Varje gymnasieskola i söktjänsten har också möjlighet att presentera sig med bilder och berätta varför du ska välja just deras skola och program. Det finns dessutom många recensioner och inspirerande intervjuer med elever på olika gymnasieskolor.