Jobb för 14-åringar

Hitta jobb för 14-åringar

Letar du efter jobb för 14-åringar? Precis som en 13-åring, får du som 14-åring börja jobba, dock inte med farliga, risk- och konfliktfyllda arbetsuppgifter. Du kan exempelvis hjälpa till i en kiosk, skopa glass eller fylla på med varor. Du får dock inte sälja åldersreglerade varor såsom tobak, snus och alkoholhaltiga drycker. Det finns mycket lagar och regler kring vad du får och inte får. För att underlätta för dig så har vi samlat allt du behöver veta och flera tips om jobbmöjligheter för 14-åringar. Härnedan kan du registrera dig som kandidat och ta del av nya inkommande jobb direkt till din inkorg eller om du vill träna på att skriva ett vass CV så kan du använda dig av vår gratis CV-mall.

Hitta ditt nästa jobb

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste lediga jobben? Skapa ett konto, så att du enkelt kan söka jobb, spara lediga jobb och skapa e-postaviseringar på ett och samma ställe.

Får man jobba när man är 14 år?

Jajamänsan, man får jobba när man är 14 år enligt svensk lag. Det viktiga att tänka på är vad du jobbar med. Som du kanske har förstått är alla jobb inte tillåtna att utföra av äldre barn förens du fyllt 16 år och då räknas som en ungdom. Då får du utföra lite fler arbetsuppgifter och du tjänar även lite mer. Hur som helst så räknas man fortfarande som minderårig tills man fyller 18 år och då får du arbeta med det flesta arbeten. Dessutom har du chansen att tjäna ännu mer med rätt kompetens och utbildning. Börja spåna på vad du skulle vilja läsa på gymnasiet redan nu och kanske finner du då ditt drömjobb här via oss. Så, låt oss reda ut vad man får jobba med när man är 14 år.

Att tjäna pengar som 14-åring

Det finns flera sätt att börja tjäna pengar som 14-åring, bland de populära jobben som dessutom är enkla att få är dela ut reklamtidningar. Det är ett populärt val, då det är ett felxibelt extrajobb. Detta kan du göra på helger, lov eller på en vanlig skoldag. Du kan dock jobba max 2 timmar per skoldag, andra skolfria dagar får du arbeta 7 timmar per en skolfri dag. Detta är för att du ska få tillräckligt med sömn och ha tid över till skolan. Slutsats, det går att börja tjäna extra pengar som 14-åring.

Har du några frågor?

Om du har några frågor kan du kontakta oss, så svarar vi så fort vi kan.

Lediga jobb för dig som är 14 år

Det finns lediga jobb för personer som är 14 år gamla, men de är svåra att hitta eftersom företag sällan annonserar ut jobb för barn mellan 12 och 15 år. Detta beror på att denna åldersgrupp anses vara barn och arbetsvillkoren är mer reglerade jämfört med andra åldersgrupper. Så var ska man leta efter jobb? En möjlighet är att söka enkla jobb i butiker som kanske behöver hjälp med att sortera varor, sätta etiketter på varor eller andra arbetsuppgifter som är bedömda som säkra och inte fysiskt eller psykiskt krävande. Ett tips är att gå till butikerna där du kan tänka dig jobba och dela ut ditt CV tillsammans med ett personligt brev. Det är också ett bra tillfälle att presentera dig själv och visa vem du är för din potentiella arbetsgivare. Det kan öka dina chanser att få jobbet. Om det inte fungerar kan du alltid fråga om du kan hjälpa till hemma hos bekanta eller grannar, till exempel genom att tvätta bilen, städa eller rensa i trädgården. Om du känner någon granne eller släkting som har en hund eller andra husdjur kan du ta kontakt med dem och fråga om de behöver hjälp med att ta hand om djuren mot betalning. På det sättet kan du tjäna pengar samtidigt som du får sällskap av djuren. Leta inspiration på sysselsättning för 14-åringar genom att kika här på alla lediga jobb på StudentJob.

Sommarjobb för 14-åringar

Att söka sommarjobb är nog det bästa sättet för dig som är 14 år att få ett jobb. På somrarna är det dessutom hög efterfrågan på personal därför att de flesta ordinarie personal tar semester. Du kan finna enkla jobb på bland annat restauranger, glasskiosker eller turistattraktioner. Exempelvis kan du hjälpa till på minigolfbanor eller lekparker. För att hitta fler sommarjobb är det enklast att kika med din kommun vilka sommarjobb som finns tillgängliga. Sommarjobben annonseras oftast ut tidigt på vintern så håll utkik redan nu! Har du mer funderingar kan du alltid vända dig till oss och skicka ett mejl till info@studentjob.se så svarar vi dig så snart vi kan. Är du intresserad av att få uppdateringar om nya inkommande sommarjobb då kan du registrera dig här.

Har du börjat tänka på gymnasieval än?

Klicka in på Gymnasium.se för att läsa allt om gymnasieval!

Gymnasium.se är till för dig som söker efter ett gymnasieprogram som passar just dig. Genom deras användarvänliga söktjänst kan du söka bland alla Sveriges gymnasieskolor lätt och snabbt! Du kan söka på skola, ort, program, inriktning, fritext och du hittar all nödvändig kontaktinfo tillhörande varje skola. Till varje nationellt program finner du en guide med bilder, reportage m.m. som gör att du får en mer beskrivande och bättre bild av vad varje program handlar om. Varje gymnasieskola i söktjänsten har också möjlighet att presentera sig med bilder och berätta varför du ska välja just deras skola och program. Det finns dessutom många recensioner och inspirerande intervjuer med elever på olika gymnasieskolor.

FAQs Jobb för 14-åringar

  • Vilka jobbmöjligheter finns för en 14-åring?

  • Vanliga jobbmöjligheter för en 14-åring inkluderar enkla arbetsuppgifter såsom att sortera varor, sätta etiketter på varor eller hjälpa till i butiker. Andra alternativ kan vara att hjälpa till hemma hos bekanta eller grannar genom att städa eller utföra trädgårdsarbete.

  • Vilka arbetsplatser är villiga att anställa 14-åringar?

  • Arbetsplatser som ofta anställer 14-åringar inkluderar butiker, caféer och bagerier. Andra arbetsplatser kan vara bondgårdar, zoo eller djurparker, där arbetsuppgifterna kan innefatta att mata djur eller städa.

  • Vilka arbetsuppgifter kan en 14-åring utföra på en arbetsplats?

  • De arbetsuppgifter som en 14-åring kan utföra beror på arbetsplatsen och vilka lagar och regler som gäller i det specifika landet eller området. Generellt kan en 14-åring utföra enkla arbetsuppgifter som att sortera varor, sätta etiketter på varor eller hjälpa till i butiker.

Information om andra åldrar