Stipendier

Stipendier är en form av ekonomiskt stöd som ges till studenter för att hjälpa dem att betala för sina utbildningskostnader. Dessa stipendier kan ges av olika organisationer, företag, universitet eller regeringen och de har olika kriterier för ansökan. För att vara berättigad till ett stipendium måste studenten oftast uppfylla vissa akademiska krav och kanske också bevisa sig behöva ekonomiska behov. Stipendier är en viktig finansiell hjälp för många studenter som kan hjälpa dem att fokusera på sina studier utan att behöva oroa sig för de ekonomiska kostnaderna. I den här artikeln berättar vi mer om stipendier, hur du söker och exempel på stipendier att söka.

stipendier

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Vad är stipendium?

Ett stipendium är som en gåva, ofta givet i form av pengar till någon eller några som ett stöd för deras gärning, såsom studier, forskning eller liknande. Som student kan du alltså söka stipendier för att finansiera dina studier på grund av att du kommer att ha kostnader som du behöver täcka på ett eller annat sätt. Detta hjälper dig att slippa behöva jobba extra och kunna fokusera på dina studier istället. Vissa stipendier delas ut som ett pris för att du har uppnått något bra och som uppmuntrar fler till att studera vidare. Du kan även söka flera olika stipendier i kombination för att maximera chansen att få det beviljat och få en större summa pengar. Du kan få allt från 100 kronor till full täckning av dina kostnader, men vanligtvis får du mellan 1.000 till 15.000 kronor och det beror mest på vilket stipendium det är och vad pengarna är ämnade för.

Vem kan söka stipendier?

De allra flesta kan söka stipendier, allt från studenter, privatpersoner och företag. Det viktigaste är att ändamålet ska vara till något särskilt ändamål, till exempel studier. Den vanligaste anledningen man söker stipendier är för att finansiera flygbiljetter vid utlandsstudier, forskningsprojekt, eller för idrottsliga ändamål i kombination med studier.

Behöver man betala skatt?

Stipendier är i regel skattefria, så länge det är ett bidrag för att stötta ändamålet med ett välvilligt motiv. Det som menas är att så länge du får stipendier med ändamålet att du exempelvis ska kunna studera eller utföra ett konstnärligt projekt för ett gott syfte, är det inte skattepliktigt. Den enda gången du behöver betala skatt på ett stipendium är om syftet ses som en ersättning för en prestation eller ett arbete i förhållande till utgivaren. Med andra ord, att du gör ett jobb åt den som ger dig stipendiet. Det ska vara av välvilja och inget annat. Du kan läsa mer om detta på Skatteverket.

Vanliga krav

Det finns vissa krav man måste uppnå för att kunna söka olika stipendier och de är skiljer sig beroende på vad stipendieutgivarnas syfte är. Det mest grundläggande är att du ska ha ett tydligt ändamål för stipendiet såsom utbildning, projekt och så vidare. Andra krav kan vanligtvis vara att du måste gå på en viss skola, hålla på med idrott, utlandsstudier eller liknande. Det kan också vara krav på ålder, kön, social bakgrund samt din och dina vårdnadshavares inkomster. Olika krav gäller för olika stipendier, så när du har hittat olika stipendier, måste du ta reda på vad det finns för krav och även uppfylla dem för att kunna ansöka.

Hitta stipendier

Det finns många stipendier att söka då många svenska stiftelser betalar ut miljarder kronor varje år. Ändamålen är olika och hittas vanligtvis inom studier, idrott, hantverk, kulturella projekt, vård, rehabilitering och sociala syften. Om du vet vilket ändamål du ansöker för, så är det lättare att sortera bort andra stiftelser. Exempelvis om du söker ett idrottsstipendium, kan du försöka hitta stiftelser som fokuserar på just idrott och så vidare. Du kan höra av dig till din skola om dem har några stipendier att söka, gå med i facket för studenter och söka på olika webbplatser. Du kan även ta hjälp av en stipendiekonsult som kan ta fram en lista på de stipendier du kan ansöka om i utbyte mot en avgift.

Redo att ansöka?

Vi har massor av jobb att söka. Kolla in våra lediga tjänster för att hitta din perfekta roll och börja ansöka redan idag.

Söka stipendier

Det viktigaste du bör tänka på när du ska söka stipendier är att vara ute i god tid. Eftersom att många stiftelser endast delar ut stipendier en gång per år, är det bra att kolla in stipendier redan ett år innan. Ta reda på allt du behöver veta för att kunna ansöka som till exempel, hur du söker och vem du ska vända dig till, vilka bilagor och handlingar som stipendieförvaltaren kräver. Vanligtvis behöver en ansökan innehålla allt som en jobbansökan kräver och lite till. Nedan kan du läsa om några exempel som vi tagit fram.

 • Kortfattad beskrivning om dig själv
 • Varför du söker stipendiet och vad du ska använda pengarna till.
 • Varför du av alla som söker ska få stipendiet.
 • Inkludera följande:

 • Meritförteckning - utbildning, arbetslivserfarenhet, färdigheter och andra meriter.
 • Betyg och intyg - alla betyg och intyg du har som kan öka dina chanser att få stipendiet.
 • Referenser - din lärares, arbetsgivare eller kanske tränares rekommendationer som kan berätta mer om dig och styrka dina erfarenheter.
 • Kostnader - Vad du kommer att ha för kostnader. Specificera gärna exakt vad saker och ting kostar, så att du har underlag för finansieringen.
 • Övriga bilagor - dokument med betydande information som bifogas i ansökan.

Olika stipendier

Det finns som nämnt en rad olika stipendier att söka. Därför ger vi dig några exempel på webbplatser där du kan hitta stipendier och med det få ett hum om vad som finns där ute.

Det finns hur många stipendier som helst att söka. Vi hoppas att denna information hjälpte dig att förstå mer om vad det är och hur du ska bära dig åt för att ansöka om stipendier. Vi önskar dig iallafall all lycka att hitta ett eller flera stipendier för att du ska få de bästa möjliga förutsättningarna till ditt ändamål.

Kontakta oss

Har du funderingar och undrar över något kan du alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

 • Vad är stipendium?

 • Ett stipendium är ett stöd du kan ansöka till hos olika stiftelser. Du kan ansöka till hur många stipendier som helst, men det finns en del krav som måste uppfyllas för att få stipendier. Läs mer om stipendier här.

 • Hur söker man ett stipendium?

 • För att ansöka om stipendium behöver du vara ute i god tid, ta reda på vad för handlingar du behöver för att kunna ansöka och vilka krav som ställs. Du kan läsa mer om hur du ansöka till stipendier här.

 • Vad finns det för stipendier?

 • Det finns väldigt många stipendier att ansöka till och om du vill ansöka, så bör du först och främst veta till vilket ändamål du söker stipendiet för. Det kan exempelvis vara för idrott, utlandsstudier, forskningsprojekt och andra projekt.

Läs mer om inkomster och skatter