Hur skriver man ett personligt brev?

Hur skriver man ett personligt brev? Klurig fråga, vi vet, men därför är vi på StudentJob här för att hjälpa dig. Det är inte världens lättaste uppgift att naila ett bra personligt brev på första försöket, men tillsammans ska vi lösa det här och leverera århundradets jobbansökan!

Hur skriver man ett personligt brev

 

Hitta din framtida anställning med StudentJob

Registrera dig gratis med StudentJob! Vi håller dig uppdaterad när det kommer in nya jobb.

   

 

Vad är ett personligt brev?

Innan vi börjar skriva så måste vi veta vad ett personligt brev är och varför det ska finnas med i din ansökan. Om ett CV bekräftar att du är en lämplig kandidat på pappret, med rätt utbildning, erfarenhet eller kunskaper så är det personliga brevet ett komplement som visar att du har hjärtat och hjärnan på rätt ställe. Det är beviset på att du kommer att bidra till företaget och vara framgångsrik i din yrkesroll.

Ditt personliga brev ska vara skräddarsytt efter jobbannonsen och företaget du ansöker till - det är alltså inte en sammanfattning av ditt CV eller en generell berättelse om dig själv. Det ska berätta varför du vill arbeta på detta företag och ha ett fokus på hur du passar ihop med både organisationen och tjänsten. Hur då? Jo, genom att skriva om dina styrkor, kompetenser och hur dessa är något som företaget inte kan vara utan.

Tänk i Tinder-termer, om ditt CV är bilderna som lockar besökare till din profil, så är ditt personliga brev din bio som gör att du får en högerswipe. Nedan går vi igenom vad ett personligt brev ska innehålla. Let’s go!

Vad ska ett personligt brev innehålla?

Upplägget för ett personligt brev kan enkelt listas upp på detta vis.

  • En hälsning
  • En intresseväckande inledning
  • En informativ mitt
  • En uppmanande avslutning

Hur skriver man ett personligt brev där alla dessa delar är felfria och får rekryteraren att ringa upp direkt? Det går vi igenom nedan!

En hälsning

Börja ditt personliga brev med en hälsning till mottagaren. Vilken du väljer beror helt på vilket typ av företag du ansöker till. Vissa personliga brev kräver en mer formell hälsning som “kära eller käre" medans det andra gånger går bra med något så simpelt som ett “hej!". Om rekryterarens namn står i jobbannonsen kan du lägga till det. Det är ju alltid trevligt att bli hälsad på!

En intresseväckande inledning

Rekryterare har, precis som alla vi andra, ett begränsat antal timmar på dygnet. Och vad kan vara ett tråkigare sätt att tillbringa den tiden än med att läsa “hej, jag heter XX och jag kommer från XX" flera gånger om? Inte mycket, om du frågar mig. Tyvärr är det många som gör just så. Ska vi komma överens om att vi skrotar den inledningen en gång för alla?

Hur skriver man ett personligt brev som väcker rekryterarens intresse direkt? Jo, skippa utfyllnaden och beskriv direkt vad du vill och varför du är rätt kandidat för jobbet.

Här kommer två exempel på hur du kan inleda ditt personliga brev:

  • “Jag såg er annons om att ni söker säljpersonal, eftersom jag har ett stort intresse för kläder, älskar service och har tidigare erfarenhet inom detaljhandel så väcktes mitt intresse för tjänsten direkt".

Här lyckas du sammanfatta tre starka anledningar till varför du är rätt kandidat, och som garanterat kommer att få rekryteraren att bli intresserad av att läsa mer om dig.

  • “Ni letar efter en kommunikativ och självgående praktikant, jag letar efter nya lärdomar och en utvecklande praktikplats. Vilken tur att vi äntligen funnit varandra!"

Detta är en avslappnad inledning som fungerar om jobbannonsen är skriven på ett mer informellt sätt. Här är de önskvärda kvalitéerna tagna direkt ur jobbannonsen, vilket visar att man gjort sin research.

En informativ mitt

Detta är den köttigaste delen av ditt personliga brev. Här har du chansen att använda jobbannonsen som mall och beskriva exakt hur du uppfyller deras kravprofil. Tänk på att de redan har all din information om dina studier och arbetslivserfarenheter från CV:t, så här ska du komplettera detta med att beskriva vad du lärt dig från dessa. Se till att det du skriver om är relevant för tjänsten du söker.

Det här bör du ha med i det personliga brevets informativa mitt:

  • En tydlig motivering till varför du vill ha jobbet.
  • Kommentarer om relevanta lärdomar från tidigare erfarenheter.
  • Beskrivning av eventuella fritidsintressen eller andra engagemang, och hur dessa gjort dig till den perfekta kandidaten.
  • Kunskaper och färdigheter du har som gör att du är rätt för tjänsten.

Självklart kan du lägga till mer som du känner är relevant, men sväva inte ut för mycket! Du kan alltid berätta mer om dig själv vid intervjun ;)

En uppmanande avslutning

Då var det dags att göra ett snyggt avslut på detta personliga brev. Men hur ska du avsluta detta storverk med den kraft som det förtjänar? Vi rekommenderar att avsluta ditt personliga brev med en uppmaning. Till exempel: “Jag ser fram emot att träffa er och prata mer om tjänsten, företaget och om mig." Det visar på ditt intresse och att du inte är rädd för att ta initiativ. Det kommer rekryteraren att tycka om.

 

Är du redo att hitta ditt drömjobb?

Registrera dig gratis och börja söka jobb med StudentJob idag.

 

Tips för ditt personliga brev

Nu har du stenkoll på dispositionen, men hur skriver man ett personligt brev som verkligen landar arbetsintervjun eller det där första telefonsamtalet med rekryteraren? Vi har samlat våra bästa tips för att se till att du inte bara har koll på själva upplägget, men också på hur du ska skriva det!

Använd rätt ton

Läs jobbannonsen noggrant innan du börjar skriva. Vilken ton använder företaget? Är det formellt eller avslappnat? Vad har de för ordval? Hur ett företag skriver sin jobbannons säger mycket om vilken typ av person de letar efter, så se till att du matchar tonen och känslan i din egen ansökan!

Använd jobbannonsen som en mall

Tittar du på jobbannonsen har du redan en väldigt bra mall att utgå ifrån för ditt personliga brev. Egentligen har arbetsgivaren gett dig precis vad de söker så utgå från detta i ditt personliga brev - vad söker de för kompetenser, vad ska du har för tidigare erfarenhet och hur du ska vara för att passa in i företaget? Allt står där. Matcha ditt personliga brev mot detta så gott det går.

Tillåt dig själv att vara personlig

Vi tillbringar mycket tid på jobbet så det ligger både i ditt och rekryterarens intresse att ni är en match - på fler sätt än enbart att du kan utföra dina uppgifter. Tillåt dig själv därför att vara personlig i ditt personliga brev. Hur skriver man ett personligt brev som fortfarande känns professionellt?

Du kan exempelvis förklara hur du gillar att arbeta, vilken roll du tar i en grupp eller vad som motiverar dig att prestera. Det är en balansgång att lösa dessa formuleringar, testa dig fram tills du hittar någonting som känns rätt!

Även om många företag letar efter personer med relevant erfarenhet är det många företag som är mer intresserade av hur du kommer passa in i arbetsgruppen. Så var inte rädd för att visa vem du verkligen är i ditt personliga brev, det kan vara just det som gör att du går vidare i processen. Du är ju unik - precis som alla andra. ;)

Fundera på vad som är relevant på riktigt

Du har ju bara en sida, så se till att göra det bästa utav den. Ta bort överflödiga ord eller meningar som inte är direkt relevanta för tjänsten. Det kan vara svårt att se dessa från början så läs igenom ditt personliga brev flera gånger. Fundera på varför du har med vissa grejer - ska detta leda till något som är relevant eller skriver jag bara detta för att få mer text på pappret? Var kritisk mot din text (men inte för hård) och fokusera på kvalité framför kvantitet.

Lättläst och luftigt

Du vet när man ska läsa vissa texter till skolan? Ingen luft mellan paragraferna, superliten text och ord man inte förstår. Läser man dem? Nope. Detsamma gäller för ditt personliga brev. Skriv lättläst, professionellt och i paragrafer.

Längd på ett personligt brev

1 sida är perfekt längd för ditt personliga brev, men tänk alltid kvalité framför kvantitet. Om du inte fyller hela sidan så tryck inte in en massa text, låt det istället vara lite luft på sidan.

Hur skriver man ett personligt brev

Vad du ska undvika i ett personligt brev

Nu när vi har pratat om allt som du borde ha med i ditt personliga brev, är det dags att prata om det du bör undvika. För även om ditt personliga brev känns perfekt så finns det alltid utrymme för förbättringar!

Felstavningar

Vi är snabba på tangentbordet och det är lätt hänt att snubbla på tangenterna, så se till att ditt personliga brev verkligen är noggrant genomläst. Du blir enkelt blind av din egen text, så fråga gärna en kompis om de kan tänka sig att läsa igenom det också.

Lögner

Precis som på CV:t ska du inte ljuga i ditt personliga brev. Det kommer alltid komma att bita dig i svansen!

Irrelevant information

Om det inte är relevant för tjänsten - skriv inte med det. Om du börjar skriva om irrelevanta saker så kommer rekryteraren tappa intresse för dig och ditt personliga brev.

Exempel på personligt brev

Vi har skrivit exempel på personliga brev för att ge dig inspiration i jobbsökandet. För varje exempel på personligt brev finns det ett tillhörande CV-exempel som du kan kolla in för att få en bra helhetsbild för hur din jobbansökan kan se ut! Lite längre ner har vi gett exempel på hur du skriver ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet och hur du skriver ett personligt brev på engelska.

Tänk på att tonen i ditt personliga brev bör matcha det som skrivs i jobbannonsen. Så använd gärna våra exempel som inspiration, men se till att du ändrar i det så de går ihop med tjänsten du söker! Se också till att du inte bara rapar upp samma information som du har med i CV:t, det här är din chans att verkligen visa upp vem du är och varför just du passar för rollen! Let’s go!

Lovisa söker en tjänst som butiksmedarbetare i en klädaffär. I exemplet kan du se att hon har beskrivit fritidsintressen, relevant arbetserfarenhet och varför hon tror att rollen passar henne. Hon har också gjort mycket efterforskning om företaget hon ansöker till, det visar på att hon är beslutsam, nyfiken och öppen för att veta mer om tjänsten.

 
Hej rekryterarens namn!

Jag såg att ni sökte en ny butiksmedarbetare till [företag] i [stad], och är mycket intresserad av tjänsten. Eftersom jag har ett stort klädintresse, älskar service och har tidigare erfarenhet av butiksjobb tror jag också att jag skulle passa perfekt in i rollen!

Just nu studerar jag mitt andra år på StudentJob University inom kommunikation och är på jakt efter ett extrajobb som jag kan kombinera med mina studier. Med min arbetslivserfarenhet som butiksbiträde är jag säker på att jag kan bidra med en god känsla för kundservice och försäljning, samt ett driv för att utvecklas inom [företaget]. Jag tycker om att arbeta i team och motiveras av välfungerande samarbete och lagkänsla på en arbetsplats!

Jag har även ett stort modeintresse och letar ständigt efter mer inspiration, både på sociala medier och hos folk i min omgivning, för att utveckla min personliga stil och hänga med i trender. [företaget] är därför ännu mer lockande eftersom jag älskar att befinna mig i miljöer med andra som delar det intresset!

I mig finner ni en ambitiös, kommunikativ och glad tjej som gärna skulle vilja prata mer med er om denna tjänst. Jag ser fram emot att höra från er och vill tacka för att ni tagit er tiden att läsa min jobbansökan.

Allt gott,

Lovisa Andersson
studentjob@studentjob.se
+46 123 45 67 89
 

Hur skriver man ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet?

Egentligen är det inte några problem att skriva ett personligt brev utan någon arbetslivserfarenhet. Det finns goda chanser att du lyckas övertyga rekryteraren även utan dessa. Men då gäller det såklart att du har något annat att erbjuda som är tilltalande för företaget. Nedan finns tre saker listade som du kan utgå ifrån när du skriver ett personligt brev utan arbetslivserfarenhet:

Din utbildning

Även om du inte har någon arbetslivserfarenhet har du ju samlat på dig en hel del år i skolbänken. Grupparbeten, presentationer och deadlines har lärt dig mer än du tror: samarbetsförmåga, att tala inför grupp och planering till exempel. Så vad har du lärt dig? Exemplifiera gärna och var tydlig med hur dessa lärdomar gör dig till en bra kandidat för rollen.

Entusiasm

Ingen vill väl ha en otaggad kandidat? Visa upp entusiasmen du känner inför företaget och tjänsten. Visa upp en positiv och öppen attityd, och skriv lite om dina ambitioner! Vad ser du för framtid i företaget?

Att vara en team player

Arbetsgivare vill gärna höra om hur du är tillsammans med andra människor. Vilka kvalitéer har du som gör att du passar på en arbetsplats och i ett team? Social kompetens är ingenting du får av arbetslivserfarenhet, utan det samlar du på dig genom livet! Så tänk tillbaka på dina skolår och om du har engagerat dig i någonting annat, kanske en förening eller en sport, så har du säkert jättemånga exempel på hur du fungerar i grupp.

Utöver samarbetsförmåga finns det fler mjuka färdigheter du kan ha med i ditt personliga brev, du kan läsa en lista på mjuka färdigheter i vår artikel om CV.

Exempel på personligt brev för dig utan arbetslivserfarenhet

Ingen arbetslivserfarenhet? Lugn, du kan kirra jobbet ändå! Alla har vi börjat någonstans, men vi fattar att det kan kännas svårt att fylla ut ett personligt brev om man inte har någon tidigare anställning att referera till. Här har vi skrivit ett exempel på personligt brev för dig utan arbetslivserfarenhet du kan ta lite inspiration från!

Vår fiktiva kandidat är Daniel som precis har tagit studenten. Han vill jobba på sin lokala cafékedja! Efter att ha läst jobbannonsen noggrant vet han att de söker en lagspelare som kan arbeta i högt tempo. Utan arbetslivserfarenhet använder sig Daniel av sitt fritidsintresse för att visa att han har alla kvalitéer som arbetsplatsen söker:

 
Hej!

Ni letar efter en lagspelare som är redo att jobba i högt tempo, jag letar efter nya lärdomar och en utvecklande arbetsplats. Vilken tur att vi äntligen funnit varandra!

Efter att ha avslutat min gymnasieutbildning i somras är jag nu på jakt efter en anställning för att ta mina första stapplande steg ut i arbetslivet. I och med mitt fotbollsintresse så har jag sedan barnsben utvecklat min samarbetsförmåga och förkärlek till teamwork. Genom åren har jag engagerat mig ideellt och hjälpt till där det behövs i min fotbollsförening. Oavsett om det har handlat om att stå några timmar i kiosken, sköta sekretariatet eller att träna våra absolut yngsta framtida stjärnor så har jag alltid ställt upp!

Jag har också tagit stort ansvar i planeringen och utförandet av sommarlägret Fotboll för Alla där jag både agerade tränare och var ansvarig för att all kommunikation runtomkring rullade på som det skulle.

Därmed har jag erfarenhet av att arbeta i grupp mot ett gemensamt mål, och jag vet att jag trivs väldigt bra i en miljö där jag får träffa många olika människor. Därför tror jag att jag skulle passa perfekt hos er och bidra med mycket energi på er arbetsplats!

Jag har en stor vilja att lära mig mer om cafébranschen och att utvecklas tillsammans med er! Ser fram emot er återkoppling.

Bästa,
Daniel Skog
+46 765 43 21 00
daniel.skog@studentjob.se
 

Hur skriver man ett personligt brev på engelska?

Att skriva ett personligt brev på engelska skiljer sig inte särskilt mycket från att skriva ett på svenska. Samma information ska vara med, och du kan följa tipsen vi gav tidigare för hur vad du ska tänka på när du skriver.

Skriver du ett personligt brev på engelska för att du ska söka en utlandstjänst? Få med varför du är intresserad av att arbeta i just det specifika landet! Har du besökt det tidigare eller har du kanske ett särskilt intresse för deras kultur? Genom att beskriva detta blir det också lite mer personligt.

Du kan också beskriva varför du söker internationell erfarenhet och vilka specifika egenskaper du kan bidra med i en internationell miljö.

Exempel på personligt brev på engelska

I detta exempel på personligt brev är det (påhittade) Nathalie som vill söka jobb inom marknadsföring i London:

 
Dear Sir/Madame/Name of Company,

I am a recently graduated Swede looking for a first-time work experience abroad. I wish to apply and express my interest in response to your vacancy at [Name of Company]. I am keen to develop a career in marketing and it would be wonderful to start this journey with you!

My interest in working for [Name of Company] is due to many reasons. Firstly, I already have some experience working with online marketing at an international company based in Sweden, where I realised that this is the field I want to work in. In my role as an Online Marketing Assistant I was taught the basics of online marketing, and found the passion to continue my journey and try my luck abroad. My long term goals are to develop specialised skills in creating ads to gain brand awareness, and with time gain seniority in a company like yours.

Secondly, living in London has long been a dream of mine. I’ve visited the city on multiple occasions and have always felt very at home, and now I want to try and make that dream come true. It would also be a fantastic way to develop my English skills and gain some international experience, as well as meeting more people from all over the world!

Thirdly, I believe I could contribute with a lot at your workplace. I am an eager learner, a hard worker and a social colleague. This, together with my previous working experience and my clear ambitions, makes me suitable for the role at [Name of Company].

Thank you for considering my application, enclosed is my CV with my contact details.

Yours faithfully,
Nathalie Svensson
+46 123 456 78
nathalie.svensson@studentjob.se
 

Hur skriver man ett personligt brev

Redo att börja söka jobb?

Färdig med ditt CV och personliga brev och redo för att börja söka jobb? Du är varmt välkommen att kolla vilka lediga jobb som finns att söka i vår databas just nu.

Karriärråd