Tiden har kommit, du har nu tagit steget från barndomen till vuxenlivet. Som 18 åring är du fri att fatta dina egna beslut och forma din framtid som du behagar, detta underlättas dock mycket om du har ett jobb. Som nybliven myndig kan de vara klokt att se till att du har en inkomst, för livet som 18-åring är betydligt dyrare än när du var yngre. Ett jobb ger dig även värdefulla erfarenheter inom näringslivet och möjligheten att bygga upp ditt CV!

Vilka jobb kan du få när du är 18 år?

När du är 18 kan du få i princip alla jobb du kunde när du var yngre. Du kan även söka extrajobb som kräver körkort ifall du skaffat de. Detta innefattar jobb inom transport, logistik,bud och vissa säljjobb, men är ofta meriterande i övriga jobb också. Ifall du gått en yrkeslinje på gymnasiet kan de vara klokt att söka jobb inom de område du studerat. Ifall du planerar att studera vidare på högskola eller universitet kan det vara mycket positivt med ett extrajobb för att dryga ut studentkassan. Ifall du, som framtida student, planerar att flytta och tidigare haft jobb på ett företag som finns på flera orter kan det vara smart att höra av sig till samma företag på orten du planerar att flytta till. Ett annat alternativ kan vara att jobba hemifrån. Du kan bland annat fylla i undersökningar och enkäter mot en liten lön och om du är duktig på att skriva erbjuder vissa företag betalt för att du ska skriva texter åt dem.

Vilka regler gäller inom arbetslivet för dig som är 18?

Som vuxen får din arbetstid inte överstiga 40 timmar i veckan. Allt utöver detta kallas övertid. En arbetare får ha max 200 timmars övertid på ett kalenderår. Kollektivavtal är något de flesta svenska arbetsplatser har och något du bör fråga om vid anställningstillfället. Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan en arbetsgivare och ett fackförbund om arbetsgivaren och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter på jobbet. Saker som ingår i ett kollektivavtal är till exempel semesterersättning, rätt till löneförhöjning och mycket mer. Erfarenhet inom yrket kan göra att lönen varierar, även om ni utför samma arbete. Efter du fyllt 18 får du även jobba natt, då får du som regel OB (obekväm arbetstid) tillägg. Med semesterersättning menas betalning för semester du inte tagit ut när du avslutar din anställning. Detta bör inte förväxlas med semesterlön, som innebär den ersättning du får när tar semester under din anställning. De flesta jobb har en ansvarig person du kan höra av dig till ifall du har frågor gällande lön eller annat, var inte rädd att ställa frågor, de finns där för att hjälpa dig!
Anmäl dig till StudentJob.se!
Vill du bli informerad om tillgängliga jobb nära dig? Gå med i studentjob.se och se vilka jobb som finns lediga!