Hitta jobb för 18-åringar

Hitta jobb för 18-åringar med StudentJob! Nu är du 18 år och myndig, Hurra! Det är mycket som händer nu i ditt liv som myndig och vuxen. Inte bara att du är en självständig person och får ta egna beslut och du behöver inte längre dina föräldrarnas signatur och du tillåts att göra saker en myndig person får göra. Ta för dig, världen är din! Nu, vilka är dina möjligheter? Som en 18-åring får du ta körkort, du får rösta, du får gifta dig, du får till och med äga en bostad och enligt lagen slutar också dina föräldrars underhållsskyldighet. Och du är nu din egen försörjare. Som nybliven myndig kan det vara klokt att se till att du har en inkomst, för att livet som 18-åring är det betydligt dyrare än när du var yngre. Därför behöver du ett jobb! Ett jobb ger dig även värdefulla erfarenheter inom arbetslivet och möjligheten att bygga upp ditt CV. Här har vi har samlat allt du behöver veta om ditt allra första jobb och vi tipsar om jobb passande för 18-åringar.

Hur mycket tjänar en 18-åring i timmen?

Hur mycket du tjänar i timmen som 18-åring varierar och beror helt på vad du har för arbete. En ungefärlig och rimlig timlön för dig bör överstiga 100 kronor i timmen. Du bör också få semesterersättning och om huruvida du har kollektivavtal på din arbetsplats så kan du vara säker på att din lön och andra arbetsvillkor är avtalade mellan arbetsgivarorganisation, arbetstagarorganisation och arbetstagaren, så att det gynnar alla inblandade parter, och inte minst - dig!


Minimilön för 18-åringar

En minimilön kallas också för lägsta lön eller ingångslön. För någon som är 18 år varierar ingångslönen från bransch till bransch. Exempelvis inom detaljhandel är ingångslönen runt 22 100 kronor i månaden, till skillnad från lager och e-handel som har en ingångslön för 18-åringar på runt 25 200 kronor i månaden. I jämförelse med hotell & restaurang branschen som har en ingångslön på runt 17 500 kronor i månaden. Så, vad som bestämmer minimilön är din ålder, typ av bransch och arbetet som du utför samt det är arbetsmarknaden som bestämmer minimilönen. Detta varierar dock varje år. Tänk på att du kan alltid förhandla din lön, särskilt om du anser att du har rätt kompetens. Det vill säga tidigare arbetserfarenhet eller utbildning. Så minimilönen är som en rekommendation på vad du bör tjäna som lägst. Tänk också på att du har rätt till semesterersättning och OB-tillägg om du arbetar på obekväma arbetstider som på nätterna, kvällar, helger och på röda dagar. Vilka tider exakt beror på ditt kollektivavtal, så kolla detta med din arbetsgivare. Andra förmåner som du ska se efter är exempelvis transport eller frisk och vård. Och kom ihåg att en minimilön är en rekommendation lön som du alltid kan förhandla till högre. Läs mer i vår karriärråd hur man förhandlar lön.


“Sommar, sol och värme ger möjligheter till sysselsättning! Håll dig uppdaterad genom att registrera dig. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor eller fuderingar!”

Lediga jobb för 18-åringar

För dig som är 18 år kan du hitta flera lediga jobb hos oss. Många företag som annonserar hos StudentJob letar just efter ungdomar och studentmedarbetare. Du kan välja om du skulle vilja jobba från staden där du bor eller jobba hemifrån direkt från soffan! Som 18-åring har du fler möjligheter. Klicka dig vidare här för att hitta lediga jobb som passar dig. Har du funderat på att ta ett sabbatsår efter gymnasiet och sugen på att ge dig ut på ett nytt äventyr? Drömmer du om att bo och jobba utomlands då finns det gott om svenska företag och internationella företag utomlands som letar efter svensktalande personal från Sverige. Klicka vidare här för att se alla lediga jobb utomlands.


Jobb för 18-åringar i Stockholm

I Stockholm kan du hitta flera lediga jobb för 18-åringar. I storstaden finns det gott om jobbmöjligheter. Det finns exempelvis jobb inom online marknadsföring och digital kommunikation. Om du dessutom har koll på senaste trenden och skulle vilja jobba med sociala medier då kan du söka till i princip alla företag som finns etablerade på internet. Och visste du att Stockholm är Sveriges mest turisttäta stad? Många företag inom turismbranschen söker just extrapersonal samt säsongsbaserade personal, dessutom är din chans att få ditt första jobb inom turistbranschen stor, då det är en bransch som ger ungdomar sina allra första jobb. Klicka dig vidare här för att se mer lediga jobb för 18-åringar i Stockholm.


Sommarjobb för 18-åringar

Nu när du har fyllt 18 år blir det enklare att hitta sommarjobb! Kika med din kommun och håll ett extra öga på turismbranschen. Exempelvis på restauranger, hotell, nöjesparker som Liseberg, Gröna Lund samt andra mötes och evenemangsplatser. Som på festivaler, konserter eller sportevenemangen i din stad. Sommar, sol och värme ger möjligheter till sysselsättning! Håll dig uppdaterad med oss. På StudentJob hittar du allt från extrajobb, både deltid som heltidsjobb och inte minst sommarjobb för dig som är 18 år.