Jobb för 18-åringar

Hitta jobb för 18-åringar

Hitta jobb som passar för dig som är 18 år med StudentJob! Nu när du har fyllt 18 år och blivit myndig så händer det mycket i ditt liv. Du är nu en självständig person som kan ta egna beslut och du behöver inte längre dina föräldrars signatur för att göra saker som en myndig person kan göra. Du kan ta körkort, rösta, gifta dig och även äga en bostad enligt lagen. Dessutom slutar dina föräldrars underhållsskyldighet gentemot dig. Nu är du din egen försörjare och det kan vara klokt att se till att ha en inkomst eftersom livet som 18-åring är betydligt dyrare än när du var yngre. Därför är det bra att söka efter ett jobb som ger dig värdefulla erfarenheter inom arbetslivet och möjlighet att bygga upp ditt CV. Här har vi samlat allt du behöver veta om ditt första jobb och tipsar om jobb som passar för 18-åringar.

Hur mycket tjänar en 18-åring i timmen?

Hur mycket du tjänar i timmen som 18-åring varierar och beror helt på vilket arbete du har. En rimlig och ungefärlig timlön för dig som 18-åring är över 100 kronor i timmen. Det är också viktigt att du får semesterersättning och om du har ett kollektivavtal på din arbetsplats så kan du vara säker på att din lön och andra arbetsvillkor är avtalade mellan arbetsgivarorganisationen, arbetstagarorganisationen och arbetstagaren, för att det ska gynna alla inblandade parter, inklusive dig själv.

Minimilön för 18-åringar

En minimilön, även kallad lägsta lön eller ingångslön, varierar beroende på bransch och ålder. För 18-åringar kan ingångslönen vara runt 22 100 kronor i månaden inom detaljhandeln, medan lager och e-handel erbjuder en ingångslön på runt 25 200 kronor i månaden. Inom hotell- och restaurangbranschen ligger ingångslönen på runt 17 500 kronor i månaden. Minimilönen bestäms av arbetsmarknaden och varierar från år till år. Det är dock viktigt att komma ihåg att du alltid kan förhandla din lön, särskilt om du har relevant arbetslivserfarenhet eller utbildning. Minimilönen bör ses som en rekommendation på vad du bör tjäna som lägst och du har rätt till semesterersättning och OB-tillägg om du arbetar på obekväma arbetstider. Vilka tider som räknas som obekväma beror på ditt kollektivavtal, så se till att kolla upp detta med din arbetsgivare. Det är också bra att söka efter andra förmåner, såsom transport eller friskvårdsbidrag. Kom ihåg att en minimilön alltid kan förhandlas till en högre lön. Läs gärna mer i vår karriärrådgivning om hur man förhandlar om sin lön.

Lediga jobb för 18-åringar

Om du är 18 år och söker jobb finns det flera möjligheter hos oss på StudentJob. Många företag som annonserar på vår plattform söker specifikt efter ungdomar och studenter som arbetskraft. Oavsett om du vill jobba på orten du bor på eller hemifrån, direkt från soffan, kan du hitta en rad olika jobbmöjligheter som passar dig. Ta en titt på våra lediga jobb här. Är du sugen på att ta en paus från studierna efter gymnasiet och ge dig ut på ett äventyr? Kanske drömmer du om att arbeta och bo utomlands? Då kan du hitta lediga jobb hos svenska eller internationella företag som söker svensktalande personal. Klicka här för att se våra lediga jobb utomlands.

Jobb för 18-åringar i Stockholm

I Stockholm finns det flera lediga jobb för 18-åringar. Storstaden erbjuder många möjligheter till anställning, exempelvis inom online marknadsföring och digital kommunikation. Om du är intresserad av att arbeta med sociala medier kan du söka till de flesta företag som finns etablerade på internet. Stockholm är också den mest turisttäta staden i Sverige, vilket innebär att många företag inom turismbranschen söker efter extrapersonal och säsongsanställda. Det är en bra bransch för att få sitt första jobb som ungdom. Klicka här för att se fler lediga jobb för 18-åringar i Stockholm.

Sommarjobb för 18-åringar

Nu när du har fyllt 18 år ökar dina möjligheter att hitta sommarjobb! Det kan vara bra att kolla med din kommun och särskilt hålla utkik inom turismbranschen. Det finns många möjligheter att hitta jobb på restauranger, hotell och nöjesparker som exempelvis Liseberg, Gröna Lund samt andra mötes- och evenemangsplatser, till exempel festivaler, konserter eller sportevenemang i din stad. Sommaren med sol och värme kan ge dig chansen att hitta sysselsättning! Håll dig uppdaterad genom att besöka StudentJob där du kan hitta allt från extrajobb, både deltid och heltid, samt sommarjobb som passar dig som är 18 år.

FAQs Jobb för 18-åringar

  • Vilka typer av jobb kan man söka som 18-åring?

  • Som 18-åring kan du söka de flesta typer av jobb som kräver lägre eller ingen formell utbildning. Det kan vara jobb inom detaljhandel, restaurangbranschen, hotell, turism, lager och e-handel, eller online marknadsföring och digital kommunikation.

  • Finns det några specifika krav för att söka jobb som 18-åring?

  • I allmänhet krävs ingen särskild utbildning eller erfarenhet för att söka jobb som 18-åring. Men vissa arbetsgivare kan ha specifika krav, t.ex. ett visst betyg i ett visst ämne eller en viss nivå av fysisk kondition för vissa fysiskt krävande jobb.

  • Kan man söka jobb utomlands som 18-åring?

  • Ja, det finns möjligheter att söka jobb utomlands som 18-åring. Det kan vara inom turismbranschen eller inom andra branscher som kräver en viss nivå av språkkunskaper. Det kan också finnas speciella program eller organisationer som hjälper ungdomar att hitta jobb utomlands.

Information om andra åldrar