Jobb för 16-åringar

Hitta jobb för 16-åringar

Letar du efter jobb som 16-åring? Grattis, det finns mycket du kan göra när du är 16 år. Du kan exempelvis börja övningsköra bil, ta körkort för lätt motorcykel och traktor, hantera din egen ekonomi och bestämma över dina egna pengar. Du kan till och med starta ditt eget företag. Äntligen kan du bli din egen chef! Att vara 16 år och chef kanske inte passar alla, men då kan du istället söka jobb. Du kan arbeta med nästan alla jobb som inte kräver utbildning, som att jobba i butik, restaurang, telefonförsäljning, eventpersonal eller inom äldreomsorgen - vanliga jobb för 16-åringar. Om du vill söka lediga jobb hos oss kan du registrera dig helt gratis genom att klicka på knappen nedan. Vill du istället förbättra ditt CV först? Detta kan du enkelt göra med vår gratis CV-mall. Sedan är det dags att börja söka jobb som 16-åring!

Hitta ditt nästa jobb

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste lediga jobben? Skapa ett konto, så att du enkelt kan söka jobb, spara lediga jobb och skapa e-postaviseringar på ett och samma ställe.

16 år gammal - vad är mina rättigheter?

När du har fyllt 16 år och avslutat grundskolan betraktas du som en ungdom på arbetsmarknaden. Som ungdom får du ta på dig normala och säkra arbetsuppgifter, det vill säga uppgifter som inte innebär någon risk. Enligt Arbetsmiljöverket bör alla minderåriga under 18 år undvika arbete som innebär tunga lyft, arbete i miljöer med höga ljud eller vibrationer, eller arbete med kemiska ämnen där du löper en större risk att skada dig själv. Du får inte heller jobba ensam eller utan övervakning, vilket innebär att om du arbetar i en butik får du till exempel inte arbeta själv vid öppning eller stängning på grund av risken för rån.

Som 16-åring får du arbeta i högst åtta timmar per dag och högst 40 timmar per vecka. Du har rätt till paus efter fyra och en halv timmes arbete och du kan självklart ta kortare pauser för att gå på toaletten eller sträcka på dig. När det gäller lön har du alltid rätt att få reda på din lön och vilka villkor som gäller på ett tydligt sätt. Om du vill veta mer om dina rättigheter kan du besöka Arbetsmiljöverkets hemsida för ytterligare information.

Vart man kan jobba som 16-åring?

Du kan till exempel söka extrajobb genom olika bemanningsföretag. Bemanningsföretag är företag som hyr ut personal till andra företag, till exempel ICA. Det finns flera bemanningsföretag som riktar sig till studenter och ungdomar. Du kan även söka enklare jobb inom städning och bygg. Om du går en bygglinje på gymnasiet som är relevant för detta arbete är det meriterande. Ett annat alternativ för att tjäna pengar som 16-åring är att jobba hemifrån. Till exempel kan du svara på enkäter online på internet. Flera företag erbjuder en lön för att svara på deras undersökningar. Om du inte hittar några jobbmöjligheter som 16-åring kan du faktiskt starta din egen firma. Har du en riktigt bra affärsidé som du tror på? Var inte rädd för att rådfråga och be om hjälp eller diskutera dina idéer med någon. Du kan exempelvis vända dig till din skolvägledare eller kolla med organisationen Ung företagsamhet som är inriktad mot unga företagare.

Lediga jobb för 16-åringar

På StudentJob kan du hitta lediga jobb för 16-åringar. Kolla in alla våra lediga jobbannonser. För att skicka in en ansökan behöver du först registrera dig. Det finns ett flertal onlineundersökningar som du kan delta i, och detta är ett jobb som du kan göra oavsett var du befinner dig. Allt du behöver är tillgång till internet, mobil eller dator. Ett annat arbete som kan vara intressant att kika på är att arbeta som reklamutdelare, barnvakt eller ta hand om dina grannars husdjur. Om du har körkort för lätt motorcykel eller traktor kan du alltid se om det finns lediga jobb inom matleverans på moped, lätt motorcykel eller på en cykel. Du kan också se om det finns sysslor för dig på bondgårdar där du får köra traktorer, dock måste du ha en handledare närvarande eftersom arbetsuppgifterna rör tunga maskiner och risken är därmed stor för att du ska skada dig. Om du tycker om service eller vill testa på restaurangbranschen så är din ålder perfekt för att ansöka till jobb på McDonald's eller som cafévärd på Espresso House. Kolla också med matbutiker nära dig om de har lediga jobb som passar 16-åringar.

Sommarjobb för 16-åringar

När det gäller sommarjobb finns det två alternativ för att söka dem. Antingen kan du kontakta din kommun eller så kan du söka efter jobben själv. Ett användbart tips är att personligen besöka de företag som du är intresserad av att arbeta för och presentera dig för dem. Du kan göra ett gott intryck genom att lämna ditt CV och ett personligt brev. Genom att göra detta får företaget möjlighet att lära känna dig och det kan öka dina chanser att få jobbet. Detta visar att du är framåt, villig och modig. Om du sedan lyckas prestera bra på ditt sommarjobb kan du också försöka fortsätta arbeta där under skolterminen. Det är en bra idé att söka efter ledarassistentjobb inom olika föreningsverksamheter och sommarläger. Dessa platser söker ofta extra personal och du får chansen att arbeta utomhus med roliga aktiviteter. Om du vill hålla dig uppdaterad om kommande sommarjobb kan du registrera dig hos oss - Det tar bara 2 minuter, så kom igång redan idag.

Vill du ha mer nyttig information till dig som 16-åring?

Klicka in på Gymnasium.se för att läsa allt om gymnasieval!

Gymnasium.se är en webbplats som riktar sig till dig som söker efter en lämplig gymnasieutbildning. Webbplatsen erbjuder en användarvänlig söktjänst som gör det enkelt och snabbt att söka bland alla gymnasieskolor i Sverige. Du kan söka efter skola, ort, program, inriktning eller fritext, och du hittar all nödvändig kontaktinformation för varje skola. För varje nationellt program finns det en guide med bilder och reportage som ger dig en mer detaljerad bild av vad varje program handlar om. På Gymnasium.se har varje skola också möjlighet att presentera sig med bilder och berätta varför du bör välja deras skola och program. Webbplatsen innehåller även många recensioner och inspirerande intervjuer med elever från olika gymnasieskolor. Söktjänsten är utformad för att hjälpa dig att hitta en gymnasieutbildning som passar dina behov och intressen.

FAQs Jobb för 16-åringar

  • Vilken typ av jobb kan jag söka som 16-åring?

  • Som 16-åring kan du söka en rad olika jobb beroende på din utbildning och erfarenhet. Du kan söka jobb inom restaurangbranschen, livsmedelsbutiker, klädaffärer, biografer, bibliotek, parker, djurparker, kundservice, reception, eller som assistent eller kontorsbiträde.

  • Vilka krav eller färdigheter behöver jag för att få ett jobb som 16-åring?

  • Kraven och färdigheterna som behövs för att få ett jobb som 16-åring varierar beroende på arbetsgivaren och branschen. Vissa arbetsgivare vill att du ska ha erfarenhet eller viss utbildning, medan andra söker unga med goda kommunikations- och samarbetsförmågor, hög arbetsmoral och initiativförmåga.

  • Vilka timmar kan jag arbeta som 16-åring?

  • En 16-åring får arbeta i högst åtta timmar per dag, totalt 40 timmar per vecka. Arbetet ska också ske under vissa tider på dygnet och vara anpassat till den ungas utbildning och hälsa.

Information om andra åldrar