Hitta jobb för 16-åringar

Letar du efter jobb för 16-åringar? Grattis, det är mycket som man får göra när man är 16 år. Du får exempelvis börja övningsköra bil, ta körkort för lätt motorcykel och traktor, du får nu ta hand om din egen ekonomi och bestämma över dina egna pengar. Du får till och med starta din egen firma. Äntligen kan du bli din egen chef! 16-åring och chef kanske inte passar alla, då kan du istället börja söka jobb. Du får ju trots allt arbeta med nästan alla jobb som inte kräver utbildning. Jobba i butik, restaurang, telefonförsäljning, eventpersonal eller inom äldreomsorgen - vanliga jobb för 16-åringar. Vill du söka lediga jobb hos oss kan du registrera dig helt gratis, klick på knappen här nedan. Vill du istället vässa på ditt CV först? Detta kan du enkelt göra med vår gratis CV mall. Sedan är det dags att börja söka jobb för 16-åringar!

16 år gammal - vad är mina rättigheter?

När du har fyllt 16 år och gått ut grundskolan anser du vara en ungdom i arbetsmarknaden. Som en ungdom får du ta ett normalt och riskfritt arbete. Det vill säga ofarliga arbetsuppgifter. Enligt arbetsmiljöverket bör alla minderåriga som är under 18 år undvika arbeten som innebär tunga lyft, arbeta i miljöer med höga ljud eller vibrationer eller jobba med kemikaliska ämnen, alltså där du löper en större risk för att skada dig. Du får inte heller jobba ensam eller obevakad, så om du jobbar i butik får du till exempel inte jobba stängning eller öppning själv. Detta gäller speciellt arbeten där pengar hanteras på grund av rånrisken. Som 16-åring får du jobba 8 timmar per dag, och max 40 timmar i veckan. Du har rätt till rast efter att du jobbat 4,5 timmar och självklart får du även ta kortare pauser för att gå på toa eller sträcka på dig. Gällande lön har du alltid rätt att på ett tydligt sätt få veta exakt vad lönen är och vilka villkor som gäller. Kika in på Arbetsmiljöverket om du vill fördjupa dig ännu mer om dina rättigheter.


Vart man kan jobba som 16-åring?

Du kan till exempel söka extrajobb via olika bemanningsföretag. Bemanningsföretag är företag som hyr ut personal till andra företag, till exempel ICA. Det finns flera bemanningsföretag som riktar in sig till studenter och ungdomar. Du kan även söka enklare jobb inom städning och bygg. Går du en bygglinje på gymnasiet som är relevant för denna typ av arbete är det meriterande. Ett annat alternativ för att tjäna pengar som 16-åring är att jobba hemifrån. Till exempel kan du svara på enkäter online på nätet. Flera företag erbjuder en lön för att svara på deras undersökningar. Hittar du inte vart du kan få jobb som 16-åring? Då har du faktiskt rätt till att starta din egen firma. Har du en riktig bra affärsidé som du tror på? Var inte rädd för att rådfråga och be om hjälp eller bolla dina idéer med någon. Du kan exempelvis vända dig till din skolvägledare eller kolla med organisationen Ung företagsamhet som är inriktade mot just unga företagare.


“Hittar du inte vart du kan få jobb som 16-åring? Då har du faktiskt rätt till att starta din egen firma!”

Lediga jobb för 16-åringar

På StudentJob kan du hitta lediga jobb för 16-åringar. Kolla in alla våra lediga jobbannonser, för att skicka in en ansökan behöver du först registrera dig. Det finns ett flertal online undersökningar som du kan delta, och detta är ett jobb som du kan göra oavsett vart du befinner dig. Allt du behöver är tillgång till internet, mobil eller dator. Ett annat arbete som kan vara intressant att kika på är att arbeta som reklamutdelare, barnvakt eller ta hand om dina grannars husdjur. Om du har körkort för lättare motorcykel eller traktor kan du alltid se om det finns lediga jobb inom matleverans på moppe, lätt motorcykel eller på en cykel. Du kan också se om det finns sysslor för dig på bondgårdar där du får köra traktorer, dock måste du ha en handledare närvarande eftersom arbetsuppgiften berör tunga maskiner och risken är därmed stor för att du ska skada dig. Om du tycker om service eller vill testa på restaurangbranschen så är din ålder perfekt för att ansöka till jobb på McDonalds eller som café värd på Espresso House. Kolla också med matbutiker nära dig om de har lediga jobb som passar 16-åringar.


Sommarjobb för 16-åringar

Vad gäller sommarjobb kan du söka via din kommun eller söka upp jobben själv. Ett tips är att gå till de företag du kan tänkas jobba för och presentera dig för dem personligen. Du kan passa på att göra ett gott intryck och lämna ditt CV & ett personligt brev. På det sättet får företaget lära känna dig vilket kan öka din chans att få jobbet! Detta är eftersom du anses visa framfötter, viljan och att du vågar! Om du sedan gör bra ifrån dig på ditt sommarjobb kan du även försöka fortsätta jobba där under skolterminen! Ett bra tips är att söka olika typer av ledarassistent jobb på olika föreningsverksamheter och sommarläger. Dessa söker ofta extra personal och du får ofta jobba utomhus med roliga aktiviteter. Vill du hålla dig uppdaterad om kommande sommarjobb? Registrera dig på 2 minuter här nedan och börja söka till sommarjobb för 16-åringar.

Vill du ha mer matnyttig information för dig som 16 åring?

Klicka in på Gymnasium.se för att läsa allt om gymnasieval!

Gymnasium.se är till för dig som söker efter ett gymnasieprogram som passar just dig. Genom deras användarvänliga söktjänst kan du söka bland alla Sveriges gymnasieskolor lätt och snabbt! Du kan söka på skola, ort, program, inriktning, fritext och du hittar all nödvändig kontaktinfo tillhörande varje skola. Till varje nationellt program finner du en guide med bilder, reportage m.m. som gör att du får en mer beskrivande och bättre bild av vad varje program handlar om. Varje gymnasieskola i söktjänsten har också möjlighet att presentera sig med bilder och berätta varför du ska välja just deras skola och program. Det finns dessutom många recensioner och inspirerande intervjuer med elever på olika gymnasieskolor.