Ny på jobbet

Att vara ny på jobbet är lika nervöst som det är kul. Även om det är spännande att börja ett nytt jobb så kan det vara svårt att låta bli att oroa sig för att komma in i ett helt nytt sammanhang samtidigt som man förväntas glänsa både professionellt och socialt. Som tur är har de allra flesta känt detta någon gång, du är inte ensam!

För att lugna nerverna har vi samlat vad som är bra att tänka på när du är ny på jobbet. Från tips inför första dagen till vad du ska göra om det nya jobbet inte känns bra.Kolla också in våra tips för löneförhandling för att försäkra dig om att du får rätt lön på ditt nya jobb!

Håll i hatten, dags att bli pumpad med information om vad du kan tänka på när du är ny på jobbet!

Ny på jobbet

Första dagen på jobbet

Den första dagen på jobbet är nog den mest nervkittlande av dem alla! Vi fattar att man är nervös första dagen på jobbet. Vad ska man tänka på egentligen? Här kommer en lista med tips för att du ska göra ett bra intryck på dina nya kollegor:

  • Var i tid! Precis som på arbetsintervjun är du här för att visa ditt driv och din pepp inför din nya anställning, så se till att du är där på avtalad tid. Är du försenad? Hör av dig så snart du kan till din chef så att de vet om det.

  • Klä dig enligt klädkod. Att bestämma kläder första dagen på jobbet är ett stressmoment ingen tycker om. Se till att du har koll på företagets klädkod och se ut en outfit dagen innan som är hel och ren, så är du ready to go!

  • Var inte rädd för att ställa frågor. Detta gäller under hela din första tid som ny på jobbet - du kommer ju inte lära dig någonting om du inte frågar om det! Bättre att ställa frågor och visa engagemang än att förvänta dig att någon kommer berätta saker för dig så småningom.

  • Lägg på minnet vad dina kollegor heter. Det kan vara jobbigt att hålla reda på alla dessa namn, särskilt första dagen när du matas med en massa information och uttryck. Försök minnas iallafall några namn, och fråga om du glömmer! Då kommer du in i gänget snabbare.

  • Var positiv! Vi fattar att det är nervöst med första dagen på jobbet, men kom igen! Det är ju mer roligt än läskigt. Tänk vad många nya bekantskaper och lärdomar du har framför dig, fokusera på det istället. Då kommer du också göra ett gott och avslappnat första intryck på dina nya kollegor!

Även om det är den största klyschan av dem alla, så uppmuntrar vi dig att vara dig själv. Du kommer att lära dig hur allting fungerar, hitta kompisar och komma in i rutinerna väldigt snart! Ha tålamod så kommer allting att lösa sig.

Nytt jobb som inte känns bra

Ibland kan det vara så att vi börjar på ett nytt jobb som inte känns bra. Det kan till exempel handla om att arbetsuppgifterna inte känns rätt, att man inte kommer överens med sina kollegor eller att man inte känner sig rättvist behandlad. Oavsett vad så går denna typ av problem oftast att lösa. Prata med din chef om hur du känner dig på jobbet och försök diskutera fram en lösning. Känner du dig inte bekväm med att diskutera personliga saker med din chef kan du vända dig till företagets HR-avdelning.

Ofta kan det vara så att tiden som ny på jobbet kan leda till att man får prestationsångest och inte känner att man gör tillräckligt. Då är det viktigt att ha en dialog med någon om hur man känner. Ingen vill att du ska må dåligt på jobbet! Har du en öppen kommunikation med din chef kommer det bli lättare att hitta roten till problemet och ett sätt att lösa det på. Ibland kanske det bara krävs lite tid för att komma in i saker och ting.

Har det gått en längre tid och du känner att du fortfarande inte trivs, kanske du måste överväga att byta jobb. Du måste inte stanna på en arbetsplats du inte trivs på, och det är okej att sluta om du mår dåligt.

Redo att börja söka jobb?

På StudentJob har vi tusentals lediga jobb! Kolla också in våra tips för att skriva ditt personliga brev, skapa ett snyggt CV, rocka din arbetsintervju och för att löneförhandla som ett proffs.

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera

Karriärråd