Inspiration: Exempel på CV

Här har vi lagt upp ett exempel CV som vi vet fungerar bra. En viktig del, som tydligt framgår här, är att förklara vad olika meriter innebär och varför de kan vara viktiga. Försök visa att de är relevanta för jobbet du söker. Hitta också ett typsnitt du tycker om, och helst ett som matchar stilen hos företaget eller organisationen där du söker jobb!

Det här exemplet kan du använda som inspiration när du ska skriva ett snyggt CV, men kom ihåg att hitta en egen stil. Det viktigaste är inte att du följer en mall, utan att det tydligt framgår vad du har för meriter, varför de är relevanta och att ditt CV har ett utseende som väcker nyfikenhet och läsintresse!

Anders Johansson

Adress: Hemadress 22A, Stad, 22050 Mobilnummer: +4673 000 0000 Email: namn@mail.com Födelsedatum: 1990-01-01

Arbetslivserfarenhet

2015-08-01 - 2012-05-01 Tekniklandet (Göteborg)
Team Leader - Teknik och elektronik
Ansvarig för teknik- och elektronikavdelningen på kunskapscentret Tekniklandet.
I tjänsten ingick att:

 • Ta hand om kunder och hålla i robot-show
 • Sköta kassa och fik
 • Sköta schemaläggning, beställningar och lager, samt produktutveckling för avdelningen

2011-01-01 - 2012-05-01 Kontorslandskapet
Timanställd
I tjänsten ingick att:

 • Sortera projektmappar
 • Förbättra den grafiska presentationen av pågående projekt

Utbildning

2012-08-20 - 2012-05-01 Teknisk Fysik (Chalmers)
Iriktning förnybara energikällor
Ingenjörsutbildning vid Chalmers. Huvudfokus på matematik, teknik och fysik under de första tre åren. Under de sista två åren ligger fokus på förnybara energikällor, med fokus på samhällets behov av energi och hur den kan tillföras på ett hållbart sätt.

2015-08-20 - 2016-01-15 Nationalekonomi (Göteborgs universitet)
En grundkurs i nationalekonomi, där kurserna, mikro-, makro-, internationell- och finansiell ekonomi ingår.

Övriga erfarenheter

2012-08-01 - 2012-05-01 Studentengagemang (Göteborg)
Engagemang som fadder och nationsmedlem vilket bland annat innebar

 • Att välkomna nya studenter, hjälpa med boende, hur universitetet fungerar etc.
 • Arbete i storkök
 • Arbete i bar

Språkkunskaper

Svenska Modersmål
Engelska Flytande
Franska Nybörjare
Tyska Nybörjare

Datorkunskaper

Office Van användare
Matlab Bekväm
html Kan göra enklare websidor

Körkort

B Sedan 2013

Referenser

Lämnas vid begäran

Skapa ditt gratis CV nu

Du kan skapa ett professionellt CV med vår CV-mall!

Börja nu

Struktur på ett bra CV

Ditt CV är en sammanställning av dina färdigheter och erfarenheter att ge till företag du söker anställning hos. Oftast överlämnas det tillsammans med ett personligt brev. Ditt CV är en samling korta meningar om vem du är, vad du är kapabel till och din arbetslivserfarenhet. Är du ovan att sammanställa ditt CV kan det vara skönt med lite riktlinjer. Vad är det egentligen du ska ha med?

Personuppgifter

Ha alltid dina personuppgifter högst upp i ditt CV. Du bör åtminstone inkludera namn, adress, telefonnummer, mailadress och personnummer. Nuförtiden är det vanligt, ifall dessa sidor används i samband med ditt arbete, att lägga till ditt LinkedIn- och Twitterkonto.

Studier

Redovisa alla dina relevanta studier. Börja med din senaste eller pågående utbildning och arbete dig nedåt i kronologisk ordning. Skriv skolans namn, vilka examina du tagit och när du läste.

Arbetslivserfarenhet

Här redovisar du din arbetslivserfarenhet. På samma sätt som för studier bör du börja ovanifrån och arbeta dig nedåt i kronologisk ordning. Skriv namnen på företagen, var arbetsplatsen låg, din roll och en kort beskrivning av din roll och dina arbetsuppgifter. Anpassa vilka jobb du redovisar utifrån den tjänst du söker, en anställning som inte tillför något kan utelämnas.

Språkkunskaper

Berätta vilka språkkunskaper du har och vilken nivå du håller i såväl skrift som tal.

Datorkunskaper

Redovisa vilka program du kan hantera och på vilken nivå du är. såväl mjukvarupaket (tänk Office) och specifika program bör redovisas.

Körkort

Har du körkort? Skriv isåfall vilken behörighet och hur länge du har haft det. För många tjänster är körkort meriterande eller nödvändigt.

ladda upp ditt CV

Har du redan ett snyggt CV? Läs hur du kan få det att sticka ut.

Exempel på kreativa jobbansökningar

För er som gillar att sticka ut från mängden, här är några alternativa sätt att söka ett jobb:

Interaktivt CV

Mannen nedan söker ett PR jobb. Eftersom hans relevanta sakkunskap är kommunikation, bestämde han sig för att skapa ett video-CV som tydligt visar att han har den kompetens som krävs för detta yrke. Efter 34 sekunder visas en interaktiv meny med följande alternativ: om mig, portfolio, kompetens, tidslinje och kontaktuppgifter. När du klickar på ett av dessa alternativ berättar han mer.

Flash-mätare

Ett av världens mest slående CV:en gjordes av en fransk programmerare genom ett flash-program. Hans musikaliska CV blev en internetsensation, som ledde till hundratals jobberbjudanden från olika företag. Denna kille valde slutligen att arbeta för Microsoft.

15 tips på hur du snyggar till ditt CV

Du känner nog till de grundläggande kraven för ditt CV. Har du med allt? Isåfall är det nu dags att anpassa ditt CV efter det företag och det jobb du söker. Vi har skrivit ihop 15 tips på hur du kan skriva om ditt CV för att göra succé.

Bild på ung man som gör raketkarriär med sitt välskrivna CV
 1. Placering av dina kontaktuppgifter:
  Längst upp, detta ska vara det första man ser i CV:et. Här har du även med din e-postadress, ditt LinkedIn-konto, förutsatt att du använder det proffesionellt. Du kan även ha med din hemsida eller blogg, här gäller samma sak, att du använder dem professionellt.

 2. Använd dig av en seriös e-postadress :
  Adresser som lustigkurre123@hotmail.com bör nog undvikas.

 3. Ska jag ha med en bild på mig själv eller inte?strong>
  Ett ansikte är lättare att komma ihåg, men se till det är en "bra" bild. Den ska se professionell och representativ ut och framförallt ska det synas att det är du. Saknar du en sådan bild? Då kanske du kan be någon bekant att fota dig eller strunta i det.

 4. Använd dig av hyperlänker i din text:
  Har du till exempel med ditt LinkedIn-konto eller vill du ha med en blogg som har skrivit om dig? Markera då texten där du vill länka, högerklicka och välj sedan "infoga hyperlänk". Nu fyller du i URLen till den sida du vill länka till. OBS: för många hyperlänkar kan göra din text oläslig och därför vara negativt.

 5. Enbart relevant arbetserfarenhet i ditt CV:
  En reklambyrå är kanske inte intresserad av att du har jobbat på lager. Har du inte hunnit jobba så mycket och är rädd att ditt CV är för kort? Se då till att fokusera mer på övriga meriter. Kanske har du varit delaktig i ett skolprojekt eller har arbetat mycket i Photoshop?

 6. Var ärlig:
  Det är inget fel på att krydda till sitt CV så länge man inte ljuger. Det kan komma att upptäckas under jobbintervjun eller kanske efter anställningen. Och om du senare vill söka vidare, är detta ingen arbetsplats att lämna som referens.

 7. Ha ett standard CV:
  Skriv ner allt du gjort hittills inklusive språkkunskaper, IT-kunskaper och intressen. Utgå ifrån detta och anpassa det utifrån varje tjänst du söker.

 8. Fatta dig kort:
  Har du gjort mycket under åren kan du inte ha med allt på ditt CV. Du får inte överskrida två sidor.

 9. Lay-outen:
  Se till att ha en klar och tydlig struktur. Se till att det är prydligt och lätt att ta till sig innehållet. Utsidan ger insidan en chans! Din lay-out är det första intrycket läsaren får och kan vara avgörande för om ditt CV blir läst eller inte. Undvik typsnitt som kan distrahera från innehållet.

 10. Ditt namn som sidhuvud:
  Dubbelklicka i det tomma området högst upp i dokumentet. Skriv till exempel ”Curriculum Vitae ditt namn”. Det minskar risken att ditt CV försvinner eller blandas ihop.

 11. Skriv ut ditt CV:
  Detta gör det lättare att få en uppfattning om det fortfarande är snyggt när det är utskrivet.

 12. Undvik felaktigheter:
  Be någon som är noggrann att läsa ditt CV. Precis som när du skriver ditt personlig brev är det svårt att upptäcka sina egna misstag. Det är ofta lättare för någon annan att upptäcka eventuella småfel i texten.

 13. Är du helt färdig?strong>
  Spara filen som en PDF, det är både snyggare och säkrare. Glöm inte att ditt namn ska ingå i filnamnet.

 14. Är din LinkedIn-sida uppdaterad?strong>
  Ditt CV är färdigt och inskickat, men är det i linje med din LinkedIn-profil? De behöver inte överensstämma exakt, men din framtida arbetsgivare ska enkelt kunna känna igen dig. Använd därför samma bild och försök ge ett enhetligt intryck.

 15. Dina senaste tweets:
  Värt att se över! Har du inkluderat ditt twitter-konto eller din blogg i ditt CV är chansen stor att en framtida arbetsgivare kollar upp dessa. Att arbetsgivaren läser hur bakis du var i helgen eller hur bra du är på att svära är troligtvis något du vill undvika.

CV på engelska

Att skriva ett bra CV på engelska är en utmaning. Mycket av det som står på ett CV är svårt att översätta. Vi har här sammanställt ett exempel CV med en bra struktur och översättningar som var goda nog för att få ett jobb på ett internationellt företag. Ett tips är att vara lite flexibel med termer, det som är viktigt är att du lyckas förmedla det du vill och att det blir lättillgängligt. Kom ihåg att förklara dina arbeten och utbildningar, utbildningar skiljer sig mellan olika länder och titlar kan variera. Förklara vad din utbildning gått/går ut på, och försök att koppla den till arbetet du söker. Försök att hitta en font som passar företaget, eller åtminstone en du gillar.

Det här är bara ett exempel på ett CV. Använd det gärna för inspiration i ditt skrivande!

Anders Johansson

Address: Hemadress 22A, Stad, 22050 Mobile: +4673 000 0000 Email: namn@mail.com Date of birth: 1990-01-01

Professional Experience

2015-08-01 - 2012-05-01 Tekniklandet (Gothenburg)
Team Leader - technology and electronics
Responsible for the technology and electronics section of the science centre Tekniklandet.
The job included:

 • Taking care of customers, mainly hosting the robotics show
 • Handling payments and keeping the café
 • Planning the work hours for the team, keeping stocks and putting orders for new products
 • Recruitment and introduction of new staff

2011-01-01 - 2012-05-01 Office space
Project employment
The job included:

 • Updating and sorting registries of clients
 • Creating and updating graphic presentations of projects

Education

2012-08-20 - 2012-05-01 Engineering physics (Chalmers, Gothenburg)
With a specialization in renewable energy
Education in engineering at Chalmers. A five years education to achieve a Master of Science. Focus on math, technology and physics during the first three years. The last two years focus on study of the needs and supply of energy and how to provide this in a sustainable manner.

2015-08-20 - 2016-01-15 Economics (Gothenburg)
Basic full time course in economics at Göteborgs Universitet.

Extracurricular activities

2012-08-01 - 2012-05-01 Engagement in the student life (Gothenburg)
Different jobs which included:

 • Working in a pub, restaurant and club.
 • Being a host for the freshmen

Languages

Swedish Native tongue

English Fluent

French Beginner

Spanish Beginner

Danish and Norwegian. Can understand both, but speak neither

Software skills

Office Well versed

Matlab Basic knowledge

html Confident making basic sites

Driver's licence

B (regular cars) Since 2013

References

Name, position and contact information of references.