Arbetsrätt

Vad är arbetsrätt och varför bör du ha koll på vad det är? Kort sagt kan man säga att arbetsrätt reglerar anställningsförhållanden mellan den anställda, arbetsgivaren samt arbetsmarknadens organisationer, så som arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer. Med syfte att uppfylla anställningstrygghet för alla parter. För att förstå spelreglerna på arbetsmarknaden ytterligare kan du fördjupa dina kunskaper här via Europeiska kommission. Att ha koll på arbetsrätten kan gynna dig när du en dag hamnar i en situation som verkar främmande för dig på din arbetsplats. Arbetsrätten hör nämligen till bestämmelser inom arbetsmarknadsreglering, arbetsmiljöreglering, socialförsäkringsrätt och diskrimineringsrätt. I denna artikel hittar du mer information om dina rättigheter som en anställd.

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Artiklar om arbetsrätt


Arbetstagares rättigheter

Arbetstagares rättigheter

Läs om arbetstagares rättigheter och skyldigheter.

Arbetsmiljölagen

Arbetsmiljölagen

Bekanta dig med arbetsmiljölagen och läs mer om vad det innebär.

Föräldraledigt

Föräldraledigt

Är det din tur att ta föräldraledigt? Läs mer här om vad som gäller.

Tjänstledigt

Tjänstledigt

Ska du ta tjänstledigt? Då finns det några saker som du bör ha koll på. Läs mer här!

Sjuk från jobbet

Sjuk från jobbet

Har du blivit sjuk och behöver vara från jobbet? Här hjälper vi dig med att ta fram viktiga regler kring karensavdrag, sjukpenning och sjukskrivning. Läs vidare här!

Arbetsskada

Arbetsskada

Har du fått en arbetsskada och behöver veta vad som gäller? Ta reda på om du kan söka ersättning för din skada eller hur du skall gå tillväga för att anmäla din arbetsskada.

Semesterrätt

Semesterrätt

Semesterrätt, vad gäller? Vem har rätt till semester? I denna artikel får du veta allt du behöver veta om semester. Läs vidare här.

Kollektivavtal

Kollektivavtal

Läs mer om kollektivavtal och vad det innebär här.

Diskriminering på jobbet

Diskriminering på jobbet

Vad är dina rättigheter när det uppstår diskriminering på jobbet?

Uppsägning

Uppsägning

Vad du bör veta vid uppsägning.

Alla artiklar om din karriär

Är du anställd och vill veta dina rättigheter?

Är du en anställd och vill ta reda på mer om dina rättigheter? Kontakta oss gärna om vi har missat något ämne som inte har tagits upp här. Vill du istället börja leta efter ett jobb? Inled din karriär med StudentJob. Skapa en profil hos oss och registrera dig här nedan.