Hitta jobb för 17-åringar

Hitta jobb för 17-åringar med StudentJob! Nu när du har fyllt 17 år är du äntligen på väg mot vuxenlivet! Det är nämligen ditt sista år som minderårig eftersom när du fyller 18 så räknas du som vuxen. Du anses som tillräckligt mogen för att ta vissa beslut i livet själv, och behöver inte längre dina föräldrars signatur. Men än har du ett år kvar som minderårig, och självklart ska vi se till att du får göra det bästa utav det! Så, oavsett om du har haft tidigare erfarenhet och söker efter ett nytt jobb eller om du söker ditt allra första jobb så kan du finna både tips och råd om jobb för 17-åringar här nedan.

Kan man jobba när man är 17 år?

Absolut, kan man jobba när man är 17 år. Det är dock reglerat på vad du kan jobba med och hur mycket du får jobba. Reglerna kring jobb gäller detsamma för dig som andra minderåriga som är under 18 år. Visserligen får du arbeta 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan, du kan också jobba med nästa alla jobb som bedöms vara ofarliga och som varken är fysisk eller psykisk belastande för dig. Det kan dock vara tillåtet med tunga fysiska arbetsuppgifterna om det ingår i din utbildning, enligt arbetsmiljöverket men då behöver du ha en mentor eller handledare som bevakar över dig på jobbet. Tiden på dygnet du jobbar är också något att ha i åtanke, då det är inte tillåtet för ungdomar att utföra arbete mellan klockan 22.00 och 06.00 eller 23.00 och 07.00. Din arbetsgivare kan få påföljder om det förekommer. Så, visst kan man få jobba när man är 17 år, men tänk på reglerna så att du och din arbetsgivare inte hamnar på andra sidan lagen.


Vad kan man få i timlön när man är 17 år?

Vad är timlönen för 17-åringar? Vad en rimlig timlön är för dig beror helt på vad du arbeta med och var du arbetar. Men som 17-åring kan du räkna med att få en timlön inklusive semesterersättning på mellan 90-100 kronor per timmen. Kom ihåg att du har alltid rätt att på ett tydligt sätt se exakt vad du tjänar. Ifall de står “Lön enligt avtal” är det bra om du klargör vad detta innebär innan du tar jobbet. Många arbetsgivare har kollektivavtal vilket är ett skriftligt avtal mellan olika parter som reglerar löner och övriga anställningsvillkor som till exempel semesterersättning för arbetare. Det är alltid en bra ide att fråga vad som gäller på din arbetsplats.


“Många företag brukar inte efterfråga minderåriga så vårt bästa tips är att du söker upp de företag som du kan tänkas jobba för. Vår rekommendation är att se om det finns jobb inom restaurang, butik, lager, lätta hemleveransjobb om du har mopedkörkort eller så kör du på cykel som de flesta Foodora-hjältarna!”

Lediga jobb för 17 åringar

Finn lediga jobb för 17-åringar här! Hos oss kan du hitta enkla extrajobb, så som att dela ut reklamtidningar eller jobb som du kan göra direkt från soffan. Exempelvis kan du jobba med online marknadsundersökningar och svara på enkäter. Du kan även bli medlem på webbplatser som söker efter djurskötare eller jobba som barnvakt och välja mellan tusentals familjer i ditt område. Många företag brukar inte efterfråga minderåriga så vårt bästa tips är att du själv söker upp de företag som du kan tänkas jobba för. Vår rekommendation är inom restaurang, butik, lager, lätta hemleveransjobb om du har mopedkörkort eller så kör du på cykel som de flesta Foodora-hjältarna! Se alla våra lediga jobb här.


Sommarjobb som 17 år gammal

Typiska extrajobb och sommarjobb för 17-åringar är butiksmedarbetare, enklare uppgifter inom äldreomsorgen, telefonförsäljning, andra försäljningsjobb och inom restaurangbranschen. Ifall du är engagerad i någon sport kan du även söka jobb som träningsassistent eller engagera dig på olika sportevenemang som Gothia cup! När det kommer till sommarjobb erbjuder oftast kommuner olika typer av sommarjobb, så ta och kika på din kommuns webbplats. Och kom ihåg att göra det i god tid, de flesta jobben kommer nämligen ut redan under vintern. Var inte heller rädd att fråga människor runt omkring dig om de har jobb att erbjuda dig, du har betydligt större chanser att få ett jobb om du letar aktivt! Det kan även vara ett klokt val att försöka leta efter jobb inom det området som intresserar dig, så får du testa på branschen i förväg! Lycka till med jobb jakten och hör gärna av dig till oss om det är något mer som du funderar över. Vi finns på info@studentjob.se. Vill du ha mer information om nya jobb direkt till ditt mejl? Då kan du registrera dig här nedan.