Skulle du vIlja bli mer självständig samtidigt som du bygger upp ditt CV inför framtiden? Då är ett extrajobb eller sommarjobb en mycket bra ide! Att som 17 åring ha ett jobb ger dig möjligheten att bli mer självständig, ger dig värdefulla erfarenheter och öppnar dörren inför framtiden!

Vilka jobb kan du som 17 åring få?

Typiska extrajobb och sommarjobb för 17 åriga är kassa/butiksmedarbetare, enklare uppgifter inom äldreomsorgen, telefonförsäljning, och inom restaurangbranschen som till exempel servitör. Ifall du är engagerad i någon sport kan du även söka jobb som träningsassistent eller liknande. Var inte rädd att fråga, du har betydligt större chanser att få ett jobb om du själv aktivt letar! Det kan även vara ett klokt val att försöka leta efter jobb inom områden som intresserar dig, så får du testa på branschen lite i förväg!

Vilka regler gäller för som är 17 år och jobbar?

Du får max jobba 8 timmar per dag, i vissa fall kan det vara tillåtet att arbeta utöver detta men sammanlagt får du inte arbeta mer än 40 timmar per vecka. Ditt jobb får inte komma i vägen för din skolgång, vilket till exempel betyder att de inte är tillåtet för dig att jobba när du borde vara i skolan. Du tjänar oftast mindre om du är minderårig, även om du utför samma arbete som någon som är myndig. På till exempel fackets hemsida kan du se hur mycket du bör tjäna inom olika kategorier. Du har alltid rätt att på ett tydligt sätt se exakt vad du tjänar. Ifall de står “Lön enligt avtal” är det bra om du klargör vad detta innebär innan du tar jobbet. Många arbetsgivare har kollektivavtal. Det är ett skriftligt avtal mellan olika parter som reglerar löner och övriga anställningsvillkor som till exempel semesterersättning för arbetare. Det är alltid en bra ide att fråga vad som gäller på din arbetsplats!
Anmäl dig till StudentJob.se!