Jobb för 17-åringar

Hitta jobb för 17-åringar

Hitta jobb för 17-åringar med StudentJob! Nu när du har fyllt 17 år så går du in i en period av ökad självständighet och mot vuxenlivet. Men du är fortfarande minderårig och har ett år kvar innan du når myndighetsåldern på 18 år. Även om du nu anses tillräckligt mogen för att fatta vissa beslut själv, behöver du fortfarande din föräldrars signatur för vissa saker. Vi vill hjälpa dig att göra det bästa av det sista året som minderårig, oavsett om du söker efter ett nytt jobb eller ditt första jobb. Här nedan kan du hitta tips och råd om jobb för 17-åringar.

Kan man jobba när man är 17 år?

Ja, det är möjligt att arbeta när man är 17 år, men det finns regler för vad du kan arbeta med och hur mycket du får arbeta. Reglerna för minderåriga under 18 år gäller även för dig. Du kan arbeta upp till 8 timmar per dag och 40 timmar per vecka och utföra nästan alla arbetsuppgifter som anses ofarliga och varken fysiskt eller psykiskt påfrestande för dig. Om tunga fysiska arbetsuppgifter ingår i din utbildning kan det dock vara tillåtet enligt Arbetsmiljöverket, men du behöver ha en mentor eller handledare som övervakar dig på jobbet. Tänk också på tiden på dygnet du arbetar, eftersom det inte är tillåtet för minderåriga att arbeta mellan klockan 22:00 och 06:00 eller 23:00 och 07:00. Om din arbetsgivare bryter mot dessa regler kan det resultera i påföljder. Så, det är möjligt att arbeta när man är 17 år, men se till att följa reglerna så att du och din arbetsgivare inte hamnar på fel sida av lagen.

Vad kan man få i timlön när man är 17 år?

Vad är en rimlig timlön för 17-åringar? Timlönen du kan förvänta dig beror på vilken typ av arbete du utför och var du arbetar. Som 17-åring kan du förvänta dig en timlön på mellan 90-100 kronor per timme, inklusive semesterersättning. Det är viktigt att komma ihåg att du alltid har rätt att tydligt se exakt vad du tjänar. Om din arbetsgivare använder sig av uttrycket "Lön enligt avtal" är det bra att klargöra vad detta innebär innan du tar jobbet. Många arbetsgivare har kollektivavtal som är ett skriftligt avtal mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund som reglerar löner och andra anställningsvillkor för arbetstagare. Det är alltid en bra idé att fråga vad som gäller på din arbetsplats.

Lediga jobb för 17 åringar

Hitta lediga jobb för 17-åringar här! Hos oss kan du hitta enkla extrajobb, som att till exempel dela ut reklamtidningar eller göra jobb direkt från soffan, som att svara på online marknadsundersökningar och enkäter. Du kan också registrera dig på webbplatser som söker efter djurskötare eller som barnvakt och välja mellan tusentals familjer i ditt område. Tänk på att många företag inte söker minderåriga så det är bäst att själv söka upp företag som du kan tänka dig att jobba för. Vi rekommenderar jobb inom restaurang, butik, lager och enkla hemleveransjobb om du har mopedkörkort eller en cykel! Se alla våra lediga jobb och glöm inte att lägga till ditt CV innan du ansöker.

Sommarjobb som 17 åring

Det finns flera typer av extrajobb och sommarjobb som kan passa 17-åringar. Du kan till exempel arbeta som butiksmedarbetare, hjälpa till med enklare uppgifter inom äldreomsorgen, arbeta med telefonförsäljning, försäljning eller inom restaurangbranschen. Om du är engagerad i någon sport kan du söka jobb som träningsassistent eller engagera dig på olika sportevenemang som Gothia Cup. När det gäller sommarjobb erbjuder ofta kommuner olika typer av sommarjobb, så besök din kommuns webbplats och leta efter tillgängliga jobb. Tänk på att de flesta jobben redan publiceras under vintern, så se till att vara ute i god tid. Var inte heller rädd att fråga människor runt omkring dig om de har något jobb att erbjuda dig. Du ökar dina chanser att få ett jobb om du letar aktivt och visar intresse. Det kan också vara en bra idé att söka efter jobb inom det område som intresserar dig, så att du kan få testa på branschen i förväg. Lycka till med jobbjakten! Om du har några frågor eller funderingar kan du höra av dig till oss på info@studentjob.se.

FAQs Jobb för 17-åringar

  • Hur hittar man jobb som passar för en 17-åring?

  • Du kan hitta jobb som passar en 17-åring genom att söka på online-jobbsidor som denna, via vänner och familj, eller genom att besöka arbetsplatser personligen för att lämna in sitt CV.

  • Vilka jobb är lämpliga för 17-åringar?

  • Det finns flera olika jobb som kan passa för 17-åringar beroende på deras intressen, erfarenheter och färdigheter. Några vanliga alternativ är kassapersonal, serveringspersonal, butiksbiträde, städpersonal, barnvakt, trädgårdsarbetare eller andra sommarjobb.

  • Hur mycket kan en 17-åring förvänta sig att tjäna på sitt första jobb?

  • Lönen för 17-åringar varierar beroende på arbetsgivare, arbetsuppgifter och plats. Men oftast kan man förvänta sig en lön på cirka 70-120 kronor per timme.

Information om andra åldrar