Jobb för 13-åringar

Hitta jobb för 13-åringar

Grattis, när du har fyllt 13 år får du äntligen börja jobba med enkla arbetsuppgifter, här listar vi vilka jobb som är lämpliga för 13-åringar. Vad som gäller kring arbetsmiljö och arbetstid då det regleras av arbetsmiljöverket för personer som har fyllt 13 år och fram tills de fyller 16 år då de räknas som äldre barn. Därav får du endast utföra ofarliga och riskfria arbeten. Det ska dessutom inte komma att hindra din skolgång, det vill säga att du ska få tillräckligt med vilotid mellan arbetspassen. En annan sak att tänka på är att du får max arbeta 12 timmar per skolvecka och det är förbjudet att jobba mellan klockan 20.00 och 06.00. Många regler, vi vet! Men dem finns där för att försäkra att du ska få det så bra som möjligt på din arbetsplats. Det kan vara svårt att hitta jobb och veta vad du får och inte får göra, därför har vi flera tips till dig. Härnedan kan du läsa mer om vilka olika jobb det finns för 13-åringar.

Hitta ditt nästa jobb

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste lediga jobben? Skapa ett konto, så att du enkelt kan söka jobb, spara lediga jobb och skapa e-postaviseringar på ett och samma ställe.

Tjäna pengar som 13-åring

Som 13-åring kan du börja tjäna pengar och jobba smått enligt svensk lag. Du kanske undrar, vad kan en 13-åring jobba med? Ett exempel på jobb som du kan söka till är reklamutdelning. Detta utför du oftast i närområde där du bor, beroende på företag så hjälper de till med att förse dig med material. Exempelvis får du en vagn som du kan ha till hjälp när du delar ut reklamtidningarna. Du kan också jobba i en kiosk, dock skall det finnas en annan vuxen anställd som är närvarande. Som äldre barn får du heller aldrig sälja varor som snus, alkohol och tobak. Ett annat populärt sätt för 13-åringar att tjäna pengar är att hjälpa till hemma eller göra hushållssysslor för bekanta. Om dina föräldrar eller deras vänner till exempel driver en butik eller bondgård finns det säkerligen goda möjligheter för dig att få ett jobb, det gäller dock att fråga. Du kanske även kan hjälpa till att städa och tvätta för att tjäna ihop en extra veckopeng.

"Hittar man inte ett jobb så hittar man på ett jobb! Ett tips är att ta en runda i ditt område och fråga om någon har sysslor som du kan hjälpa till med. Gör du dessutom ett bra jobb, har du kanske säkrat ett sommarjobb några år framöver."

Har du några frågor?

Om du har några frågor kan du kontakta oss, så svarar vi så fort vi kan.

Sommarjobb för 13 åringar

Är det dags att söka ett sommarjobb? Detta gör du enklast via kommunen du bor i, det kan det finnas lite olika regler vad gäller ålder och vilket typ av arbete beroende på vilken kommun du bor i, men alla kommuner erbjuder någon form av sommarjobb. Kom ihåg att söka i god tid då många tjänster kommer ut redan på vintern! Är du redan ute med att hitta kommunala sommarjobb? Oroa dig inte, hittar man inte ett jobb så hittar man på ett jobb! Ett tips är att ta en runda i ditt område och fråga om någon har sysslor som du kan hjälpa till med. Gör du dessutom ett bra jobb, har du kanske säkrat ett sommarjobb några år framöver. Här har vi några tips på vad du kan hitta på:

  • Jobba i trädgård, rensa ogräs, klippa gräset
  • Städa hemma hos din familj eller hos bekanta
  • Gå ut med grannens hund, passa deras husdjur
  • Tvätta fönster

Börja kika på sommarjobb redan idag! Har du fler funderingar kring vad som gäller för dig som är 13 år och skall börja jobba? Tveka inte att höra av dig till oss på info@studentjob.se Vill du ta del av mer sommarjobb för 13-åringar kan du enkelt registrera dig.

FAQs

  • Vilka typer av jobb kan jag söka som 13-åring?

  • Som 13-åring kan du söka efter jobb som att leverera tidningar, hjälpa till med trädgårdsarbete, städa eller organisera hemmet, passa husdjur, eller hjälpa till på lokala evenemang som exempelvis marknader och festivaler.

  • Vilka lagar och regler gäller för arbete för 13-åringar?

  • I Sverige finns det särskilda regler för arbete som utförs av personer under 18 år. För 13-åringar är det till exempel inte tillåtet att arbeta i farliga eller tunga yrken. Dessutom finns det begränsningar på antalet arbetstimmar och vilka tider på dygnet som du kan arbeta. Det är viktigt att du känner till dessa lagar och regler innan du börjar söka efter jobb som 13-åring.

  • Vad är den genomsnittliga lönen för jobb som en 13-åring kan söka?

  • Lönen för jobb som en 13-åring kan söka kan variera beroende på typen av arbete, var du bor och hur mycket erfarenhet du har. Ofta är det vanligt att du får en timlön och att den ligger på ungefär 50-100 kronor per timme.

Information om andra åldrar