Tips inför din arbetsintervju

Ett skepp kommer lastat med tips inför din arbetsintervju! Bra jobbat! Du tog dig till det som antagligen är sista steget i ansökningsprocessen. Dags för ditt live performance där du ska få presentera dig själv och träffa företaget. Det kan kännas nervöst, så därför har vi skrivit denna guide till dig för att du ska känna dig förberedd och redo att rocka din arbetsintervju. Här hittar du allt du behöver tänka på innan, under och efter intervjun. Trevlig läsning och självklart, stort lycka till!

Är du fortfarande i början av din jobbansökan? We got you! Koka en stor kopp kaffe och kolla in våra tips för hur man skriver CV och personligt brev!

Tips inför din arbetsintervju

Olika typer av intervjuer

Som du säkert förstår finns det flera olika typer av arbetsintervjuer. De vanligaste är telefonintervju, videointervju, gruppintervju eller ett personligt möte. Beroende på vilken arbetsintervju du ska genomföra krävs lite olika förberedelser och saker som är viktiga att tänka på. Nedan diskuterar vi i detalj dessa olika intervjutyper, vad du kan förvänta dig och hur du ska förbereda dig inför dem.

Telefonintervju

Detta är ett vanligt första steg som, om du gör ett bra jobb, ofta leder till ett personligt möte. En telefonintervju är ett enkelt och snabbt sätt för arbetsgivaren att få veta mer om dig och varför du ansökt till rollen. De kommer att ställa frågor om din kompetens för att förstå om du passar för rollen, och därmed för att se om det är värt att bjuda in dig till ett personligt möte. En telefonintervju kan kännas skrämmande, vissa av oss lider ju av viss telefonskräck, men om du förbereder dig så kommer det inte vara några som helst problem.

Hur man förbereder sig inför en telefonintervju

  • Var i ett tyst rum utan bakgrundsljud och distraktioner.
  • Den som intervjuar dig kan höra din röst, men kan inte se dina anteckningar. Använd det till din fördel och läs på om företaget och skriv ner vad du hittar. Du kan också anteckna viktiga saker under intervjuns gång.
  • Se till att mobilen är laddad och använd dina hörlurar för att slippa hålla mobilen mot örat.
  • Dress to impress! Även om du inte syns för någon så tipsar vi ändå om att klä dig som att du ska på en riktig intervju, det gör att du mentalt är mer på tårna!

Videointervju

En videointervju inträffar ofta om du till exempel har sökt en tjänst utomlands eller om du har långt att åka till företaget. Ofta används program som Skype eller Google Hangouts Meet för detta. Precis som med telefonintervjun kräver detta en del förberedelser.

Hur man förbereder sig inför en videointervju

  • Sitt i ett rum där du inte blir störd.
  • Har du städat rummet? Vi dömer ingen här, men se till att det ser rent och snyggt ut för att ge intrycket av att du är en organiserad och städad person.
  • Ha bra wi-fi-uppkoppling och en fungerande webcam. Annars kommer inte intervjun leda särskilt långt.
  • Sverige kan vara mörkt, så se till att du har tillräckligt med ljus så att rekryteraren ser vem den pratar med.
  • Stäng ner flikarna du inte använder. Det blir pinsamt om Messenger plingar till!
  • Klä dig professionellt! Iallafall på övre delen av kroppen, du kan behålla tofflorna på ;)
  • Öva med en vän.

Personligt möte

Ett personligt möte är precis som det låter, en intervju där du träffar rekryteraren och kanske några till från företaget. Det är kanske den vanligaste intervjuformen och det första man tänker på när man hör ordet “arbetsintervju". Visst kan det kännas lite nervöst, men med rätt förberedelse kommer du långt!

Hur man förbereder sig inför ett personligt möte

  • Öva på handslaget! Ett stadigt handslag visar att du är självsäker och professionell. Men ta inte i för hårt, du vill ju inte göra illa din framtida arbetsgivare.
  • Var medveten om ditt kroppsspråk. Håll ryggen rak, försök möta blickarna i rummet och fippla inte med händerna.
  • Kom i tid! 10-15 minuter innan är bra att sikta på. Planera din resa dit, särskilt om du ska åka kollektivt.
  • Inför intervjuer kan vissa företag be dig att förbereda svar till ett case. Gör dessa uppgifter ordentligt och att du har med dig allt du behöver till intervjun.
  • Mötet är lika mycket för att se om företaget är rätt för dig som det är för att se om du är rätt för företaget. Våga ställa frågor!

Gruppintervju

I vissa fall kan du bli inbjuden till en gruppintervju. Det brukar oftast gälla jobb där du behöver en viss personlighet och där rekryteraren vill se hur du beter dig i en grupp. De kan till exempel titta på din sociala och kommunikativa förmåga, ledaregenskaper, initiativtagande, och om du är duktig på problemlösning.

Hur man förbereder sig inför en gruppintervju

  • Ha en presentation om dig själv redo! Vid gruppintervjuer förväntas du ofta att presentera dig själv inför gruppen, så se till att du har förberett en bra presentation. Första intrycket är viktigt!
  • Hitta rätt balans mellan att ge och ta plats. Du vill inte sitta tyst hela tiden, och inte heller ta över hela intervjun!
  • Visa att du är en lagspelare! De som intervjuar kommer att ha extra koll på de som är duktiga på att samarbeta, så utnyttja det till din fördel!
  • Lyssna noggrant. Visst kan det vara distraherande att dela intervjun med flera andra, men håll koll på vad intervjuarna säger!
  • Slappna av. Kom ihåg att ni alla sitter i samma båt, så ta ett djupt andetag innan du går in i rummet och rockar intervjun.
  • Bjud på dig själv! Klistra inte på en falsk personlighet, var öppen och inkännande.

Letar du fortfarande efter ett jobb?

Kolla in våra extrajobb, praktikplatser och heltidsjobb idag!

Tips inför din arbetsintervju

Att förbereda sig inför arbetsintervjun

Oavsett vilken typ av arbetsintervju du ska gå på är förberedelse alltid receptet på framgång. Att vara nervös innan är vanligt och är bara ett bevis på att du bryr dig om hur det går, men du kan lugna nerverna genom att jobba igenom vår checklista nedan:

Läs arbetsbeskrivningen noggrant

Se till att du har koll på vad det är du faktiskt har ansökt till. Har du det i bakhuvudet under intervjun kan du se till att du möter deras efterfrågade krav. När du läser igenom arbetsbeskrivningen kan du leta efter följande huvudpunkter:

  • Efterfrågade färdigheter och kompetenser
  • Huvuduppgifter och ansvar
  • Specificerad arbetslivserfarenhet (om nödvändigt)

Se till att du matchar dina intervjusvar till dessa punkter för att visa att du är den perfekta kandidaten för jobbet!

Researcha tjänsten

Hallå, är inte detta vad jag precis gjorde? Nej, inte riktigt. Använd externa och trovärdiga källor för att ha koll på rollen i helhet. Ibland kan företag vara otydliga i sina arbetsbeskrivningar, så genom detta vis kan du få en bättre helhetsbild.

Researcha företaget

Att göra sin research om företaget är A och O och vårt bästa tips inför din arbetsintervju. Det visar inte bara att du är intresserad av företaget i stort, utan det gör det lättare att besvara frågor på rätt sätt under intervjun.

Tänk på dessa punkter:

  • Vad är företagets mission? Vet du det så får du en överblick för hur de jobbar.
  • Vad är företagets värderingar? Detta brukar de dela i sina dokument på hemsidan.
  • Sök i företagets sociala medier och på deras hemsida för att förstå deras företagskultur.

Förbered svar till de vanligaste frågorna

Ett bra tips inför din arbetsintervju är att förbereda svar till de vanligaste frågorna. Eftersom detta är en så pass viktig del av din förberedelse så diskuterar vi det igen i mer detalj längre ned. När du förbereder dina svar bör du rannsaka dina tidigare erfarenheter och vad du har lärt dig från dem för att få så bra svar som möjligt.

Klä dig rätt

Vad har man på sig på en arbetsintervju? Våra kläder säger mycket om oss, oavsett om vi vill det eller inte. Efter att du har gjort din research om företaget så kommer du förmodligen ha ett hum om hur stämningen verkar vara - är det väldigt avslappnat eller formellt? Vi rekommenderar att klä dig professionellt och ha hel och ren som dina ledord. Se till att alla dina plagg är nytvättade och skorna rena. Hittar du en klädkod för företaget? Följ den!

StudentJobs no go-lista på kläder inför arbetsintervjun:

  • Sandaler
  • Shorts
  • Linnen
  • Väldigt urringade tröjor
  • Keps
  • Mjukiskläder

Känner du dig fortfarande osäker? Ett safe card är en vit skjorta med jeans eller kostymbyxor. Sitter det rätt så är det svårt att kritisera - oavsett företag.

Planera din transport dit och hem

Hur tar du dig till intervjun? Kör, får skjuts, cyklar, åker kollektivt? Lista ut detta innan dagen är kommen. Att vara sen och att behöva stressa är enkelt att undvika genom att vara där i tid. Försök ha marginaler för både trafik och ifall du skulle gå lite vilse i byggnaden. Då hinner du också ta ett andetag, fixa frillan (Sverige är ju tyvärr blåsigt) och nervöskissa innan det är go time. När du väl kommit till företaget så anmäl dig i receptionen eller kontakta rekryteraren så de vet att du är på plats och redo att rocka. Skulle du bli sen ska du ringa dem och förklara att du är försenad och när du förväntar dig vara framme. Självklart ber du om ursäkt för förseningen. Ett rimligt företag kommer att förstå om cykelkedjan hoppar eller om tåget är försenat, vi lovar.

Frågor att ställa till intervjuaren

Innan du går så brukar rekryteraren fråga om du har några frågor. Det är en bra idé att fråga hur processen ser ut nu efter intervjun, vad är nästa steg och när kan du förvänta dig en återkoppling - detta är speciellt viktigt om du ska gå på flera intervjuer. Om de redan har berättat för dig hur det ser ut, har vi listat exempel på frågor att ställa på arbetsintervjun nedan:

  • Hur en vanlig dag på jobbet ut på jobbet?
  • Hur skulle du beskriva er företagskultur?
  • Vad tycker du är det bästa med er arbetsplats?

Eller någonting annat du undrar över! Det viktigaste är att du ställer en fråga - det visar på intresse!

Även om det är viktigt att ställa frågor till arbetsgivaren så finns det också exempel på frågor som du inte bör fråga på en arbetsintervju:

  • Vad är lönen?
  • Vad gör ert företag?
  • När kan jag få ledigt?
  • Har jag fått jobbet?
  • Kan jag få högre lön?
  • Hur lång är lunchrasten?

Allt detta kommer att diskuteras i sinom tid! Tålamod.

Öva med en vän eller familjemedlem

Nu har du tagit dig igenom nästan hela checklistan, och det är dags att öva. Ja, det kan vara svårt att inte brista ut i skratt om du har en låtsatsintervju med en kompis. Men det är väldigt lärorikt och gör att du kan känna dig mer självsäker när det är skarpt läge. Om du inte kan öva på intervjun med en kompis, fråga ett syskon eller förälder!

Tips inför din arbetsintervju

Arbetsintervjun från början till slut

Nu har du koll på hur du ska förbereda dig. Då är det dags för en snabbgenomgång av en vanlig arbetsintervju och vad du bör tänka på i de olika stegen! Häng med:

Första intrycket

Då är det go time. Se din rekryterare i ögonen, skaka deras hand och presentera dig. Det första mötet kan kännas nervöst och lite awkward men var bara lugn, ofta är rekryterare vana vid sådana här möten och kan sköta kallpratet (om det behövs). Ibland frågar de dig om du vill ha något att dricka - tacka ja till detta. Det ger ett intryck att du känner dig bekväm i deras sällskap och är ett sätt för rekryterare att bryta isen. Men ingen latte med sojamjölk eller Chocolate Chip frappuccino. Gör en enkel beställning - vatten, te eller kaffe.

Var lugn

Under arbetsintervjun är det viktigt att du håller dig fokuserad och lyssnar aktivt på rekryteraren, men tillåt dig själv att slappna av. Låt rekryteraren tala till punkt innan du svarar på frågorna och bli inte stressad om du inte kan besvara en fråga på studs, säg att du behöver lite tid att tänka om det är så att du behöver det. Om det är flera som intervjuar dig så se till att prata till alla i rummet, oavsett vem det är som ställt frågan.

No need to repeat

Rekryterare har redan sett ditt CV och har sedan tidigare ett hum om dig. Under intervjun har du möjlighet att vidareutveckla eller förklara det som står på CV:t så rapa inte bara upp all information som står där. Fokusera på att lyfta din styrkor och ta vara på möjligheten att berätta varför du är speciell och den som är klippt och skuren för jobbet.

Efter intervjun

Snyggt, då var det klappat och klart! Har du ställt alla frågor om hur resten av rekryteringen går till har du förmodligen fått ett svar om att de hör av sig inom några dagar eller veckor. Respektera tiden de ger dig och stressa inte på rekryteraren i onödan! Om du hör av dig, se till att du har relevanta frågor att ställa så att du inte hör av dig bara för sakens skull.

Ingen arbetslivserfarenhet?

Finns det en chans att få jobbet utan arbetslivserfarenhet? Jajamen, lita på det! Har du kommit så här långt behöver du nog inte oroa dig, de har redan sett ditt CV och vet vilken erfarenhet du har. De har sett potential i dig som du ju vill visa upp ännu mer, och en intervju är det bästa sättet att göra just det! Genom att visa upp din personlighet, ditt driv och att övertyga företaget till att välja dig. Hur gör man detta då? Jo, fortsätt läsa våra tips inför din arbetsintervju nedan:

Var positiv

Om du är positiv kommer du också känna dig mer energisk och den kommer garanterat att smitta av sig till de andra i rummet! Vem skulle vilja rekrytera en surmupp? Inte vi iallafall.

Visa självförtroende

Visa självförtroende men var inte inte arrogant. Var övertygad om vad du kan och hur du kan bidra till företagets framgång men visa också att du är öppen för feedback och fortsatt utveckling.

Var social

Kommunikation är en viktig del i nästan alla jobb, så det kommer vara viktigt för rekryteraren hur du kommunicerar med dem. Var inte rädd för att prata med alla i rummet (om det är flera som intervjuar dig) och försök gärna bygga någon typ av relation med din rekryterare. Om du är social och utåtriktad visar du att du också kommer att vara öppen för att lära känna dina nya kollegor.

Var kreativ

I motsats vad många tror så letar inte företag efter tråkiga kontorsnissar som beter sig som robotar. Istället uppskattar de personer som kommer med nya kreativa idéer och förbättringsförslag! Det är just det som håller företaget levande och gör att det fortsätter utvecklas. Så var inte rädd för att tänka utanför boxen och visa att du både vågar och vill dela med dig av dina idéer.

Vanliga frågor vid en arbetsintervju

Det kan vara bra att ha ett hum om vad ska du säga på en intervju för att känna att du kan prata avslappnat och verkligen får sagt det man vill säga. För när det är väl är skarpt läge kan det vara svårt att formulera sig som man vill, och det är lätt hänt att man glömmer något som är viktigt.

Därför har vi listat några av de vanligaste frågorna du kan få på en arbetsintervju:

  • Berätta om dig själv.
  • Varför ska vi anställa dig?
  • Vilka är dina främsta styrkor?
  • Vilka är dina svagheter?
  • Varför tror du att du är den perfekta kandidaten för denna tjänst?
  • Hur hanterar du en stressig situation?
  • Vad gillar du att göra på din fritid?
  • Kan du exemplifiera hur du är duktig på att samarbeta med andra?
  • Hur motiverar du andra?
  • Ange en situation där du hade en konflikt med en kollega eller vän. Hur hanterade du detta?
  • Vilken roll åtar du vanligtvis i ett team?
  • Hur hanterar du kritik?
  • Vilka är dina långsiktiga mål i vårt företag eller i denna yrkesroll?
  • Varför vill du byta arbete och jobba hos oss?
  • Vilka egenskaper ska en gruppledare ha enligt dig?
  • Vilka förändringar skulle du göra när du börjar här?
  • Har du fortfarande ansökningar hos andra arbetsgivare?

Kan du svara på några av dessa frågor så kommer du känna dig mer förberedd inför din arbetsintervju.

Det här med styrkor och svagheter

Vilka är dina svagheter? Den här frågan ställs nästan alltid när det är arbetsintervju och ja, det är svårt att balansera den här frågan - för helst vill du inte berätta om sina svagheter för att de är just svagheter. Men, det är också en fråga som visar på din självinsikt och att du kan se förbättringspotential hos dig själv - en viktig del för att kunna växa i karriären. Många väljer det vanliga "jag har svårt att säga nej" eller "jag jobbar ofta för mycket och tar på mig för mycket arbete". Försök att rannsaka dig själv och ta reda på vad som är dina svagheter eller snarare vad du skulle kunna förbättra hos dig själv. Till exempel att du skulle vilja bli bättre på att arbeta i Excel eller hantera svåra kunder.

Styrkor är betydligt lättare, vi kan tänka oss att du har flera! Fokusera på dina styrkor - om möjligt så försök att varva både dina mjuka och hårda färdigheter så att rekryteraren får en helhetsbild av vem du är. Ha gärna exempel för att påvisa dina styrkor för rekryteraren - om du säger att du är en duktig samordnare kan du ge exempel på saker på samordnat. Var inte rädd för att ta exempel som är inte är direkt kopplade till ditt yrkesliv, kanske har du planerat spännande överraskningsfester, event eller resor. Det är en bedrift i sig!

Känner du att du har lite bättre koll nu? Sätt dina nya kunskaper på prov och sök jobb med oss på StudentJob! Vi har tusentals lediga jobb i hela Sverige!

Registrera med StudentJob nu

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste jobben för studenter? Registrera dig gratis på StudentJob.

Registrera

Karriärråd