När du fyllt 15 öppnar sig dörrarna för betydligt fler jobb, är du aktiv i ditt jobbsökande kan du börja bygga upp ditt SV redan nu! De finns flera roliga möjligheter att tjäna extra pengar efeter skolan, på helger och naturligtvis på loven! Vi hjälper dig att gå igenom jobben och vilka regler som gäller!

Vilka jobb kan du som fyllt 15 år få?

Att jobba i butik, som eventpersonal eller äldreomsorg är populära extrajobb för 15 åringar. Butiker ansöker mycket sällan aktivt om 15 åringar så bästa chansen till att få ett jobb är helt enkelt att gå dit och presentera dig, ta med dig ett CV och personligt brev om varför just du skulle passa där! Många butiker kan behöva extra anställda under storhelger och lov. De kan till exempel innefatta uppgifter som att plocka upp och märka varor i butiken. Ifall du kommer fylla 16 samma år som du jobbar får du även arbeta i kassan. Enklare restaurangjobb är även ett bra alternativ, som till exempel brick plockning. Du kan även på egen hand söka säsongsbundna jobb. Dessa behöver du inte söka via ett företag utan erbjud istället tjänster till grannar och bekanta som kan tänkas behöva hjälp med sysslor! Detta kan vara till exempel snöskottning eller klippa gräs. Var kreativ och se möjligheterna!

Vad gäller sommarjobb så erbjuder det flesta kommuner sommarjobb för ungdomar. Du bör dock vara medveten om att det är betydligt fler som söker jobben än vad det finns lediga jobb. Ett bra alternativ kan vara att söka jobb på egen hand. Detta kan du göra dels genom kontakter, fråga runt och se om du känner någon som anställer ungdomar. Ett tips är även att gå till arbetsplatser där de ofta behövs extra personal under sommaren. Exempel på detta kan vara äldrevården, restauranger eller glasskiosker. Våga visa framfötterna och var ute i god tid, gärna några månader i förväg så har du bäst möjlighet att säkra inkomsten i sommar!

Hur mycket får du jobba och vad ska du tjäna?

15 år är brytpunkten mellan att enbart få ha enklare jobb till att kunna få mer avancerade jobb med fler arbetsuppgifter och mer ansvar. Skillnaden i vilken typ av du kan jobb kan få beror på om du under det året du ska jobba kommer att fylla 16 eller om du fyllt 15 under de året. Ifall du kommer fylla 16 detta år kan du kolla under vår flik “jobb för 16 åringar”

Lön för extrajobb och sommarjobb för 15-åringar kan variera beroende på arbetsplats. Om du har kollektivavtal ska du alltid få betalt minimilönen eller mer. Du har alltid rätt att få tydlig information om vad din lön är. Var inte rädd att fråga ifall det till exempel står “lön enligt avtal”. Det är bättre att veta i förväg än att bli besviken när lönen kommer!
Anmäl dig till StudentJob.se!