Hitta jobb för 15-åringar

Grattis, som 15-åring får du både köra moppe och börja jobba. Varför inte kombinera de två och jobba med hemleverans för dina lokala restauranger? När du fyllt 15 år öppnar sig dörrarna för betydligt mer jobb. Är du aktiv i ditt jobbsökande kan du börja vässa på ditt CV redan nu och ta hjälp av vår kostnadsfri cv mall! Vad det gäller regler när du är 15 år och skall jobba, i och med att du fortfarande räknas som ett äldre barn gäller samma regler för dig som andra 13-åringar och 14-åringar. Om du har fullgjort din skolplikt, det vill säga gått ut 9:an och skall fylla 16 år samma år som du ska börja jobba, då är reglerna mycket mer lättsamma med fler roliga möjligheter att tjäna extra pengar efter skolan, på helger och naturligtvis på loven. Vi hjälper dig med reglerna och tipsar om jobb för 15-åringar.

Vart kan man jobba som 15-åring?

Låt oss reda ut vart man kan jobba som 15-åring. Som 15-åring som fortfarande går i grundskolan kan det vara svårare att hitta ett jobb eftersom du får inte jobba mer än max 2 timmar per skoldag medan på helger och lov får du arbeta 7 timmar per skolfri dag. Totalt får du jobba 35 timmar i veckan. Ett enkelt jobb för dig kan vara att dela ut reklamtidningar, du kan hjälpa till i en kiosk eller i butik, där arbetsuppgifterna bedöms vara ofarliga och som inte är fysiskt eller psykiskt krävande. Du kan också hjälpa till med att ta hand om grannens eller dina bekantas husdjur som att rasta deras hund eller mata deras katt när de inte är hemma. Ett annat populärt jobb hos 15-åringar är att jobba som nanny, där du tar hand om barn åt familjer och samtidigt gör du någon glad. Du kan också jobba hemifrån med att svara på enkäter online och få ersättning för det! För dig som fyllt 15 år och fullgjort sin skolplikt eller har fyllt 16 år, är arbetsmarknaden mer öppen. Du kan jobba med normala och ofarliga arbeten samt arbeta 8 timmar om dagen, max 40 timmar i veckan. Klicka dig vidare för att läsa mer om jobb för dig som är 16 år och gått ut grundskolan. Om du fortfarande inte hittar jobb, så få du hitta på ett jobb! Var kreativ och utforska möjligheterna!


““Ett enkelt jobb för dig kan vara att dela ut reklamtidningar eller hjälpa till i en kiosk eller i butik, där arbetsuppgifterna bedöms vara ofarliga och som inte är fysiskt eller psykiskt krävande””

Att tjäna pengar som 15-åring

Du gör klokt i att börja tjäna dina egna pengar som 15-åring, men det finns vissa saker som du bör tänka på. Lön för extrajobb och sommarjobb för 15-åringar kan variera beroende på arbetsplats. Om du har kollektivavtal ska du alltid få betalt minimilönen eller mer. Du har alltid rätt att få tydlig information om vad din lön är. Var inte rädd att fråga ifall det till exempel står “Lön enligt avtal”. Det är bättre att veta i förväg än att bli besviken när lönen kommer!


Sommarjobb för 15-åringar

Vad gäller sommarjobb så erbjuder det flesta kommuner sommarjobb för ungdomar. Du bör dock vara medveten om att det är betydligt fler som söker jobb än vad det finns lediga jobb för ungdomar. Ett bra alternativt kan vara att söka jobb på egen hand. Detta kan du göra dels genom kontakter såsom att fråga runt och se om du känner någon som anställer personer i din ålder. Ett tips är även att gå till arbetsplatser där de ofta behövs extra personal under sommaren - vet du inte företag som behöver extra personal? Fråga någon i din närhet om dem vet. Exempel på jobb kan vara äldrevården, restauranger eller glasskiosker. Våga visa framfötterna och var ute i god tid, gärna några månader i förväg, så har du bäst möjlighet att säkra inkomsten till sommaren! Registrera dig här nedan för att se mer vilka sommarjobb det finns och håll dig uppdaterad om inkommande lediga jobb. med StudentJob

Vill du ha mer matnyttig information till dig som 15åring?

Klicka in på Gymnasium.se för att läsa allt om gymnasieval!

Gymnasium.se är till för dig som söker efter ett gymnasieprogram som passar just dig. Genom deras användarvänliga söktjänst kan du söka bland alla Sveriges gymnasieskolor lätt och snabbt! Du kan söka på skola, ort, program, inriktning, fritext och du hittar all nödvändig kontaktinfo tillhörande varje skola. Till varje nationellt program finner du en guide med bilder, reportage m.m. som gör att du får en mer beskrivande och bättre bild av vad varje program handlar om. Varje gymnasieskola i söktjänsten har också möjlighet att presentera sig med bilder och berätta varför du ska välja just deras skola och program. Det finns dessutom många recensioner och inspirerande intervjuer med elever på olika gymnasieskolor.