Jobb för 15-åringar

Hitta jobb för 15-åringar

Grattis! När du fyller 15 år får du äntligen möjlighet att köra moped och det är ju häftigt, men det är inte förrän du har fyllt 16 år som du är lagligt behörig att jobba med så kallade "riskfyllda" arbeten. Du kan dock redan nu börja tänka på att söka dessa typer av jobb och förbättra ditt CV. Vi erbjuder en kostnadsfri CV-mall som kan vara till hjälp för dig. När det gäller regler för 15-åringar som ska jobba, så är det samma regler som gäller för 13-åringar och 14-åringar eftersom du fortfarande räknas som ett äldre barn. Om du har slutfört din skolplikt, vilket innebär att du har gått ut 9:an och ska fylla 16 år under samma år som du vill börja jobba, så finns det fler roliga möjligheter att tjäna extra pengar efter skolan, på helger och loven. Du får tekniskt sett jobba, men inom ramarna för så kallade "riskfria" jobb samt arbetsuppgifter och du får heller inte jobba ensam. Vi hjälper dig att förstå reglerna och tipsar om jobbmöjligheter för 15-åringar.

Hitta ditt nästa jobb

Vill du hålla dig uppdaterad om de senaste lediga jobben? Skapa ett konto, så att du enkelt kan söka jobb, spara lediga jobb och skapa e-postaviseringar på ett och samma ställe.

Vart kan man jobba som 15-åring?

Låt oss reda ut var man kan jobba som 15-åring. Som 15-åring som fortfarande går i grundskolan kan det vara svårare att hitta ett jobb eftersom du inte får jobba mer än max 2 timmar per skoldag, medan du på helger och lov får arbeta upp till 7 timmar per skolfri dag. Totalt får du jobba 35 timmar i veckan. Ett enkelt jobb för dig kan vara att dela ut reklamtidningar, hjälpa till i en kiosk eller butik där arbetsuppgifterna bedöms som ofarliga och inte fysiskt eller psykiskt krävande. Du kan också hjälpa till med att ta hand om grannens eller dina bekantas husdjur, som att rasta deras hund eller mata deras katt när de inte är hemma. Ett annat populärt jobb för 15-åringar är att jobba som nanny, där du tar hand om barn åt familjer och samtidigt gör någon glad. Du kan också jobba hemifrån med att svara på enkäter online och få ersättning för det! För dig som har fyllt 15 år och fullgjort din skolplikt eller har fyllt 16 år, är arbetsmarknaden mer öppen. Du kan jobba med normala och ofarliga arbeten samt arbeta upp till 8 timmar om dagen, max 40 timmar i veckan. Klicka dig vidare för att läsa mer om jobbmöjligheter för dig som har fyllt 16 år och gått ut grundskolan. Om du fortfarande inte hittar ett jobb kan du försöka vara kreativ och hitta på ett jobb själv. Utforska möjligheterna och kontakta oss ifall du har några frågor eller behöver hjälp!

Att tjäna pengar som 15-åring

Du gör klokt i att börja tjäna dina egna pengar som 15-åring, men det finns vissa saker som du bör tänka på. Lön för extrajobb och sommarjobb för 15-åringar kan variera beroende på arbetsplats. Om du har kollektivavtal ska du alltid få betalt enligt den minimilön som finns i kollektivavtalet eller mer. Du har alltid rätt att få tydlig information om vad din lön är. Var inte rädd att fråga ifall det till exempel står “Lön enligt avtal”. Det är bättre att veta i förväg än att bli besviken när lönen kommer!

Sommarjobb för 15-åringar

Vad gäller sommarjobb så erbjuder det flesta kommuner sommarjobb för ungdomar. Du bör dock vara medveten om att det är betydligt fler som söker jobb än vad det finns lediga jobb för ungdomar. Ett bra alternativt kan vara att söka jobb på egen hand. Detta kan du göra dels genom kontakter såsom att fråga runt och se om du känner någon som anställer personer i din ålder. Ett tips är även att gå till arbetsplatser där de ofta behöver extra personal under sommaren - Känner du inte till något företag som behöver extra personal? Fråga någon i din närhet om dem vet. Exempel på jobb kan vara inom äldrevården, restauranger eller glasskiosker. Våga visa framfötterna och var ute i god tid, gärna några månader i förväg, så har du bäst möjlighet att säkra inkomsten till sommaren! Registrera dig här nedan för att se mer vilka sommarjobb det finns och håll dig uppdaterad om inkommande lediga jobb med StudentJob.

Vill du ha mer nyttig information till dig som 15-åring?

Klicka in på Gymnasium.se för att läsa allt om gymnasieval!

Gymnasium.se är en webbplats som riktar sig till dig som söker efter en lämplig gymnasieutbildning. Webbplatsen erbjuder en användarvänlig söktjänst som gör det enkelt och snabbt att söka bland alla gymnasieskolor i Sverige. Du kan söka efter skola, ort, program, inriktning eller fritext, och du hittar all nödvändig kontaktinformation för varje skola. För varje nationellt program finns det en guide med bilder och reportage som ger dig en mer detaljerad bild av vad varje program handlar om. På Gymnasium.se har varje skola också möjlighet att presentera sig med bilder och berätta varför du bör välja deras skola och program. Webbplatsen innehåller även många recensioner och inspirerande intervjuer med elever från olika gymnasieskolor. Söktjänsten är utformad för att hjälpa dig att hitta en gymnasieutbildning som passar dina behov och intressen.

FAQs jobb för 15-åringar

  • Vilka arbetsuppgifter kan en 15-åring ha på ett jobb?

  • Arbetsuppgifterna för en 15-åring kan vara begränsade på grund av åldersbegränsningar, men vanliga uppgifter inkluderar att städa, plocka upp och bära lätta föremål, ta hand om husdjur, hantera kassan, eller hjälpa till med matlagning och servering.

  • Vilka regler och begränsningar finns för 15-åringar som vill jobba?

  • En 15-åring får vanligtvis jobba högst 2 timmar per dag under skoldagar och upp till 7 timmar per dag på helger och lov. De kan inte arbeta efter kl. 20:00 på kvällen och det finns också begränsningar gällande vilka arbetsuppgifter de kan utföra.

  • Var kan en 15-åring söka efter jobb?

  • En 15-åring kan söka jobb genom att kontakta lokala arbetsgivare direkt, som restauranger, butiker eller bensinstationer. De kan också söka efter jobb online, på webbplatser som bland annat Arbetsförmedlingen eller Studentjob.

Information om andra åldrar