Tips och råd > 15 tips på hur du snyggar till ditt CV.

15 tips på hur du snyggar till ditt CV

Du känner nog till de grundläggande kraven för ditt CV. Har du med allt? Isåfall är det nu dags att anpassa ditt CV efter det företag och det jobb du söker. Vi har skrivit ihop 15 tips på hur du kan skriva om ditt CV för att göra succé.

Bild på ung man som gör raketkarriär med sitt välskrivna CV
 1. Placering av dina kontaktuppgifter: Längst upp, detta ska vara det första man ser i CV:et. Här har du även med din e-postadress, ditt LinkedIn-konto, förutsatt att du använder det proffesionellt. Du kan även ha med din hemsida eller blogg, här gäller samma sak, att du använder dem professionellt.
 2. Använd dig av en seriös e-postadress : Adresser som lustigkurre123@hotmail.com bör nog undvikas.
 3. Ska jag ha med en bild på mig själv eller inte? Ett ansikte är lättare att komma ihåg, men se till det är en "bra" bild. Den ska se professionell och representativ ut och framförallt ska det synas att det är du. Saknar du en sådan bild? Då kanske du kan be någon bekant att fota dig eller strunta i det.
 4. Använd dig av hyperlänker i din text: Har du till exempel med ditt LinkedIn-konto eller vill du ha med en blogg som har skrivit om dig? Markera då texten där du vill länka, högerklicka och välj sedan "infoga hyperlänk". Nu fyller du i URLen till den sida du vill länka till. OBS: för många hyperlänkar kan göra din text oläslig och därför vara negativt.
 5. Enbart relevant arbetserfarenhet i ditt CV: En reklambyrå är kanske inte intresserad av att du har jobbat på lager. Har du inte hunnit jobba så mycket och är rädd att ditt CV är för kort? Se då till att fokusera mer på övriga meriter. Kanske har du varit delaktig i ett skolprojekt eller har arbetat mycket i Photoshop?
 6. Var ärlig: Det är inget fel på att krydda till sitt CV så länge man inte ljuger. Det kan komma att upptäckas under jobbintervjun eller kanske efter anställningen. Och om du senare vill söka vidare, är detta ingen arbetsplats att lämna som referens.
 7. Ha ett standard CV: Skriv ner allt du gjort hittills inklusive språkkunskaper, IT-kunskaper och intressen. Utgå ifrån detta och anpassa det utifrån varje tjänst du söker.
 8. Fatta dig kort: Har du gjort mycket under åren kan du inte ha med allt på ditt CV. Du får inte överskrida två sidor.
 9. Lay-outen: Se till att ha en klar och tydlig struktur. Se till att det är prydligt och lätt att ta till sig innehållet. Utsidan ger insidan en chans! Din lay-out är det första intrycket läsaren får och kan vara avgörande för om ditt CV blir läst eller inte. Undvik typsnitt som kan distrahera från innehållet.
 10. Ditt namn som sidhuvud: Dubbelklicka i det tomma området högst upp i dokumentet. Skriv till exempel ”Curriculum Vitae ditt namn”. Det minskar risken att ditt CV försvinner eller blandas ihop.
 11. Skriv ut ditt CV: Detta gör det lättare att få en uppfattning om det fortfarande är snyggt när det är utskrivet.
 12. Undvik felaktigheter: Be någon som är noggrann att läsa ditt CV. Precis som när du skriver ditt personlig brev är det svårt att upptäcka sina egna misstag. Det är ofta lättare för någon annan att upptäcka eventuella småfel i texten.
 13. Är du helt färdig? Spara filen som en PDF, det är både snyggare och säkrare. Glöm inte att ditt namn ska ingå i filnamnet.
 14. Är din LinkedIn-sida uppdaterad? Ditt CV är färdigt och inskickat, men är det i linje med din LinkedIn-profil? De behöver inte överensstämma exakt, men din framtida arbetsgivare ska enkelt kunna känna igen dig. Använd därför samma bild och försök ge ett enhetligt intryck.
 15. Dina senaste tweets: Värt att se över! Har du inkluderat ditt twitter-konto eller din blogg i ditt CV är chansen stor att en framtida arbetsgivare kollar upp dessa. Att arbetsgivaren läser hur bakis du var i helgen eller hur bra du är på att svära är troligtvis något du vill undvika.