Jobbintervjun

Grattis, du har blivit inbjuden till anställningsintervju! I den här artikeln hittar du all information du behöver för att förbereda dig för intervjun, hur man svarar på intervjufrågor och vilka frågor du kan ställa in slutet av en arbetsintervju.

Intervjuförberedelser

Viktigast: förtroende

En sådan kliché men fortfarande så sant: se till att må bra! Bestäm vad du vill ha i förväg, välj en outfit som du känner dig bekväm och säker i och gå och lägg dig tidigt dagen före anställningsintervjun. På dagen för själva intervjun, ta dig tid att se bra ut.

Förutom det vill du ses som självsäker under intervjun. Öva intervjun framför spegeln eller med en vän. När du tränar, ägna stor uppmärksamhet på ditt kroppsspråk. Ses du som en öppen, självsäker och positiv person? Nu när du har tränat på vad du vill säga, är du bättre förberedd än någonsin!

Läs på om företaget

En annan sak som verkligen kommer att hjälpa ditt självförtroende är att ha god kännedom om vad företaget gör. Se till att du åtminstone vet vad företaget säljer, vad de har uppnått den senaste tiden, hur konkurrensen är och vad det är med företaget som tilltalar dig. Kontrollera också om du hittar Linkedin-profil till den person du kommer att tala med. Det hjälper dig att avgöra hans/hennes roll i företaget och du kommer att känna igen honom/henne direkt när du ska ha intervjun (och du kommer inte att behöva fråga dig själv 'kommer detta att vara min intervjuare?' för alla som passerar dig medan du väntar).

Du kan göra lite extra förberedelser beroende på typen av jobb du söker. Är du på intervju för ditt första jobb i onlinemarknadsföring? Då ska du definitivt ta en titt på företagets hemsida och skriva ner vad du gillar med sidan, men också notera vissa delar som du vill förbättra.

Vill du börja arbeta som en event promoter? Då ska du veta vilken typ av event och varumärken du kommer att arbeta för.

Vad man ska ta med till anställningsintervjun

Se till att skriva ut ditt CV och jobbannonsen du sökt till, så att du kan läsa på både på väg till intervjun och medan du väntar på din intervjuare. Du bör vara där cirka 10 minuter innan intervjun, i så fall kommer du inte bli stressad om det skulle bli en liten fördröjning. Kommer du att bli sen? Säg till intervjuaren direkt! Lyckligtvis sparade du intervjuarens telefonnummer under dina förberedelser;)

Kom du fram alldeles för tidigt? Gå inte in på företaget ännu men vänta någonstans i området, intervjuaren är en upptagen person och det känns inte bra för honom/henne att veta att du sitter och väntar. De bör också få ordentlig tid på sig för att kunna förbereda inför intervjun.

Ta också med dig 1-2 pennor och ett anteckningsblock.

jobbintervju

Intervjun: Göra och inte göra

Under intervjun kommer intervjuaren att försöka ta reda på om du är en bra match för företaget och jobbet. Det är därför som det är så viktigt att svara ärligt: ​​om du låtsas vara någon som du inte är och får jobbet, då finns möjligheten att du faktiskt inte är en bra match för företaget. Det kommer inte att göra dig glad!

Gör:

 • Håll ditt budskap positivt och le
 • Prata i normal takt och artikulera väl, om du inte omedelbart vet svaret på en fråga kan du be om tid att få tänka på det
 • Låt intervjuaren avsluta sina meningar och öva på aktivt lyssnande
 • Sitt rakt och använda ett öppet och tillgängligt kroppsspråk
 • Håll vanlig ögonkontakt
 • Stäng av telefonen eller sätt den på tyst läge

Gör inte:

 • Glömma att spotta ut ditt tuggummi innan intervjun
 • En negativ, ointresserad eller arrogant attityd
 • Bete dig på ett sätt som är alltför informell: du ska inte prata med din bästa vän. Men tvinga inte dig själv i att vara alltför formell heller, intervjuaren vill veta hur din personlighet är
 • Överdriva eller ljuga
 • Att inte ta pauser för att ha en klunk av din dricka: denna korta paus ger dig och din intervjuare ett ögonblick att bearbeta all information.
jobbintervju

Intervjun: intervjufrågor

En mycket viktig del av dina förberedelser är innehållet av intervjufrågorna. Vilka är de frågor som intervjuaren sannolikt kommer att fråga? Vilka frågor kan du be i slutet av intervjun? Vi har samlat ihop några vanliga intervjufrågor och tips på hur du ska besvara dessa.

Hur kan du svara på dessa vanligt frågade intervjufrågor ?

 1. Berätta om dig själv

Ett bra sätt att svara på denna fråga är genom att först nämna nutid, sedan det förflutna och slutligen framtiden. Du kan till exempel nämna vad du gör nu, hur du hamnade där och varför du är så entusiastisk över det jobb du söker just nu.

Det är inte tänkt att du ska berätta hela din livshistoria här, du kan skriva ner dina viktigaste punkter i förväg så att du inte riskerar att glida iväg i samtalet.

 1. Vilka är dina starka och svaga sidor?

Styrkor: fråga dig själv och de personer i din närhet: vilka situationer visar att du är bra på vissa uppgifter/färdigheter? Du kommer definitivt att vilja nämna dessa situationer under intervjun, det kommer att göra att man minns dem.

Svagheter: en svaghet som ’perfektionism’ har använts så ofta att det inte längre lämnar ett positivt intryck. Vi rekommenderar dig att namnge en svaghet som förmodligen inte kommer att ha en så stor inverkan på dina prestationer på detta företag. Om du exempelvis söker ett administrativt deltidsjobb på ett litet kontor, då är det inte en så stor sak om din svaghet är att presentera framför stora grupper.

Se till att svagheten du nämner har något att göra med branschen: om du vill arbeta på en bar, bör du inte nämna att din svaghet är att fixa punkteringar ;)

 1. Varför vill du jobba med oss?

Kombinera din entusiasm med vad du vet om företaget! Exempel:

 • Nämn något som företaget gjort som du imponerades av
 • Nämn specifika färdigheter som företaget är riktigt bra på/kunskaper som finns i företaget som du ser som mycket intressanta
 • Har du en passion för denna bransch? Visa det!
 • Du kanske känner någon som arbetar/arbetade där redan och blev nyfiken efter ha hört alla hans/hennes positiva erfarenheter (gör bara detta när du faktiskt känner någon på företaget!)

Gör inte: inte veta varför du vill arbeta hos dem, inte visa entusiasm, säger att du bara behöver ett deltidsjobb för att tjäna pengar (det låter som att du inte är särskilt motiverad).

 1. Varför ska vi välja dig?

I jobbannonsen görs det vanligtvis helt klart vilka färdigheter som är viktiga att ha för det jobbet. Välj några och utveckla dessa: i vilka situationer visar att du är bra på dessa?

Du kan också nämna vad du skulle bidra med till företaget. Du kanske har någon kunskap eller en fantastisk idé för dem att använda, dela och visa din kreativitet och initiativförmåga!

 1. Vad är din ideala arbetsmiljö?

Vad du kan nämna här:

 • Föredrar du att arbeta på egen hand eller i grupp? Kanske det finns vissa uppgifter som du föredrar att göra ensam, medan du gillar att ha input från andra för andra typer av arbetsuppgifter.
 • Arbetar du bäst i en lugn eller livlig miljö?
 • Ledning: föredrar du att ha någon som förklarar allt och tittar över axeln medan du jobbar, eller skulle du hellre vilja jobba mer självständigt och lösa allt själv?

Återigen, försök att vara sann mot dig själv när du besvarar denna fråga: om du förväntar dig att arbetsmiljön kommer att vara extremt tyst, säg då inte att det är en perfekt miljö för dig när det verkligen inte är det.

 1. Var ser du dig själv om 5 år?

En mycket svår fråga, speciellt om du fortfarande studerar eller precis har tagit examen.

Har du ingen aning om hur du ska svara på detta? Välj ett svar som inte är alltför specifikt, men som visar att du är ambitiös.

Istället för

'Under 5 år vill jag bli marknadschef för (stort multinationellt företag), bo i Stockholm med X och ha 3 hundar' kan du nämna någonting mer som

'Om fem år vill jag ha mycket mer kunskap om X, så att jag kan använda denna kunskap till X. Jag har en känsla jag kan utveckla denna kunskap hos er, och det är därför jag är så intresserad av detta jobb!

 1. Varför slutade du hos din senaste arbetsgivare?

De ställer dig denna fråga för att avgöra om du lämnade för en bra anledning och hur du handskas med svåra situationer: kommer du att spela rollen som offret eller ta din chans?

Din första instinkt kommer att vara att lista alla negativa saker av ditt tidigare arbete, gör inte detta! Det är bäst att fokusera på allt som du lärt dig och som du är stolt över, och sedan tala om en faktor som saknades i ditt tidigare jobb (och att du hoppas på att hitta det här).

Exempel: I mitt tidigare jobb arbetade jag i en stor grupp, jag lärde mig mycket om försäljning. Jag är mycket stolt över att konsekvent ha nått mina mål, men till slut kunde jag att jag inte kunde kombinera detta arbete med mina studier längre på grund av lång pendlingstid och oregelbundna arbetstider. Jag skulle älska att arbeta med försäljning igen, och eftersom detta ligger nära där jag bor och ni arbetar med regelbundna tider, skulle det vara ett bra nästa steg i min karriär.

Ställ dina egna frågor under intervjun

Vanligtvis kommer det att finnas en möjlighet för dig att ställa frågor i slutet av intervjun. Ta chansen att få göra detta! Detta visar inte bara intervjuaren att du är genuint intresserad, det hjälper dig också att bestämma om jobbet skulle vara en bra match för dig.

Exempel på frågor att ställa under intervjun:

 • Hur skulle du beskriva atmosfären i teamet/företaget?
 • Vad tycker du mest och minst om med att arbeta på det här företaget?
 • Vad skulle jag göra under en normal arbetsdag?
 • Erbjuder ni någon utbildning/erbjuder ni karriärmöjligheter?
 • Varför är det här jobbet ledigt nu?
 • Vilka är de viktigaste utmaningarna jag kommer att möta?
 • Vilka är de viktigaste förbättrings punkterna för företaget?
 • Vart vill företaget vara om 5 år? Vad är affärsstrategin?
 • För en praktikplats: Varför letar ni specifikt efter en student?

Gör inte: fråga om lön och andra jobbförmåner, det kan du diskutera senare i ansökningsprocessen.

Avsluta anställningsintervjun

I slutet av samtalet, kan du be om nästa steg i ansökningsprocessen och när du kan räkna med att höra ifrån företaget.

Tacka intervjuaren för hans/hennes tid och le, du har precis avslutat anställningsintervjun!

Efter arbetsintervjun

Efter intervjun

I vissa länder är det vanligt att skicka ett meddelande till intervjuaren efter intervjun att låta dem veta hur mycket du uppskattade intervjun. Men i exempelvis Nederländerna är det mindre vanligt, och vi inte skulle rekommendera dig att göra det där.

Två giltiga skäl att kontakta intervjuaren :

 • När du plötsligt kommer ihåg att du har glömt att fråga en mycket viktig fråga/när du behöver viktig information som påverkar om du skulle acceptera jobbet eller inte.
 • När du inte har hört från företaget efter det datum då de skulle kontakta dig.

Beslutet: vad man ska man göra när?

Du erbjuds jobbet

Är detta jobb precis det du ville ha? Grattis!! Du börjar snart ditt nya jobb eller praktik. Vill du veta mer om hur man kan förbereda sig för första veckan på nya jobbet? Läs då vår artikel ’första veckan på nytt jobb eller praktikplats’.

Är du osäker på om du ska acceptera jobbet? Du kan alltid be om lite extra tid för att få tänka på det. De kommer förmodligen att vilja veta varför du behöver lite extra tid, så se till att förbereda dig för detta. Om det inte känns rätt, rekommenderar vi dig att inte ta jobbet (om det är ett alternativ). Känn dig inte dålig för detta: om du accepterar, skulle företaget spendera mycket tid och pengar för att utbilda dig, men så kommer de ändå att behöva hitta en ersättare för dig snart därefter.

Du erbjuds inte jobbet

Aj, va synd, det visar sig att du inte var en bra match för detta företag. Kanske kunde du räkna ut att det inte var en plats för dig redan under din intervjun, eller kanske det kommer som en överraskning, ibland tar tyvärr en ännu bättre lämpad kandidat jobbet.

Använd detta beslut för att att lära dig och tveka inte att fråga varför företaget valde en annan kandidat. Din inställning här är att du vill förbättra dig, det är inte tänkt att du ska försöka övertyga dem att de gjort fel val eller att gå emot de skäl som anges.

Acceptera det, gör någonting roligt och när du är klar fortsätter du med dina ansökningar. Med allt du lärt dig under den här intervjun kommer du att hitta ett jobb eller praktik som är ännu bättre lämpad för dig!