Inaktiv platsannons

Projektledare för Strategiska process- och affärsutvecklingsprojekt i Sodertalje

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2018 levererade vi 88 000 lastbilar, 8 500 bussar samt 12 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 137 miljarder kronor, varav cirka 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE. För mer information besök: www.scania.com.

Om tjänsten

Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.

Är du en ledare? Vill du ha möjligheten att påverka och göra skillnad! Scania genomgår en spännande omvandling; från renodlad lastbilstillverkare till att dels utbyta komponenter med samarbetspartner inom TRATON, dels ta ledningen inom Sustainable transport solutions. Båda dessa stora förändringar kommer kräva nya/modifierade affärsmodeller och affärsutveckling som i sin tur påverkar arbetsprocesser och tillhörande IT-stöd.

Projektkontoret har traditionellt hanterat Scanias stora tvärfunktionella Produktutvecklingsprojekt (PD), från koncept till industrialisering av färdiga lastbilar, bussar och motorer. Sedan Projektkontoret flyttade från R&D verkar vi för att vara Scanias Projektkontor – med mål att få effektiv exekvering av de projekt (inte nödvändigtvis bara PD-projekt) som har stor komplexitet i form av omfattning, tvärfunktionalitet  och affärsmässig/strategisk tyngd.

Dina arbetsuppgifter

Just nu har vi flera utmaning inom Process och Affärsutveckling. Exempel på aktuella affärs- och processutveckling-projekt är;

  • Late Formation of Variants – Implementera en metod som gör det möjligt minska ledtiden på marknader långt borta från Scanias huvudproduktionsenheter (t.ex. Thailand och Syd Afrika) och samtidigt minska bundet kapital, öka variation, öka försäljningsvolym och intäkter per fordon
  • Spare Part Availability for Bus – Tillgänglighet av reservdelar är avgörande för Scania och våra kunders Uptime. Vi måste förbättra befintliga metoder och definiera nya sätt att arbeta tvärfunktionellt inom Scania för att öka servicenivån och korta ledtider.
  • ISO26262 – är en enhetlig säkerhetsstandard för alla fordons E / E-system (en förutsättning för framtida verksamhet). Nuvarande processer, metoder och verktyg inom konstruktion, produktion, eftermarknad och hos vår leverantörer behöver bättre stöd för utveckling av komplexa säkerhetskritiska funktioner.
  • Business Process & IT for Collaboration – när Scania nu blir en leverantör och mottagare av komponenter inom TRATON och våra samarbetsbolag (MAN, Navistar, etc) medför det nya affärsmodeller och gränssnitt som innebär flera förändringar i processer och IT-system.
  • Export Control – Inom ramen för export control genomförs ett antal olika projekt som berör både process, organisation och stödverktyg. Det betyder att IT system ska utvecklas och organisationer ska förändras.

Du kommer att arbeta nära och tätt ihop med berörda organisationer inom Scania, men även mycket tillsammans med dina högkompetenta projektledarkollegor som ofta ställs inför liknande utmaningar. I dessa projekt kommer arbetet och de nödvändiga förändringarna beröra en stor del av företagets flöden och huvudprocesser.

En del i att lyckas med projektutmaningen är att du hittar ”rätt” väg fram. Eftersom denna väg inte är lika definierad som den är i Scanias väletablerade PD-projekt, så innebär rollen att ”din metod” i många fall kommer bli best practise för nästkommande projekt.

Din profil

Du behöver ha förmågan att kunna skapa struktur och se hur vi kan använda oss av Scanias processer där det går, men kunna förändra och skapa nya där det behövs. Förståelse för hur systemstödet och IT-lösningar för dessa processer hänger ihop är en fördel. Du är civilingenjör eller motsvarande och har mångårig erfarenhet av processutveckling och projektledning.

Som person brinner du för förändringar och utmanas av att göra oklara situationer/problemställningar tydliga. Du trivs med att arbeta självständigt och med teamets resultat i fokus. Du är utåtriktad och har god förmåga att utveckla och upprätthålla ett brett kontaktnät på alla nivåer, samt är komfortabel med att presentera och rapportera inför större grupper på både svenska och engelska.

För mer information kontakta

Ikaros Dimitriou (rekryterande chef), 08-553 50268, 070-7750268

Publicerad den

22-09-2020

Extra information

Status
Stängd
Ort
Sodertalje
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Kontor / Administration , Civilingenjör / Arkitekt, IT
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis