Inaktiv platsannons

Examensarbete 30hp- Eggpreparering av skäreggar inom produktion i Sodertalje

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2018 levererade vi 88 000 lastbilar, 8 500 bussar samt 12 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 137 miljarder kronor, varav cirka 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE. För mer information besök: www.scania.com.

Om tjänsten

Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.

Scania i Södertälje tillverkar fordon för transportsektorn och är en ledande aktör på världsmarknaden inom framtidens transportlösningar. Scania arbetar enligt Lean-principer och har ett eget system som heter Scania Production System, SPS. Genom att använda SPS arbetar man ständigt med att förbättra och eliminera slöseri. För att ligga i framkant gäller det hela tiden att utveckla teknik och metoder. Miljöarbetet är en viktigt del för att skapa en hållbar produktion och samhälle för att möta framtiden.

Exjobb är ett utmärkt sätt att få närmare kontakt och bygga relationer för framtiden. Många av dagens medarbetare började sin karriär med ett exjobb på Scania i Södertälje.

Bakgrund   

Målet med eggpreparering av skär är att stabilisera skärzonen av verktyget för en kvalitetssäkrad process och öka verktygslivslängden. Efter slipning av hårdmetallverktyg som solida borrar, tenderar de att får skarp kant/grader runt skäreggen. Detta gör att verktygets skäregg blir spröd och kan då brista vid belastning. Genom eggpreparering stabiliseras skäreggen och då ökar verktygets livslängd och pålitlighet avsevärt.

Maskinerna för eggpreparering gör det möjligt att runda av kanterna i en tillförlitlig process till specifika värden i mikrometerområdet. Genom att använda dessa avrundningsmaskiner som efterbehandling efter slipning av verktyg ökar man skyddet mot slitage. Minskat slitage leder till ökad produktivitet och minskad miljöbelastning.

Mål

  • Utreda genom flerfaktorförsök bästa metod för preparering av skäreggar
  • Testa och verifiera vilka parametrar som påverkar verktygslivslängden

Uppdragsbeskrivning                                                                                                                                                          

Med hjälp av principer och metoder från Scanias produktionssystem(SPS)

  • Kartläggning av verktyg aktuella för eggpreparering
  • Fakta och teoriinsamling kring eggpreparering
  • Vilka parametrar ska användas för genomförande av test
  • Välja kriterier för flerfaktorförsök
  • Genomföra tester och verifiera metod
  • Kalkylera produktivitetsvinst och minskad miljöbelastning
  • Presentera metod

 

Utbildning/linje/inriktning

Civilingenjör med inriktning mot maskin eller materialteknik

Antal studenter: 2 st

Start för exjobb: VT/HT 2019/2020

Beräknad tidsåtgång: 20 veckor

Kontaktpersoner 

Erik Åström, , 0700883293

Publicerad den

24-09-2020

Extra information

Status
Stängd
Ort
Sodertalje
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Kontor / Administration , Civilingenjör / Arkitekt, IT
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis