Inaktiv platsannons

30 hp - Kartläggning av manuella arbetsuppgifter relaterat till tunga fordon idag och i framtiden i Sodertalje

Om tjänsten

Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.

Bakgrund
I takt med att ökad fordonsautomation och ökad internationell förarbrist skapar ett starkt affärsincitament för att automatisera så mycket av transportflödet som möjligt, är det viktigt att förstå vilka faktiska humana sysslor som idag omger tunga fordon;

 1. Vilken roll spelar humanutförda manuella sysslor för transportflödet idag?
 2. Vilka humanutförda sysslor och bör inte automatiseras pga yrkesrelevanta eller säkerhetsmässiga effekter?
 3. Vilka av dessa sysslor kan och bör automatiseras baserat på tekniska möjligheter och alternativa kostnader?
 4. Vilken systemeffekt har dessa humansysslor på samhället (tillför de relevanta sociala möten, transportens ansvarskedja, samhällets trygghetskänsla)?

Utvecklingen av de automatiserade fordonen väntas i längre perspektiv, få positiva effekter på såväl transportkostnad, kapacitet, effektivitet och säkerhet, men kommer länge bygga på ett turtagande samspel mellan människa och maskin, för att överbrygga tekniska problem som uppstår vid tidig automation.

Ytterligare finns mycket litet forskning kring den roll människliga sysslor spelar för transportsystemet; dels av yrkeskritiska skäl (brandman), som av trygghetsskapande skäl (busschaufför) eller på grund av utformningen av dagens transportsystem (nyckelbehörighet, trånga trappor för sista-meter-leverans).

Scanias mål med examensarbetet
Som en framtidsorienterad transportleverantör med fokus på att erbjuda långsiktigt hållbara lösningar, vill Scania med detta examensarbete;

 1. Skapa ökad insikt kring dagens manuellt utförda sysslor via systematisk kartläggning av ett rimligt antal olika tunga fordons-applikationers arbetsrutiner (primärt via interna intervjuer av applikations-specialister, säljare och förare)
 2. Visualisera en modell för vilka olika typiska roller dessa manuella sysslor utgör (vilket skulle kunna vara tex: sociala, yrkeskritiska, kostnadseffektiva, jobb-motiverande, fordons-diagnostiserande, teknik-överbryggande?)
 3. Förstå vilka av dessa roller som primärt kan ersättas, förbättras eller bytas ut mha teknik, out-sourcing till mottagare/ passagerare/ transportkund, samt, vilka som bör bestå även i ett framtida transportsystem för att motivera hållbarhet (social såväl som miljömässig).

 Vid frågor kontakta handledare Linda Meiby, Research Office (YRR) 08-553 671 53 eller 0736-685514. 

About the job
 • Title: 30 hp - Kartläggning av manuella arbetsuppgifter relaterat till tunga fordon idag och i framtiden
 • Business area: Research and Development
 • Country: Sweden
 • City: Sodertalje
 • Last application date: 2020-01-31
 • Job Id: 20194665
About Scania
Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder driver vi omställningen till ett hållbart transportsystem. 2018 levererade vi 88 000 lastbilar, 8 500 bussar samt 12 800 industri- och marinmotorer till våra kunder. Nettoomsättningen uppgick till mer än 137 miljarder kronor, varav cirka 20 procent var tjänsterelaterade. Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 52 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Tillverkning sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktionscentrum i Afrika, Asien och Eurasien. Scania är en del av TRATON SE. För mer information besök: www.scania.com.

Publicerad den

24-10-2020

Extra information

Status
Stängd
Ort
Sodertalje
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Kontor / Administration , Civilingenjör / Arkitekt, IT
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis