Inaktiv platsannons

Examensarbete: Framtagning av lösning för laserbaserad utrustning för regenererade Fiber Bragg Gitter i optiskt fibersystem för distribuerad temperaturmätning i Järfälla

Om tjänsten

Är du i slutet av dina studier och ska göra exjobb? Saab Avionics Systems i samarbete med institutionen för Laserfysik på KTH har spännande exjobb i teknikens framkant! Vi vill att du i din vardag ska få göra skillnad för människor, verksamheter och samhälle. Vill du vara med på vår resa? Sök Saab Avionics Systems/Laserfysik KTHs exjobb!

Bakgrund:

På Saab arbetar vi ständigt med att förbättra oss och utmana gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt värden som alla kämpar med olika utmaningar i att göra välden mer säker att leva i.

Saab Avionics Systems utvecklar och tillverkar säkerhetskritiska system och applikationer till flyg, helikoptrar och obemannade farkoster. Avionics Systems produktportfölj innehåller Mission Computers, Control and Actuation Systems samt Communication Management System med flera. Avionics Systems har mer än 300 medarbetare och har verksamhet på flera orter i Sverige samt i Sydafrika. De flesta av våra projekt drivs i en internationell miljö och vi levererar bland annat produkter till två av världens största flygplanstillverkare, Airbus och Boeing.

Arbetsbeskrivning:

På Saab Avionics Systems arbetar vi för säkrare och mer miljövänlig avionik. Vi har idag produkter för distribuerad temperaturmätning baserade på fiberoptik och Fiber-Bragg gitter (FBG) som används för att varna vid överhettning i flygplan. Våra produkter är världsledande på detta område och bidrar starkt till flygets gröna omställning och säkerhet.

Vi arbetar ständigt med att öka prestanda i våra system och vidareutveckla produktkonceptet. Specifikt vill vi i detta arbete vidare undersöka utökning av sensorernas temperaturområde. För att lyckas med det behöver vi finna en praktisk lösning för en reproducerbar  tillverkningsmetodik av regenererade Fiber Bragg Gitter (FBGer) för högtemperaturmätning anpassad för serieproduktion. Vi vill därför undersöka möjligheten att ta fram ett koncept för en mindre produktionsstation för framställning av FBGer för hög temperatur. Laserfysik på KTH har mångårig erfarenhet av distribuerade fiberoptiska sensorer baserade på FBG. Här finns utrustning för tillverkning av preformer och dragning av prototypfibrer och generering av FBG-sensorer med avancerad, egenutvecklad, laserbaserad tillverkningsteknologi.

Er uppgift blir att ta fram ett koncept för industriell tillverkning av högtemperatur-FBGer, även kallat Chemical Composition Gratings (CCG), baserat på tillgänglig kunskap och erfarenhet inom området. Specifikt gäller detta de delar av tillverkningskedjan som är specifika för generering av CCGerna, dvs högtemperatur-annealing och framkallning av det slutgiltiga gittret. Systemet skulle kunna vara, men är inte begränsat till att vara, laserbaserat och skall kunna regenerera/anneala FBGer i en optisk fiber som skall används i ett distribuerat temperatursensorsystem. En preliminär kravspecifikation på de tillverkade fibersensorerna, kommer att finnas men det kommer ingå att, i dialog med Saab Avionics Systems och Laserfysik/KTH, eventuellt modifiera och fastställa specifikationen för systemet. Att validera föreslagen tillverkningsmetodik genom test ingår i mån av tid. Eventuellt kan även realisering av systemet och testskrivning av FBGer ingå om det bedöms kunna inrymmas i arbetet.

Kvalifikationer:

Vi söker 1-2 personer som studerar till civilingenjör eller master av lämplig inriktning för genomförande av arbetet. Du/ni är nära examen och skall påbörja examensarbetet under 2020. Exjobbet utförs i huvudsak under handledning av enheten för Laserfysik på KTH, men du är lika varmt välkommen till Saab Avionics i Huskvarna där vi jobbar med systemapplikationen och den färdiga produkten. Ni kommer även att få handledning från Saab Avionics Systems, speciellt när det gäller kravställningsarbetet och applikationsnära frågor. Vi på Saab Avionics Systems kommer att hålla en nära kontakt under arbetets gång.

Stationering kan vara antingen på enheten för Laserfysik/KTH i Stockholm eller på Saab Avionics Systems i Huskvarna. Ex-jobbsavtal skrivs med Saab Avionics AB och avtalsmässig ersättning utgår. En säkerhetsklassning kommer genomföras innan avtal ingås vilket kommer göras på vårt HR-kontor i Huskvarna. Ersättning för reskostnad erhålls för överenskomna resor, dock inte för restid.

Omfattning

1-2  personer.

Examensarbetet motsvarar Master- (30hp)
 

Start

Examensarbetet genomförs med start 2020


Placeringsort

Huskvarna eller Stockholm, ett fåtal resor emellan kommer göras

För mer information kontakta:

Anna-Karin Holmér,          anna-karin.holmer@saabgroup.com         0768-967107

Michael Fokine,                 mf@laserphysics.kth.se                            0769-481234

Publicerad den

16-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Järfälla
Typ av kontrakt
Examensarbete
Typ av jobb
Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej