Inaktiv platsannons

Verksjurist med EU-rättslig inriktning i Borlänge

Om tjänsten

Välkommen att söka jobb hos oss som Verksjurist med EU-rättslig inriktning. Vi vill ha din ansökan senast den 22 februari.

Som jurist på Trafikverket är du med och underlättar vardagen för invånare och företagare i hela Sverige. Det gör du genom att vara med och bidra till framtidens infrastruktur.

Vi fortsätter att växa och behöver bli fler - är du den vi söker?

Om jobbet

Trafikverket har en central juridikfunktion som hanterar ärenden, driver processer och ger råd och stöd inom en mängd olika rättsområden. Inom avdelningen hanteras bl a rådgivning och kvalificerat juridiskt stöd gällande upphandling av bl a flygtrafik, järnvägstrafik och färjetrafik. Behovet av grön omställning ger upphov till frågor om under vilka förutsättningar staten kan stötta transportbranschen för att t.ex. öka godstrafik på järnväg och vatten, utveckla intermodala transporter eller forskning och utveckling av elflyg. Framtidens transporter påverkar även behovet av att utveckla infrastrukturen, väg och järnväg, som förvaltas av Trafikverket t.ex. elektrifieringen av vägar. 

Som verksjurist kommer du arbeta nära verksamheten och ge löpande expertråd inom det EU-rättsliga området till chefer och andra specialistfunktioner. Utöver EU-rätten kommer du också ge råd i förvaltningsrätt och upphandlingsfrågor. Du kommer att ha ett nära samarbete med dina kollegor som ingår i teamet för statligt stöd, där ni ständigt diskuterar frågor för att säkerställa ett enhetligt juridiskt synsätt och juridisk hög kvalitet i Trafikverkets verksamhet.

Förutom transportslagsspecifika EU-regler, har förvaltningsrätt och statsstödsreglerna stor relevans för arbetsuppgifterna.

Bland kollegorna finns en hög kompetens, vilket ger dig som har grunderna en möjlighet att få växa in i rollen. Du får en gedigen introduktion, likt ett mentorskap, som är individuellt anpassad utifrån vad du har med dig för kunskaper. Här finns stora möjligheter för dig att få kompetensutveckling för att på sikt kunna arbeta självständigt alternativt om du redan är erfaren direkt kunna arbeta med bland annat följande:

 • juridisk rådgivning
 • företräda Trafikverket vid domstol samt vid förhandlingar utom rätta
 • upprätta avtal, yttranden, remissvar och andra juridiska dokument
 • medverka vid utbildningar, seminarier och informationsmöten
Kvalifikationer

Vem är du?

Du är analytisk och har en god problemlösningsförmåga, där du har helhetssyn, kan sätta dig in i olika tekniska frågeställningar och är öppen för alternativa lösningar. Du är en duktig rådgivare som är trygg i dig själv och du har modet att styra upp juridiska frågor. Du delar gärna med dig av dina kunskaper samtidigt som du är ansvarstagande. Vi ser även att du är kommunikativ med god samarbetsförmåga och kan skapa goda relationer, samt självständigt kan driva ditt arbete framåt.

Vi söker dig som:

 • har en juristexamen om minst 270hp (180 p) 
 • notariemeritering eller likvärdig merit 
 • flera års erfarenhet av juridiskt arbete i departement, statlig förvaltning, domstol, advokatbyrå eller i företag
 • har en god förmåga att uttrycka dig på svenska och engelska i både tal och skrift

Det ses som meriterande om du:

 • har erfarenhet av juridiskt arbete inom statligt stöd, förvaltningsrätt eller upphandling 
 • har erfarenhet av juridiskt arbete inom något av transportslagen flyg, sjöfart eller järnväg eller tillhörande infrastruktur
 • har erfarenhet av lagstiftningsarbete
Övrig information

I denna rekrytering används webbaserade tester som en del i urvalet.

Placeringsort: Borlänge eller Solna. Intervjuer sker via Skype under v.9

Önskar du att arbeta delvis på distans? I den här tjänsten har du som vill möjlighet att ha en dialog kring att arbeta hemifrån eller från ett annat Trafikverkskontor ett par dagar i veckan.

Ansökan

De frågor som du får besvara när du skickar in din ansökan kommer att ligga till grund för det första urvalet vi gör. 

Som sökande till Trafikverket kan du eventuellt behöva gå igenom en säkerhetsprövning. Den innehåller säkerhetsprövningssamtal och registerkontroll innan anställning, om tjänsten är placerad i säkerhetsklass. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap för säkerhetsklassade tjänster.

Som anställd i Trafikverket kan du komma att bli krigsplacerad utifrån totalförsvarets behov.

Vi har en central juridikfunktion som ger fullservice till hela Trafikverket i hela landet. Till exempel driver juristerna ärenden i samtliga stora investeringsprojekt. Vårt arbete omfattar allt från förvaltnings- och entreprenadrätt till miljö- och skadeståndsrätt, men även mer verksamhetsinriktade rättsområden som väg- och järnvägsjuridik och expropriationsrätt.

På Trafikverket jobbar vi med att göra Sverige närmare. Vi tror på att en förening av olika erfarenheter, bakgrunder och perspektiv är den bästa grunden för att bygga en arbetsplats fri från diskriminering och en miljö där alla trivs och gör sitt bästa. Vi tror på mångfald där den gemensamma nämnaren är pålitlighet, engagemang och mod. För det är så vi bäst representerar vårt samhälle.

Ansök senast Din ansökan ska ha kommit in till Trafikverket senast den 2022-02-22

Publicerad den

03-01-2023

Extra information

Status
Stängd
Ort
Borlänge
Typ av jobb
Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej