Inaktiv platsannons

Mogen person med livserfarenhet sökes till Självmordslinjen i Umeå

Om tjänsten

Mind

Mind har sedan starten 1931 arbetat med att förebygga psykisk ohälsa genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och bilda opinion.
Vi anser att vår viktigaste roll, som oberoende ideell förening, är att både vara en röst i samhällsdebatten, och samtidigt kunna täppa till luckorna i det offentliga skyddsnätet.

Vi driver sedan 2015 Självmordslinjen för personer som inte längre orkar leva, eller för närstående.
​Självmordslinjen tar emot över 22, 000 kontakter via telefon eller chatt varje år men tio gånger så många försöker nå oss. Därför rekryterar vi ständigt nya volontärer till vår stödlinje.

Samtalen i Självmordslinjen varierar, men oftast handlar de om självmordstankar och olika former av psykisk ohälsa såsom ångest, ensamhet, och depression.
Ibland handlar uppdraget om att lyssna när någon berättar sin historia, ibland om att finnas där för någon som har så stark ångest att det känns omöjligt att tro på att det kan bli bättre.

Vi vill göra skillnad genom att försöka ingjuta hopp när det känns meningslöst och motivera till förändring när så är möjligt. Vi tror på kraften i det medmänskliga samtalet.

Som volontär får du en utbildning i psykisk ohälsa, suicid prevention, samt samtalstekniken Motiverande samtal (MI). Alla volontärer får regelbundet handledning av utbildade handledare och kontinuerlig fortbildning.

Att vara en del av Minds Självmordslinje är utmanande och ger mycket tillbaka i form av erfarenheter, social gemenskap och en känsla av att få göra något bra. Vi erbjuder en möjlighet att göra en mycket uppskattad och livsviktig medmänsklig insats, i en trygg och trevlig miljö under utvecklande former.

När och var ska uppdraget genomföras: 
Verksamheten genomförs vid vårt kontor i centrala Umeå, både dag och natt.
Specifika önskemål eller information: 
Du ska vara minst 25 år och vara en god lyssnare. Du måste kunna flytande svenska. Det är önskvärt, men inte nödvändigt, att ha erfarenhet från vård- och omsorgsarbete, eller att du går en utbildning inom området. Personlig lämplighet och mognad är avgörande. Att ha haft egen erfarenhet av psykisk ohälsa ser vi som en kompetens, men du bör må bra själv nu, för att orka stötta andra. Alla volontärer djupintervjuas, vi tar referenser, du måste uppvisa registerutdrag från polisens belastningsregister, gå en 2-dagars introduktionsutbildning på helgtid, samt följa våra riktlinjer för stödverksamheten.
Minimiåtagande: 
Minst två pass i månaden. Ett pass omfattar c:a fyra timmar.

Publicerad den

26-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Umeå
Typ av kontrakt
Volontärarbete
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Umeå | Volontärarbete