Inaktiv platsannons

Center för flyktingar och asylsökande i Stockholm

Om... Centret arbetar med att ge moraliskt, materiellt och kulturellt stöd till flyktingar och asylsökande i Moldavien där målet är att de lättare ska kunna komma in i det moldaviska samhället. På centret finns bland annat m...

Om tjänsten

Om projektet
Centret arbetar med att ge moraliskt, materiellt och kulturellt stöd till flyktingar och asylsökande i Moldavien där målet är att de lättare ska kunna komma in i det moldaviska samhället. På centret finns bland annat möjlighet att diskutera sina gemensamma intressen och problem samt delta i olika evenemang, möten och seminarier. Bland annat har gemensamma firanden för jul och nyår genomförts, och centret har även uppmärksammat International Women’s Day, International Refugee Day och International Children’s Day och anordnat ekologiska aktiviteter. Utöver detta bidrar centret också med speciellt stöd för flyktingbarn och har språklektioner i rumänska, ryska och engelska.

Uppgifter för volontären
Som volontär på projektet har du möjlighet att få en djupare inblick i hur situationen för flyktingar och asylsökande i Moldavien ser ut. Volontärerna deltar i att organisera språk- och datorundervisning, och att arrangera olika aktiviteter såsom klubbar och matlag. Utöver detta har volontären en viktig uppgift att ge personligt stöd till flyktingar och asylsökande.

Plats
Projektet ligger i en förort till Moldaviens huvudstad Chisinau. Staden räknas som ekonomiskt, kulturellt, vetenskapligt och administrativt centrum för landet och är med sina 700 000 invånare Moldaviens största stad. Chisinau har tack vare sina många välskötta grönområden kallats ”den grönaste staden i Europa”.

Boende och mat
Volontärer på detta projekt har olika alternativ för boende, vilket du får avgörs av dina önskemål och tillgänglighet. Alternativen som finns är följande:

  • Individuellt rum med tillgång till delat badrum och kök på projektet.
  • Individuellt rum i värdfamilj.
  • Delat rum med 2-6 volontärer utanför projektet.
    Volontären får matpengar på projektet.

Fritid
Som volontär spenderas veckodagarna på projektet men helgerna är ofta lediga, så passa på att utforska området och sevärdheter i staden och utanför. Huvudstaden Chisinau mycket fina parker att se och det finns även kyrkor och muséer att besöka samt caféer och butiker för shopping. Även utanför Chisinau finns ett vackert landskap på landsbygden med solrosfält, berg och vingårdar, och det finns även kloster att besöka. Tänk på att landsvägarna kan vara i dåligt skick så se till att åka med en erfaren förare på utflykterna och håll hastighetsbegränsningar!

När?
Till det här projektet kan du åka på ett mellanlångt utbyte på 1-4 månader, projektstart är första måndagen varje månad.

Innan avresa
Innan du åker iväg på ditt volontärutbyte ordnar vi på PeaceWorks en förberedelsedag, antingen på vårt kontor i Stockholm eller i Malmö. Denna förberedelsedag ingår i priset och vi kommer bland annat gå igenom praktiska saker som är bra att tänka på när en åker iväg som volontär, vad som är bra att ha med sig m.m. Vi diskuterar även saker som förväntningar, kulturkrockar, normer och globala maktstrukturer. Detta tror vi är viktigt för att du ska känna dig trygg och säker inför din resa samt för att veta hur PeaceWorks vision och perspektiv på volontärutbyten ser ut.

Samarbetspartners
PeaceWorks samarbetspartner i Moldavien är organisationen ADVIT Moldova (Association for Development, Voluntary Service and Information for Youth). Organisationen har i sin tur kontakten med de olika projekt som du kan välja att åka till, däribland detta projekt.
I och med detta har du som volontär tryggheten i att både ha kontakt med oss här i Sverige, en kontaktperson på mottagande organisationen i Moldavien, samt en handledare på detta projekt. Du blir även upphämtad av ADVIT Moldova när du kommer fram.

Försäkring
En sjukdom- och olycksfallsförsäkring ingår i priset. Du kan även välja att förlänga denna om du ska resa innan eller efter din volontärvistelse.

Flyg, visum och vaccination
Flyg, visum och vaccination är någonting du som volontär måste ordna själv, men du kan självklart fråga oss om tips och råd. Vi har till exempel förslag på flygbolag som kan hjälpa dig. Vi rekommenderar att vara ute i god tid både när det gäller att köpa flygbiljett och att eventuellt ordna med visum. För att ta reda på om det rekommenderas någon vaccination råder vi dig att kolla med din vaccinationscentral som alltid vet detta bäst.

Övrig information
För alla volontärer som åker till Moldavien ingår en språkkurs i ryska eller rumänska i priset för volontärutbytet. Volontären ska ha med sig sängkläder och handduk till projektet. Även information om ens hemland, såsom bilder, böcker eller recept samt eventuella små presenter till projektet kan vara en uppskattad gest.

Publicerad den

24-07-2019

Extra information

Ort
Stockholm
Typ av kontrakt
Volontärarbete
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Stockholm | Stockholms län | Volontärarbete

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis