Inaktiv platsannons

Volontärarbete på Madagaskar i skog

Madagaskar erbjuder fantastiska stränder, imponerande grottor, regnskogar, vattenfall och stadsliv. Denna ö är den fjärde största i världen. Här finner ni de ökända Baobabträden med sina kraftiga stammar. Baobab kallas även för livets träd, då det för med sig otroliga hälsoegenskaper. Detta land med vänliga människor och kontraster är redo att ta emot dig som volontär på ditt nästa stora äventyr! Vare sig du hjälper till i de lokala samhällena eller utforskar landet kommer du uppleva något nytt och spännande. Detta land ligger vid korsningen där den afrikanska och asiatiska världen möts, och kommer säkert att förändra din syn på världen.

Om tjänsten

  Din roll som volontär

Som volontär på Madagaskar kan du välja att jobba på flera olika spännande projekt! Du arbetar vanligtvis 5 till 8 timmar per dag måndag till fredag.

Du har sex olika projekt att välja på:

 • Undervisa på en förskola
 • Byggnation och renovering
 • Undervisning på skola
 • Bevarande av Mangroveträsk
 • Omsorg av samhället (women shelter eller poor village outreach program)
 • Rehabiliteringsprogram för olika lemurarter
Undervisa på en förskola

Syftet och målet är att hjälpa barnen växa och öka deras självkänsla, samt lära sig bättre engelska. Det kommer hjälpa dem på många sätt i framtiden, så väl som att skapa ett globalt samhälle mot en bättre framtid.

Barnen i förskola har chansen att börja lära sig engelska i tidig ålder, vilket är ovärderligt för dem längre fram i livet. Som på andra förskolor världen över, är undervisningen informell eftersom att barnen kommer att vilja leka med dig istället för att bli "lärda". Genom att få dem entusiastiska och vilja komma till förskolan kan du lära dem några väldigt grundläggande engelska fraser, som simpla hälsningar. Du kan mycket väl då ha sått frön av en lärande vana. Barnen kommer att vara exalterade av att se dig och väldigt välkomnande, delvis på grund av den naturliga och genuina vänligheten av människorna från dessa byar men också det faktum att du kommer att bli en av de få utlänningar som de har träffat! På nära håll!

Arbetsschema

Måndag - Fredag

Du lämnar boendet mellan 9 och 9.30 på morgonen beroende på förskolan. Räkna med att undervisa i 3 timmar. Lunchen serveras på boendet. Efter lunch åker du tillbaka till förskolan vid 14 för att fortsätta att undervisa och vara med barnen i 2 timmar.

Volontär med byggnation och renovering

Syftet med detta projektet är att förbättra livskvalitén för mindre privilegierade invånare i och utanför Nosy Be. Byggprojektet förbättrar avsevärt omgivningarna av de åsidosatta delarna av samhället.

Byggnation och renoveringsprojektet på Nosy Be stödjer små samhällen på ön. Här bygger och renoverar du byggnader som är väsentliga för tillväxten och utvecklingen av det lokala samhället. De jobbar generellt med skolor, "community centres", lekplatser och bibliotek. De stödjer även lokala familjer genom att förbättra levnadsstandarden. Projektet hjälper till att öka den totala livskvaliteten under de stressiga förhållanden som människorna lever i. På plats kommer en lokal koordinator erbjuda vägledning och utbildning tillsammans med lokala familjer och andra deltagare. Projektet är fysiskt krävande eftersom du kommer att lägga tegel, snickra, måla, vattentäta, lägga plattor, trädgårdsarbete, såväl som att förbättra samhällets hygien- och saneringsstationer.

Arbetsschema

Måndag - Fredag

Du kommer att börja med ett möte där du och den lokala koordinatorn diskuterar vad som krävs av dig under tiden som du är på projektet. Fokus är på "enklare" byggnadsarbeten och du förväntas hjälpa till med att måla skolbyggnader, tillverka bord och stolar, bygga och renovera lekplatser, tillverka vägar/stigar, bygga toaletter, reparera skolväggarna och hjälpa till att bygga de nya klassrummen. Byggnation och renoveringsprojektet är tillgängligt på fler platser vid behov i det lokala samhället.

Undervisning på skola

Syftet är att hjälpa barn att växa och öka deras självförtroende, samt lära dem bättre engelska vilket kommer hjälpa dem på många sätt i framtiden.

De flesta människor i Madagaskar har inte råd att resa, och i byar som Tsararano Ambony finns det små chanser med kontakt av omvärlden. Utländska lärare gör det möjligt för studenter att forma relationer med någon från en annan bakgrund och kultur, och lärarna kan då lära sig olika utbildningsmetoder och tekniker. Du kommer huvudsakligen assistera den vanliga läraren på skolan så du behöver inte ha någon utbildningsbakgrund.

Du kommer att utbilda och undervisa barn från olika åldersgrupper och med olika inlärningskapaciteter. Du får använda olika inlärningsmetoder. Du kan använda dig av kursboken som referens eller utbilda barnen genom kommunikation och engelska. Under din vistelse i Madagaskar kan du lära barnen olika ämnen som matematik, historia, vetenskap, geografi, data, teknologi, musik, konst och hantverk, olika utbildningsspel, kommunicera på engelska, personlig utveckling, miljömedvetenhet, generell hygien och säkerhet och så vidare. All högre utbildning i Madagaskar är på Franska och Malagassiska, som är deras officiella språk. Det är oerhört viktigt för barnen att lära sig engelska eftersom Nosy Be också är en populär turistdestination i Madagaskar och de i framtiden enklare kan få jobb.

Arbetsschema

Måndag - Fredag

 • Huvudsakligen undervisa engelska, men också undervisa teater, spel, musik, konst och främmande språk.
 • Uppmuntra barnen i akademiskt arbete och främja all utveckling av barnen.
 • Assistera lärare och annan personal
 • Skapa utbildningsplaner
Bevarande av Mangroveträsk

Syftet är att bevara mangroveträsk, genom återplantering av mangrove och miljöutbildning.

På detta fascinerade projekt kommer deltagarna bli delaktiga i viktigt arbete till att underhålla och bevara Nosy Bes djurliv och bibehållande av Mangrove. Som en bevarande volontär, kommer du först att lära dig om mangroveträsket i Nordvästra Madagaskar, dess rikedom, dess användningsområden och dess hot. Du kommer först att arbeta med att designa en undervisningsmanual om miljön för barn. Efter detta kan du börja med miljöutbildningsprogrammet för samhället, hjälpa till att utmärka viktigheten av mangrove och dess hållbarhet till de lokala samhällena och dess skolor.

Du kommer att arbeta på en mangroveplantage. Unga plantor kommer först användas till plantering och vara ett levande klassrum för de lokala barenn där de kan lära sig om träden och miljön.

Arbetsschema

Måndag - Fredag

Under din vecka, kommer dina huvuduppgifter att vara:

 • Återplantering av mangroveträsk
 • Tillhandahålla miljöutbildning som ska nå ut till de lokala skolorna och samhällsgrupper, främst med fokus på barn.

Alla aktiviteter stöds av den lokala personalen som är tillgängliga för dig när det kommer till utbildningen som du lär behöva.

Dagliga aktiviteter kommer att vara planerade av din koordinator på plats.

Volontär med fokus på omsorg av samhället

Projektets syfte är att ge det lokala samhället en god utbildning och grundläggande kunskaper av god hälsa och sjukvård, så att lokalbefolkningen ska få en bättre och säkrare framtid.

Du kommer att stödja lokalbefolkningen på två sätt som följer:

Women's Shelter:

Detta projekt tar hand om kvinnor och unga tjejer. Projektet består av 10 barn och 20 kvinnor där åldern ligger mellan 4 till 40 år. Först och främst, kommer du att vara delaktig i att bygga upp en hydda till Women's shelter. Du kommer att undervisa tjejer/kvinnor i engelska på roliga och intressanta sätt.  Kvinnorna spelar även spel för att utöva både fysiska övningar och avkoppling. Några av dem är traumatiserade och njuter av att tillbringa tid med att ägna sig åt aktiviteter. Det kulturella utbytet och interaktionen ger utsatta tjejer/kvinnor mycket behövande styrka och kraft för att få en bra framtid.

Poor villages Outreach Program:

Fokusering på att undervisa mindre privilegierade barn från fattiga byar runt centret, vars föräldrar inte har råd att betala för deras skolgång. Som volontär kommer du att påverka barnen genom att använda spel och aktiviteter för att utbilda barnen samt hjälpa dem förstå vikten av utbildning till att utveckla andra färdigheter.

Arbetsschema

Måndag - Fredag

På morgonen efter frukost, kommer du att åka till projektet där Women's shelter är etablerad.

På Women's shelter kommer du att:

 • Lära ut engelska tillkvinnor och unga barn
 • Spela spel med dem
 • Påverka och spendera tid med dem.
 • Hjälpa personalen på centret när det behövs

På eftermiddagen kommer du sedan att återvända till boendet och ha lunch. Efter lunch kommer du att åka till Poor Village Outreach Program. Under denna tiden på eftermiddagen kommer du att:

 • Lära barnen engelska
 • Hjälpa dem med läxor
 • Leka med dem
 • Bygga bord och stolar
Volontärarbete med olika lemurarter

Syftet är att bidra till rehabiliteringen av olika lemurarter som samvetslösa personer har stulit från deras naturliga habitat.

På detta projekt kommer deltagarna att vara involverade i viktigt arbete för att bibehålla och bevara Nosy Bes djurliv, genom att arbeta på ett privat rehabiliteringscenter för lemurer. Som volontär kommer du först att lära dig om Madagaskars viktigaste djurarter särskilt de som är inhemska i nordvästra delen av Madagaskar tillsammans med öns unika fauna som tex Afrikansk Skrikhavsörn och Madagaskisk sporrsköldpadda. Du kommer också att förbereda för lemurernas morgon och eftermiddags måltider samt mata dem. En annan del i arbetet är att städa deras inhägnader. Du kommer att vara delaktig i en större och mer interaktiv ombyggnad av inhägnaderna för alla lemurarter.

Arbetsschema

Måndag - Fredag

Din dag kommer börja med att förbereda frukost som du ger till lemurerna. På eftermiddagen är olika dieter också förbereda innan man ger dem till de olika lemurarterna. Du kommer städa de olika inhägnaderna och klippa gräs. Plantera träd (vars löv äts av lemurerna i det vilda) är också en del av ditt uppdrag och du kommer att arbeta med byggnationen och utbyggnad av lemurernas inhägnader.

Dagliga aktiviteter kommer att planeras av din lokala koordinator.

Projektens syfte

En resa till Madagaskar ger dig en chans att lära känna landet på en djupare nivå. Du kommer att arbeta med personer från andra delar av världen, vilket kan vara en utmaning när du är i en ny miljö. Men som med alla utmaningar får den person som antar utmaningen mycket i gengäld. Programmet ger dig också nya perspektiv i hur du är som person i ljuset av en annan kultur. Syftet är att främja ett kulturellt utbyte.

Lokal Partner

Dessa projekt drivs i samarbete med en lokal partner som har erfarenhet av att ta emot volontärer. Tack vare detta samarbete, kan Volontärresor AB erbjuda sina volontärer en väl organiserad och säker erfarenhet för dessa volontärer.

Hur bokar jag resa?

Du bokar din resa hos oss på Volontärresor. Ring oss på 031 - 708 42 03 eller boka via hemsidan www.volontarresor.se klicka på ”Boka”.  När du har anmält dig så skickar vi en faktura på anmälningsavgiften som är 2000 kronor. Anmälningsavgiften ingår i resans pris, summan dras av på slutfakturan, och när du har betalat den är du formellt anmäld. I god tid före avresa får du förberedande information.

Introduktion

När du anländer blir du mött på flygplatsen av personal från vår lokala partnerorganisation. De kommer att ta dig till volontärboendet för en liten introduktion, där du bland annat kommer få generell information om Madagaskar, de olika projekten och din roll som volontär. Du kommer ha möjligheten att lära känna andra volontärer och kommer också ha möjligheten att göra utflykter på olika delar på ön.

Första veckan är en hel vecka med introduktion som är inkluderat.

Boende och mat

Du bor i ett volontärhus med 4-6 personer i varje rum med delat badrum. Dusch med kallt vatten finns att tillgå. I boendet finns en matsal, en lounge där du kan hänga med de andra deltagarna och en underbar trädgård att njuta av. Balkong och en stor takterrass är också tillgänglig för dig att spendera kvalitetstid på. Dessutom så finns det ett kylskåp som du gärna får använda till att förvara din mat i.

Maten är en mix av västerländsk och specialiteter från Madagaskar, som innehåller mest vegetariska rätter med ris och grönsaker. Du kan förvänta dig att bli serverad kyckling två dagar i veckan. Du kan också använda dig av köket om du vill laga egen mat eller så kan du äta på någon av de lokala restaurangerna på din egen bekostnad.

Sevärdheter & omgivningen

Här i närheten finns nästan helt orörda sandstränder. Så länge man går långt ifrån Bombetoka Bay på Mahajangas östra gräns där det inte rekommenderas att man badar, väntar vita stränder på dem som söker sol, bränna och hav.

Här är en lista på stränder att besöka under dina helgutflykter.

 • Petite plage Beach
 • Maroala Beach
 • Grand Pavois Beach

Naturentusiast och äventyrsälskare kommer säkerligen finna lycka runt Nosy Be. Här finns dags och nattaktiva lemurarter, unika fågelarter, spännande reptiler och det inhemska Baobab trädet som kan upptäckas i hisnande landskap.

Här är en lista av naturreservat där man finner många djur:

 • Mariarano Community Forest och runt Anjohibe Caves med dess vattenfall och skog
 • Antrema New Protected Area
 • Mahavavy-Kinkony Wetland Complex
 • Baie de Baly National Park
 • Tsingy de Namoroka National Park
 • Ankarafantsika National Park

Sist men inte minst, missa inte de 3 månader om året som du kan se knölval på kusten av Antsanita från juli till september. Andra valarter har också blivit sedda vid Antsanita, som tex. blåvalen.

Klimat

Västra Madagaskar

Under de torra månaderna från maj till november så regnar det inte alls och temperaturen är behaglig, från 20°C till 25°C  i genomsnitt. Från december till april så regnar det kraftigt, beroende på området och på året. De varmaste månaderna är mars och april, november och december, med en genomsnittlig temperatur på 30°C  eller till och med mer. Den bästa tiden att åka till Madagaskar är därför mellan månaderna från april till mitten av december. Januari till mars är cyklonsäsong så vi råder att man inte åker till Madagaskar under denna perioden.  Skyfall kan fortfarande förväntas i april, maj och juni men mellan dessa skurar skiner oftast solen. Efter regnperioden är landskapet frodigt och grönt, med vilda djur såsom lemurer och reptiler som ofta gör ett framträdande. Från juli till augusti är en god tid att försöka upptäcka knölvalar när de börjar dyka upp i Ile St Marie. Vädret är svalt och torrt, vilket gör det till en bekväm tid att utforska. I september så är vädret bra och varmt. Knölvalar kan fortfarande bli sedda i Ile St Marie till slutet av månaden, medans lemurer börjar föda ungar. I oktober så börjar temperaturen öka runt om i landet och Jacarandas blommar och visar sina levande lila blommor. Från november till december fortsätter temperaturen att öka runt om i landet, fast det finns lite mer chanser att bli regn.

Praktiskt för dig som volontärAnsökningsblankett och utdrag ur belastningsregistret

När du har gjort din bokning skickar vi en anmälningsavgift på 2000 kronor samt en ansökningsblankett som vi vill att du fyller i och skickar tillbaka till oss. Dessutom behöver vi ett utdrag ur belastningsregistret av dig. Detta kostar 192 kronor att få hemskickat och du ska välja blanketten för utlandsändamål. Projektet vill även att du ska ha med dig en kopia när du anländer.

Försäkring

Du ansvarar själv för att ditt försäkringsskydd täcker sjukdom, skada och stöld medan du jobbar som Volontär. Volontärresor säljer en reseförsäkring som heter ”Leva utomlands” och som är giltig när du volontärarbetar. Du kan köpa den som ett komplement till din hemförsäkring eller för hela din volontärperiod. Däremot ingår en ansvarsförsäkring i resans pris. En ansvarsförsäkring gäller för tillfällen då du som privatperson krävs på skadestånd för att oavsiktligt ha skadat någon eller någon annans egendom.

Visum

Svenska medborgare kan söka visum på gränsen, giltigt upp till 90 dagar. Kostar ca 140,000 MGA motsvarar ungefär 400 SEK. Du kan behöva visa upp retur/vidarebiljett samt tillgängliga medel för vistelsen. Passet måste vara giltigt minst 6 månader vid hemresa. Man kan även söka visum innan avresa, kontakta i så fall den svenska ambassaden.

Flyg

Flygbiljetten ingår inte i resans pris.

När du bokar din resa får du ett flygförslag på en biljett via e-post som passar din resa. Om du är intresserad av förslaget så svarar du och meddelar ditt intresse. Du ska boka din biljett så du anländer till Fascene Airport (NOS), Nosy be en söndag mellan 06:00 - 23.00. Transfer till projektet tar ca. 30 minuter med buss. Din sista arbetsdag är på fredagen efter det antal veckor du valt att jobba som volontär. Om du vill åka hem direkt efter projektets slut ska du boka hemresan till dagen efter, dvs lördagen. Var medveten om att transfer tillbaka till flygplatsen inte ingår, men du får hjälp av personal på plats om hur du ska gå tillväga. Du har boende till lördagen så om du åker hem på söndagen får du själv boka och bekosta en hotellnatt. Var väldigt noga med att kontrollera att ankomst- och hemresedatum på biljetten stämmer.

Vaccinationer

I nuläget kommer det rapporter om att pest förekommer på Madagaskar. Vi håller regelbunden kontakt med lokal organisation på plats samt följer nyhetsuppdateringar och UD:s rekommendationer. Sjukdomen har spridit sig i slumområden med dåliga sanitära förhållanden och hotar i nuläget inte turismen på andra platser av landet. Kontakta oss om du vill veta mer om dagsläget och hur utvecklingen går.

Följ UD vars senaste uppdatering är enligt följande:

För alla frågor om vaccinationer bör du ta kontakt med en vaccinationscentral i Sverige. Där vet man vilka vaccinationer som är nödvändiga på Madagaskar. Omständigheterna kan snabbt förändras, forskningens slutsatser ändras och epidemier kan dyka upp. Men det är alltid du själv som avgör vilka vaccinationer du ska använda dig av. Vill du veta mer läs på smittskyddsinstitutets sajt (www.smittskyddsinstitutet.se/amnesomraden/vaccinationer/). Vi rekommenderar alltid att man tar vaccination mot Hepatit A och B samt stelkramp, oavsett resmål.

Publicerad den

18-06-2019

Extra information

Ort
skog
Typ av kontrakt
Volontärarbete
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Skog | Västernorrlands län | Volontärarbete

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis