Inaktiv platsannons

Ekonom/statistiker till SCB i Örebro

Ekonom/statistiker till... Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av...

Om tjänsten

Ekonom/statistiker till SCB

Statistikmyndigheten SCB förser samhället med statistik för beslutsfattande, debatt och forskning, på uppdrag av regeringen, myndigheter och forskare. Vår statistik bidrar till en faktabaserad samhällsdebatt och väl underbyggda beslut. Det är vi som beräknar bland annat befolkningstillväxten, bruttonationalprodukten och konsumentprisindex. Utvecklingen av våra statistiska metoder och IT-system baseras på aktuell vetenskap och beprövad erfarenhet.   

Vi har en aktiv och omfattande roll i det internationella statistiksamarbetet. Vi är också en viktig del av det svenska biståndsarbetet och våra medarbetare deltar i uppbyggnaden av statistikverksamheter runt om i världen.

Vi är 1 300 medarbetare, huvudsakligen i Örebro och Stockholm, som utvecklar, framställer och sprider statistik. Söker du meningsfulla arbetsuppgifter som bidrar till ett demokratiskt samhälle är SCB arbetsgivaren för dig.

Arbetsbeskrivning
Enheten för finans- och sektorräkenskaper har som huvudsakliga uppgifter att framställa finansräkenskaperna, som görs på uppdrag av Finansinspektionen, och de reala sektorräkenskaperna. Beräkningarna görs kvartalsvis. Därutöver ansvarar enheten bland annat för EDP-rapporteringen (Excessive Deficit Procedure) till EU. Tjänsten vid enheten för finans- och sektorräkenskaper omfattar främst att medverka i framställning, presentation och publicering av finansräkenskaperna. Finansräkenskaperna beräknas sektorsvis och du kommer att ha ansvar för en eller flera delsektorer.

Enheten för produkträkenskaper har som huvudsaklig uppgift att beräkna Sveriges bruttonationalprodukt, BNP. Detaljerade beräkningar görs årsvis medan kvartalsvisa beräkningar görs fyra gånger per år. Enheten ansvarar också för årliga regionala räkenskaper.Tjänsten vid enheten för produkträkenskaper omfattar främst att medverka i framställning, presentation och publicering av BNP, bruttonationalprodukten. BNP beräknas dels från produktionssidan som olika näringsgrenars bidrag till BNP, dels från användningssidan som konsumtion, investeringar, m.m. Du kommer att ansvara för ett eller flera beräkningsområden som kan avse delar av näringslivets produktion och/eller delar av användningen.

Kvalifikationer
Du har:

• akademisk examen på minst kandidatnivå med inriktning på nationalekonomi
• minst 60 hp i ämnet statistik
• du har god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift, på både svenska och engelska

Tidigare arbetslivserfarenhet är inget krav men erfarenhet från ekonomiskt beräkningsarbete och/eller analys är naturligtvis meriterande, inte minst från det makroekonomiska området. Detsamma gäller längre utbildning i nationalekonomi men även utbildning i finansiell ekonomi (för tjänsten vid enheten för finans- och sektorräkenskaper) eller företagsekonomi med redovisningsinriktning. Du bör ha goda kunskaper i Excel och gärna också andra statistiska analysprogram.

För att kunna ta ett långtgående ansvar för ditt område avseende såväl löpande produktion som förvaltning och utveckling krävs att du är handlingskraftig och kan driva utrednings- och förbättringsarbete, men också att du har en god samarbetsförmåga. Eftersom jobbet handlar mycket om siffror men också innehåller en hel del komplexa frågor är såväl numerisk som problemlösande analysförmåga. Vi lägger stor vikt vid din personliga lämplighet och självklart är du intresserad av samhällsekonomiska frågor. Givetvis hoppas vi att du delar våra förhållningssätt: mod, tillit, handlingskraft och ansvarstagande. 

Om anställningen
Vi söker medarbetare till fyra tjänster som är tidsbegränsade till 30 juni 2019 samt till en tjänst som är tidsbegränsad till 31 december 2019. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Ansökan
Låter den här tjänsten som något för dig? Skicka då din ansökan senast 2018-11-02, märkt med dnr A2018/0553, genom att registrera personligt brev och CV i en databas via ansökningsknappen nedan. I slutet av din ansökan kommer du även få besvara några urvalsfrågor. Urval och intervjuer sker löpande. Varmt välkommen med din ansökan.

Mer information om tjänsten
Vill du veta mer om tjänsten kontakta Jonas Edblom enhetschef för finans- och sektorräkenskaper på tel. 010-479 41 97 eller Helena Kaplan enhetschef för produkträkenskaper på tel. 010-479 43 88.

Fackliga företrädare
Kristina Strandberg, Saco-S föreningen vid SCB, tel 010-479 40 00.

Krister Näsén, ST inom SCB, tel 010-479 40 00.

Övrigt
Båda enheterna har övervägande del manliga medarbetare varför vi gärna ser kvinnliga sökanden till tjänsterna. Vi undanber oss kontakt med annonsörer och bemanningsföretag i rekryteringen.

Dela detta jobb

Publicerad den

25-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Örebro
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej