Inaktiv platsannons

Examensarbete 30Hp: Provningsmetoder av mekaniska mekanismer och komponenter som utsätts för höga påkänningar i Karlskoga

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats.

Om tjänsten

Vad du blir en del av

Dynamics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder understödsvapen, missiler, torpeder, sensorer, obemannade undervattensfarkoster, kamouflagesystem och träningssystem för försvarsmarknaden. Produktportföljen innefattar även produkter för den civila säkerhetsmarknaden såsom fjärrstyrda undervattensfarkoster till oljeindustrin och kärnkraftverk.

Examensarbetet är inom områden understödsvapen och genomförs på sektionen för stridsdelsteknik. Sektionen för stridsdelsteknik ligger i Karlskoga består idag av 17 medarbetare. Inom sektionen arbetar vi med design och utveckling av stridsdelar och tändrör.

Din framtida utmaning

Projektiler som skjuts ut ur vapen innehåller mekanismer och komponenter som utsätts för mycket höga belastningar. Detta ställer stora krav på val av mekanismer och komponenter samt hur dessa byggs in i sina enheter. För att säkerställa att mekanismer fungerar och komponenter klarar påkänningarna som de utsätts för krävs det prov och testutrustning som kan användas för att verifiera detta. Provobjekten kan utsättas för radiell acceleration och/eller linjär acceleration under mycket korta tidsförlopp. Prov och testutrustningen skall kunna drivas utan explosiva varor.

Huvudsyftet med examensarbetet är att undersöka vilka metoder som kan vara tänkbara samt vad marknaden har att erbjuda inom området.

Examensarbetet går ut på följande:

  1. Litteraturstudier och internetsökning för en fördjupning inom området.
  2. Undersöka vad som finns tillgängligt på marknaden inom området.
  3. Intern och extern behovsanalys.
  4. Leverantörskontakter
  5. Föreslå provningsförfarande och anskaffning av nödvändig provningsutrustning.
  6. Presentera resultaten i rapport och i en presentation.
Den du är idag

Examensarbetet är lämpligt för en eller två studenter på masternivå med inriktning mot maskinteknik. Du är idérik, kommunikativ och tar egna initiativ.

Eftersom du kan komma i kontakt med information som omfattas av försvarssekretess krävs att du genomför och godkänns i säkerhetsprövning gjord av myndighet.

Publicerad den

26-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Karlskoga
Typ av kontrakt
Examensarbete
Typ av jobb
Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej