Inaktiv platsannons

Examensarbete: Trådlöst mätsystem för fällning av yttre laster i Linköping

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats.

Om tjänsten

Vad du blir en del av

Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.

Området Taktiska System och Integration, en del av avdelningen Flygprov och Verifiering, ansvarar för provning inom ett brett spektrum av teknikområden så som avionik- och mjukvaruintegration, radar och elektrooptiska sensorer, cockpit och displaysystem (HMI), navigering, kommunikationssystem, telekrig/egenskydd (EW), spaning, vapenintegration, träningssystem och stödsystem. Den största mängden utprovning sker i Gripen men även prov i civila flygplan förekommer.

Din framtida utmaning

Under fällning av yttre last (t.ex. vapen, fälltankar och motmedel) från flygplan mäts lastens fallbanor under hela förloppet för att säkerställa korrekt beteende. I dagsläget genomförs utprovningen med hjälp av markbundna mätsystem. Din utmaning blir att utveckla ett trådlöst mätsystem som passar inuti lasten utan stöd från markbundna mätstationer då detta kanske inte är tillgängligt vid provplatsen.

Målet med examensarbetet är att:

  • Bygga en protoyp av ett internt mätsystem
  • Testa prototypen genom miljötester (temperatur, vibrationer, shock)
  • Testa prototypen genom laborativa studier av positionsnoggrannhet och telemetritäckning och räckvidd

Arbetet skall dokumenteras i en rapport och presenteras genom en halvtids- och slutpresentation.

Den du är idag

Du är i slutet av din masterutbildning inom Elektroteknik eller motsvarande och ska påbörja ditt 30hp examensarbete. Du har ett brinnande intresse för elektronikdesign och tycker om hemmaprojekt där du hittar lösningar och genomför egna idéer. Du har även insikt inom områdena GPS och antennteknik för att kunna designa och dimensionera trådlösa system.

Antal deltagare: 1-2 personer.

Omfattning: 30 högskolepoäng (20 veckor).

En bakgrund i systemarkitektur och matematik är meriterande.

Tjänsten innebär arbete som omfattas av försvarssekretess. Därför krävs att du genomför och godkänns i en säkerhetsprövning gjord av myndighet.

Fortlöpande rekrytering.
Välkommen in med ansökan!

Publicerad den

19-03-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Linköping
Typ av kontrakt
Examensarbete
Typ av jobb
Civilingenjör / Arkitekt
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej