Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med våra partners och kunder leder vi övergången till ett hållbart transportsystem. Under 2017 levererade vi 82 500 lastbilar, 8 300 bussar samt 8 500 industri- och marinmotorer till våra kunder. Vi omsatte närmare 120 miljarder kronor, varav 20 procent utgjordes av servicerelaterade tjänster. Scania grundades 1891 och finns idag representerat i mer än 100 länder, och har drygt 49 000 medarbetare. Forskning och utveckling är koncentrerad till Sverige, med filialer i Brasilien och Indien. Produktion sker i Europa, Latinamerika och Asien, med regionala produktcentra i Afrika, Asien och Eurasien. Scania ingår i Traton Group. För ytterligare information, besök www.scania.com.
Scania genomgår nu en transformation från att vara en leverantör av lastbilar, bussar och motorer till en leverantör av kompletta och hållbara transportlösningar.
Är du intresserad av att knyta kontakter inom produktutveckling på Scania och samtidigt få erfarenhet av hur ett stort globalt företag arbetar och fungerar? Då kan ett examens- arbete hos oss innebära en inledning till en lång yrkeskarriär i ett spännande företag.
Bakgrund
Varje konstruktör ansvarar för att funktionen i sin konstruktion säkerställs och en del i att göra detta kan vara genom en geometrisk toleranskedjeanalys.
Traditionellt görs analysen vanligen i 1D med hjälp av Excel och resultatet värderas med hänsyn till önskad funktion. På senare år har Scania börjat använda avancerade 3D analysverktyg för analys av komplexa geometrier. Mjukvaran kräver dock en specialistroll för att genomföra analysen. För 1D analys finns enklare programvaror som borde kunna användas av konstruktören själv, med visst specialiststöd och ersätta Excel.
Påstående:
Visualiseringen i en sådan 1D programvara underlättar förståelsen av toleransanalysen jämfört med att värdera ± toleranser i en Excelfil. Dessutom ges svar på enskilda toleransers bidrag till det totala toleransutfall, vilket inte framgår i Excel. Detta leder till ett ökat incitament att utföra och följa upp toleransanalysen för den enskilda konstruktören.
Mål
Utvärdera den kommersiellt tillgängliga programvaran EZtol och ge rekommendation om den ger ett lämpligt och tillräckligt bra stöd för att underlätta konstruktörens egenanalys av toleransutfall. Samt vad resultat ger för mervärde jämfört med en Excel lösning.
Uppdragsbeskrivning
Genom en testlicens av EZtol genomföra ett antal typexempel av toleranskedjeanalyser och göra en jämförelse mellan EZtol och Excel. I uppdraget ingår också att ta fram och beskriva en lämplig arbetsmetod för användning av EZtol, med syfte att en konstruktör själv ska klara de grundläggande momenten. Därutöver utreda hur en paketering av mjukvarulicenser och licenshantering skulle kunna se ut på Scania.
Utbildning/linje/inriktning
Högskoleingenjör eller motsvarade med inriktning mot konstruktion eller design.
Lämpligt för två studenter med individuell ansökning. Startdatum under mars 2019 och med färdigdatum senast juni 2019
Kontaktpersoner och handledare
Handledare Gruppchef
Bertil Tamm Sara Ekman
08-55380139 08-55386065
08-04-2025
Ange nedan vart du önskar arbeta och glöm inte bort att ange din e-postadress!