Inaktiv platsannons

Examensarbete till SCA Skog, Skogsvårdsavdelningen

SCA's mission, vision and core values are important tools in creating a company in which employees are united by common goals and in a shared ambition. Our core values are respect, excellence and responsibility.

Om tjänsten

Examensarbete till SCA Skog, Skogsvårdsavdelningen

Hur optimerar vi naturhänsynen vid avverkning för hög produktion i föryngringar?

Din nästa utmaning

I samband med traktplanering ska den som planerar avgränsa områden för naturhänsyn som är över 0,1 ha, i hänsynsytor. Områden som mindre än 0,1 hektar definieras som detaljhänsyn och där ska skördarföraren själv ta ett beslut om hänsyn, såvida inte instruktioner framgår i traktdirektivet. Detaljhänsyn utgörs vanligtvis av att lämna enskilda träd eller mindre trädgrupper, hänsyn till både stående- som liggande död ved samt mindre fuktsvackor. Under 2017 uppgick naturhänsynen till 13 % av arealen som planerades för avverkning, vilket kan jämföras med att branschen som helhet lämnar ca 8 % (Skogsstyrelsen, 2015). Denna siffra inkluderar inte mindre ytor, enstaka träd eller död ved som utgör detaljhänsyn.


En bra markberedning lägger grunden för hög plantöverlevnad och tillväxt. Vid markberedning ska hänsyn tas till både hänsynsytorna och detaljhänsynen. Detta minskar i sin tur den areal som kan föryngras. Vi vill nu undersöka vilken areal som utifrån våra instruktioner för naturhänsyn inte kommer att markberedas och utgöra produktionsmark. En viktig del i arbetet är även att utvärdera och ge förslag på åtgärder som kan öka andelen produktionsareal utan att sänka naturvårdsambitionen.

Vem är du?

Vi söker dig som studerar till i första hand jägmästare eller skogsmästare. Du är intresserad av skogsvård- och naturvårdsfrågor och vill fördjupa din kunskap inom detta område, och omsätta dem praktiskt. Du har ett strukturerat arbetssätt, tar stort eget ansvar och drivs av att förbättra resultat. Din personlighet och ditt beteende samspelar med SCAs kärnvärden: Respekt, Högklassighet och Ansvar.


Körkort är ett krav.


Stationeringsort är enligt överenskommelse och uppgiften utförs vid överenskommen tidpunkt.

Publicerad den

29-02-2024

Extra information

Status
Stängd
Ort
Skog
Typ av kontrakt
Heltidsjobb (förstajobb)
Typ av jobb
Produktion / Industri
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Skog | Produktion / Industri | Heltidsjobb (förstajobb)