Jobb för 12-åringar

Hitta jobb för 12-åringar

Letar du efter jobb för 12-åringar? Eller kanske du undrar över vad en 12-åring kan jobba med? Som 12 år gammal får du enligt lag egentligen inte börja jobba, utan du behöver vänta tills att du har fyllt 13 år. Det finns dock undantag på vad du kan jobba med enligt 12 § AFS 2021:3 föreskrifterna om minderårigas arbetsmiljö. Här har vi samlat den viktigaste informationen och allt du behöver veta för att slippa läsa hela arbetslagen själv. Börja träna på att skriva ditt CV redan nu! Läs vidare för mer tips om jobb för 12-åringar och vad dina rättigheter är när du ska börja jobba.

Barns rättigheter som är 12 år gammal

Från 12 år och fram tills att du fyller 18 år är du en minderårig och räknas som ett barn. Detta gör att du har vissa rättigheter och krav på dig som funderar på att arbeta. Du får exempelvis jobba max 2 timmar per en skoldag och 7 timmar per en skolfri dag. Dina arbetstimmar får heller inte vara mellan klockan 20.00 och 06.00 och du ska dessutom ha minst 14 timmars vila mellan arbetspassen. Ditt jobb bör inte hindra skolgången och för barn yngre än 13 år får du arbeta max 12 timmar i veckan.

"Som 12-åring kan du bland annat sälja majblommor eller jobba med uppdrag som har med din hobby att göra. Du kan också jobba som statist eller som barnskådespelare."

Jobb för barn som är 12 år

Jajamän, det finns jobb för barn som är 12 år gamla. Exempelvis kan man som 12-åring sälja majblommor eller jobba med uppdrag som har med sin hobby att göra. Du kan också jobba som statist eller som barnskådespelare, dock behöver du ha tillstånd från arbetsmiljöverket. Har din familj en egen verksamhet utan några andra anställda? Då är det fritt fram för dig att arbeta i verksamheten enligt arbetsmiljölagen. Tänk på att arbetsuppgifterna bör vara enkla, säkra och ska inte vara belastande för din hälsa både fysiskt och psykiskt.

Sommarjobb för 12-åringar

Som tolvåring kan du hitta flera enkla sommarjobb. Du kan exempelvis gå ut med grannens hund eller sälja din egna hallonsaft som du kan ta bra betalt för, speciellt om du har gjort den själv. Varför inte sälja kakor eller annat gott som du vet att dina grannar kan tänkas uppskatta? På sommaren finns det också gott om utomhusaktiviteter såsom trädgårdsarbete, plocka bär och frukt. Vill du hålla dig uppdaterad om nya jobb, tips och råd? Läs mer om tips och tricks på vår blogg eller via våra karriärråd. För att registrera dig hos oss på StudentJob behöver du ha fyllt 13 år. Funderar du över något, tveka inte att höra av dig till oss via mejl till info@studentjob.se så svarar vi dig så fort vi kan. Hoppas du hittar ett sommarjobb perfekt för 12-åringar.

Att registrera sig med StudentJob som 12-åring

Vi på StudentJob önskar dig all lycka i skolan och hoppas att du kommer tillbaka till oss när du är 13 år, så att vi kan hjälpa dig att hitta ditt nästa jobb!

FAQs jobb för 12-åringar

  • Är det lagligt för 12-åringar att arbeta?

  • Nej, det är inte lagligt för 12-åringar att arbeta i de flesta länder, inklusive Sverige. Arbete kan till exempel skada deras hälsa, skolgång och sociala utveckling. Däremot finns det undantag för vissa arbetsuppgifter som kan generera en inkomst för en 12-åring.

  • Vilka typer av jobb kan 12-åringar utföra?

  • Du som är 12 år kan arbeta på gårdar, i familjeföretag eller sälja saker såsom saft och kakor till grannarna. De kan också utföra små jobb åt grannar eller vänner som att passa husdjur eller vattna trädgården.

  • Vilka färdigheter och erfarenheter kan en 12-åring få genom att ha ett jobb?

  • Genom att ha ett jobb kan 12-åringar lära sig om ansvar, samarbete, tidsledning och problemlösning. De kan också få en bättre förståelse för pengars värde och lära sig grundläggande ekonomiska färdigheter.

Information om andra åldrar