Hitta jobb för 12-åringar

Letar du efter jobb för 12-åringar? Eller kanske du undrar över vad en 12-åring kan jobba med? Som 12 år gammal får du enligt lag egentligen inte börja jobba, utan du behöver vänta tills att du har fyllt 13 år. Det finns dock undantag på vad du kan jobba med enligt 12 § AFS 2021:3 föreskrifternas om minderårigas arbetsmiljö. Här har vi samlat den viktigaste informationen och allt du behöver veta för att slippa läsa hela arbetslagen själv. Härnedan börja träna på att skriva ditt CV redan nu! Läs vidare för mer tips om jobb för 12-åringar och vad dina rättigheter är när du ska börja jobba.

Barns rättigheter som är 12 år gammal

När man är 12 år och fram tills att man fyller 18 år är du en minderårig och räknas som ett yngre barn. Detta gör att du har vissa rättigheter och krav på dig som funderar på att arbeta. Du får exempelvis jobba max 2 timmar per en skoldag och 7 timmar per en skolfri dag. Dina arbetstimmar får heller inte vara mellan klockan 20.00 och 06.00 och du ska dessutom ha minst 14 timmars vila mellan arbetspassen. Ditt jobb bör inte hindra skolgången och för barn yngre än 13 år får du arbeta max 12 timmar i veckan.

“Som 12-åring kan du sälja majblommor eller jobba med uppdrag som har med din hobby att göra. Du kan också jobba som statist eller som barnskådespelare.”

Jobb för barn som är 12 år

Jajamän, det finns jobb för barn som är 12 år gamla. Exempelvis kan man som 12-åring sälja majblommor eller jobba med uppdrag som har med sin hobby att göra. Du kan också jobba som statist eller som barnskådespelare, dock behöver du ha tillstånd från arbetsmiljöverket. Har din familj en egen verksamhet som du kan jobba för och det finns inga andra anställda där? Då är det fritt fram enligt arbetsmiljölagen. Att tänka på är att arbetsuppgiften bör vara enkel, säker och ska inte vara belastande för din hälsa både fysisk och psykisk.


Sommarjobb för 12-åringar

Som tolvåring kan du hitta flera enkla sommarjobb. Kanske kan du gå ut med grannens hund eller sälja din egna hemmagjorda hallonsaft som är på tok inte dåligt betalt det heller. Eller varför inte sälja kakor eller annat gott! På sommaren finns det också gott om utomhusaktiviteter såsom trädgårdsarbete, plocka bär och frukt. Vill du hålla dig uppdaterad om nya jobb, tips och råd? Läs mer på vår vår blogg eller karriärråd. För att registrera dig hos oss på StudentJob behöver du ha fyllt 13 år. Funderar du över något, tveka inte att höra av dig till oss via mejl till info@studentjob.se så svarar vi dig så snart vi kan. Hoppas du hittar ett sommarjobb perfekt för 12-åringar.

Att registrera sig med StudentJob

Vi på StudentJob önskar dig all lycka i skolan och hoppas att du kommer tillbaka till oss när du är 13 år, så att vi kan hjälpa dig att hitta det jobbet!