Tips och råd > Personligt brev

Personligt brev

Det personliga brevet/ansökningsbrevet är ett bra komplement till ditt CV, så se till att lägga lite extra möda på ditt brev. Du kommer garanterat att dra nytta av det! För vissa rekryterare är ansökningsbrevet ännu viktigare än själva CVt, och särskilt när du skickar din ansökan via e-post så är ansökningsbrevet det första intrycket du gör på företaget.

I den här artikeln får du lära dig hur man skriver ett bra personligt brev och vi har dessutom skrivit fyra exempel på bra ansökningsbrev för att inspirera dig.

>> Hur man skriver ett bra personligt brev

>> Exempel på personligt brev

>> Exempel på personligt brev – Praktikplats/Internship

>> Exempel på personligt brev - Engelska

Hur man skriver ett bra personligt brev

Vad är ett bra ansökningsbrev? Det är väldigt mycket beroende på jobbet du söker till och på den person som kommer att läsa ditt brev. Det är därför som det är så viktigt att inte skicka samma ansökningsbrev till flera företag! Att skriva ett unikt ansökningsbrev kommer också att visa att du är väl förberedd, vet exakt vilka färdigheter som är viktiga för jobbet och att du är väldigt motiverad.

Det är bäst att göra ett grundläggande ansökningsbrev med de mest relevanta kunskaperna, erfarenheterna och motiveringar för varje jobb. Du kommer sedan att kunna använda denna som en mall när du skriver dina enskilda ansökningsbrev och lägga till mer information så att den riktar in sig på just den tjänst som du söker. Du bör också ändra din stil att skriva på, baserat på graden av formalitet som jobbet kräver.

Det som kommer att förbli detsamma i varje brev är utformningen och strukturen av själva personliga brevet.

 

Layout på ansökningsbrev: Öppningsstycket

Den första meningen kommer att berätta för läsaren varför du skickar brevet: Hur hittade du jobbannonsen och varför söker du till den? Den här delen kan, men behöver inte vara kreativ.

Vilken stil på själva skrivandet används i jobbannonsen? Håll dig till samma, så kan inte mycket kan gå särskilt fel.

Exempel vanlig första mening

Jag vill härmed ansöka till den lediga tjänsten ’promoter i Stockholm’ på Studentjob.se.

Efter att ha läst jobbannonsen ’Nespresso Boutique värdinna Göteborg’ på Studentjob.se vet jag att det skulle vara deltidsjobbet för mig. Som kaffemissbrukare och med erfarenhet av försäljning i en high-end miljö, kan jag inte vänta på att få möjligheten att representera detta fantastiska varumärke.

Din jobbannons ’Junior Account Manager’ talade verkligen till mig: Jag har varit en mycket nöjd kund hos (företag) i flera år och skulle älska att även övertyga andra i att välja era tjänster!

Exempel en kreativ första mening

I går läste jag i nyheten att en av 10 hushåll i Sverige donerar till minst en organisation. För mig, är det väldigt viktigt med en mer jämlik fördelning av resurser över hela jorden. Därför vill jag gärna bidra till att öka denna andel, så ett jobb som en gatupromotor skulle passa mig perfekt!

 

Layout på ansökningsbrev: Mitten Stycket

I mittendelen av ansökningsbrevet bör du nämna vad du kan erbjuda företaget och varför du skulle vilja jobba där.

Se till att du inte bara repeterar allt som redan finns i ditt CV, försök att verkligen öka värdet här.

Varför vill du jobba hos det här företaget och med den här rollen? Kolla deras webbplats och sociala medieprofiler, gör en Google-sökning på företaget och prata med människor runt dig: du kanske (indirekt) känner någon som kan berätta mer om företaget.

Försök att undvika att skriva klichéer som "Jag är en utmärkt lagspelare som också kan arbeta självständigt" eller andra tomma uttalanden som har överskridits.

Ta en titt på jobbannonsen och försök att upptäcka vilka färdigheter som är viktiga för jobbet. Vad gör dig så bra på dem? Använd exempel eller situationer som visar dessa färdigheter.

Mittendelen består vanligen av 1-3 stycken. Totalt bör ditt ansökningsbrev inte vara längre än 1 sida.

 

Layout på ansökningsbrev: Sista Stycket

I slutet av det personliga brevet kommer du att nämna ditt huvudmål: att få en inbjudan till en jobbintervju!

Exempel på avslut på personliga brevet

Jag ser fram emot att träffa er för en intervju.

Jag skulle ytterligare vilja förklara min motivering och vad jag kan bidra med till (företag) i en personlig intervju.

Jag är övertygad om att jag kommer att kunna bidra till (företag)s framgång och skulle gärna träffa er  för en intervju.

De sollicitatiebrief

Exempel på Personligt brev

Nedan hittar du två exempel på ansökningsbrev: det första är skrivet för ett deltidsjobb och det andra för ett heltidsjobb.

Använd gärna dessa som inspiration, men kopiera dem inte helt!

Exempel ansökan brev deltidsjobb

I det här exemplet på personligt brev ansöker vi till ett deltidsjobb inom event.

 

Bästa Herr / Fru,

Jobbannonsen "MASSOR med Event Jobb i Stockholm / Göteborg / Malmö" på StudentJob SE fångade verkligen min uppmärksamhet: Som regelbunden besökare på konserter och festivaler har jag alltid velat veta hur det är att jobba bakom kulisserna.

Det som verkligen drar mig till detta deltidsjobb är den sociala aspekten, att se att jag bidrar till att andra får en underbar dag skulle vara fantastiskt! Jag tycker också om att ha ett aktivt jobb, under min första termin insåg jag att sitta och vara tyst hela dagen inte är någonting för mig. I mitt tidigare jobb på Subway lärde jag mig hur man hanterar långa köer med kunder under lunchtid och stressen som kom i följd.

Arbetstiderna kommer på ett bra sätt gå att kombinera med mina studier, och jag ser fram emot att börja på ett så mångsidigt och roligt jobb!

Jag skulle gärna träffa dig och utveckla min motivering för detta jobb och vad jag kan bidra med.

Med Vänliga Hälsningar,

 

Exempel ansökningsbrev heltidsjobb

I det här exemplet kommer vi att ansöka till ett första heltidsjobb som säljare hos Telia.

 

Kära (namn på mottagaren),

Med en examen i International Business och med erfarenheter inom försäljning, vill jag härmed söka till tjänsten "kundrådgivare". Jag bytte nyligen till Telia och blev positivt överraskad av servicen jag fick i affären. Jag skulle gärna lära av och bidra till er framgång!

Under mina studier arbetade jag som deltidssäljare på GAME. I det jobbet lärde jag mig att starta en konversation, ta reda på vad kunden verkligen behöver och att övertyga dem om att köpa det spel som var det bästa valet för dem. Jag insåg att jag fick energi från att prata med andra, och att se en kund lämna butiken full av lycka över att få spela deras nya spel som de precis köpt var väldigt motiverande.

Att säkerställa en miljö som kunden känner sig bekväm i och välkommen till var också en del av mitt tidigare jobb, och jag fann att min entusiasm och tålamod hade en positiv inverkan på affärsmiljön.

Varför Telia? Trots att jag inte gillar att erkänna det, så är jag en tekniknörd. Att hålla mig uppdaterad om den senaste tekniken, enheterna och funktionerna är en passion som jag har och skulle vilja utnyttja genom att ge Telias-kunder råd om vilken telefon och prenumeration som är bäst för dem.

Jag skulle gärna träffa dig personligen för att diskutera min motivering och vad jag kan bidra till med på Telia, och ser fram emot ditt svar.

Vänliga Hälsningar,

 

Exempel på Personligt brev – Praktikplats/Internship

När du ska göra en praktik/internship kanske du inte har hunnit få någon relevant arbetslivserfarenhet. Detta gör det ännu viktigare att visa din motivation och entusiasm. Dessutom, har du under dina studier utvecklat några färdigheter som kan hjälpa dig att fungera bra på praktikplatsen, se till att du nämner dessa i ditt ansökningsbrev.

 

Kära (namn på mottagaren),

Härmed skulle jag vilja ansöka till jobbannonsen "Digital Marketing Placement SE i Amsterdam".

Varför digital marknadsföring? Jag tog en introduktionsklass i onlinemarknadsföring (särskilt inriktad på Google Analytics) och åtnjöt den teoretiska delen så mycket att jag inte kan vänta med att se hur det fungerar i praktiken. Att kunna se exakt vad som händer på en webbplats och hur du tar med dig dina mest värdefulla kunder gör onlinemarknadsföring mycket mer intressant för mig som traditionell marknadsföring.

Ett av mina favoritämnen är Management Information Systems, där vi lär oss att effektivt rapportera om information till chefer som använder verktyg som Excel. För att göra detta använder vi både analytiska och kreativa färdigheter: Den här kombinationen kommer att vara mycket användbar när vi analyserar webbplats trafiken och kommer fram till förbättringsmöjligheter utifrån dessa data.

Att ta ansvar kommer naturligt för mig; I grupprojekt föredrar jag att vara den som ansvarar för slutresultatet. En iver i att lära mig nya saker är en annan av mina egenskaper, varför ert fokus på utbildningar och värdet av att komma med nya idéer väcker stort intresse hos mig. Slutligen, som en elev själv, skulle det vara bra att få fler personer från samma målgrupp till webbplatsen, och att skriva artiklar relaterade till studentlivet är definitivt ett plus!

Jag skulle gärna vilja komma till ert kontor för en intervju för att ytterligare diskutera min motivering.

Ser fram emot att höra från er,

 

Exempel på Personligt brev – Engelska

Att skriva ett personligt brev på engelska skiljer sig i grunden inte så mycket från ett svenskt brev. Du kan använda vårt exempel på ett personligt brev på engelska nedan som en guide när du skriver ditt egna.

 

Dear (recipient name),

After reading the vacancy  ‘Catering assistant at our restaurant in Madrid’ on Studentjob.se, I knew I had to apply. I visited Spain last summer and told myself that If I ever have the chance to go back, I will. I have worked in a variety of restaurants in Sweden and I am ready to explore what it’s like to work in catering in another country.

Throughout my studies I had many part time jobs at restaurants in Sweden. During my job at Humphrey’s restaurant in Rotterdam I learned about the importance of customer satisfaction and the joy it gives me when they are pleased with my service. I have always been interested in Hospitality and working with others so it was only natural that I went on to study International Hotel & Hospitality Management at Stockholm University. We were taught all the necessary skills to smoothly operate and run a restaurant and give customers the best experience.

I grew up in Sweden but I have always wanted to travel and see the world. Therefore I think that working in an international environment will suit me very well and will give me the opportunity to keep developing my Spanish speaking skills (currently B2). I am the kind of person who can easily communicate with others, is flexible when it comes to working hours and always ready for an adventure.

Thank you for your time and I am looking forward to your response. Attached is a copy of my cv for additional information.

Yours faithfully,

 

Nu borde det inte vara något större problem för dig att skriva ett personligt brev på både svenska och engelska. Vänta inte, utan börja skriva ditt personliga brev redan nu, då är inte en intervju för ditt drömjobb långt borta.