Inaktiv platsannons

Forskare i teoretisk fasta tillståndets fysik i Uppsala

Om tjänsten

Publicerad: 2019-10-14

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på 

Forskningsområde: Teoretiska studier och beräkningsbaserad modellering av fasta tillståndets fysik, med särskilt fokus på modellering av ultrasnabba dynamiska processer, teori för topologiska kvantmaterial, och teori för okonventionella supraledare. I forskningsuppgifterna ingår utveckling av teoretiska modeller och datorsimuleringsprogram för att simulera ultrasnabb icke-jämvikts gitterdynamik i starka laser-fält och icke-termisk gitterrelaxation i relevanta material. Första-princip datorprogram (DFT) kommer att användas för beräkning av topologiska kvantmaterial och deras ljus-inducerade icke-jämvikts egenskaper och supraledning.

Kvalifikationskrav: Den sökande förväntas ha stort intresse för modern teoretisk fysik, vara särskilt motiverade och har avlagt doktorsexamen i fysik eller motsvarande, med goda kunskaper i teoretisk fysik och fasta tillståndets fysik. Den sökande förväntas ha visat självständighet och forskningskvalitet genom goda publikationer. Erfarenhet av inducerad gitterdynamik, storskaliga första-principen och programutveckling är önskvärda. Mycket goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska är en förutsättning.

Ansökan bör innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes kvalifikationer, forskningsintressen, och publikationslista. Det skall innehålla ett CV, kopior på relevanta betyg, kopia på den sökandes doktorsarbete eller ett utkast av detta. Vi ser gärna att du lämnar uppgift om två referenspersoner eller bifogar rekommendationsbrev.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2019-11-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-10-31.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Peter Oppeneer, Institutionen för fysik och astronomi, e-post: peter.oppeneer@physics.uu.se, tel. +46-18-471 3748.

Välkommen med din ansökan senast den 28 oktober 2019, UFV-PA 2019/3297

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Publicerad den

05-05-2020

Extra information

Status
Stängd
Ort
Uppsala
Typ av kontrakt
Deltidsjobb
Typ av jobb
Kontor / Administration
Körkort önskas
Nej
Tillgång till bil önskas
Nej
Personligt brev krävs
Nej

Registrera dig nu!

Ansök snabbt genom endast ett klick och bli uppdaterad med de senaste positionerna som passar dig. Registrera dig som en student här!

Registrera dig gratis