Pensionsspara

Att spara för pension är en viktig del av vår ekonomiska planering. Det innebär att vi sparar pengar nu för att ha tillgång till en inkomst när vi är pensionärer. Att spara regelbundet är viktigt. Ju tidigare du börjar spara, desto större chans har du att bygga upp en bra pensionsförmögenhet. Du bör också vara beredd att justera dina sparvanor om din ekonomiska situation förändras. Hur går man då tillväga för att börja pensionsspara? I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad pensionsspara är, varför det är viktigt och hur du gör för att säkra din ekonomi när du inte längre är i arbetsför ålder.

pensionsspara

Hitta ditt drömjobb med StudentJob!

Registrera dig gratis på två minuter med StudentJob.

REGISTRERA NU

Varför du bör pensionsspara

För att spara till pension behöver du spara en viss summa pengar regelbundet under en lång period. Det beror på din livsstil och önskade inkomst efter pensionering hur mycket du behöver spara. Det är viktigt att börja spara så tidigt som möjligt för att ha tillräckligt med pengar när du går i pension. Det är viktigt att spara pengar för pensionen eftersom det ger en trygghet för din ekonomi när du blir äldre. Med ett pensionssparande kan du fortsätta att leva ett gott liv utan att behöva oroa dig för ekonomiska problem eller beroende av andra. Dessutom kan det hjälpa dig att upprätthålla din standard och livskvalitet även när du inte längre är i arbetsför ålder.

Olika sätt att pensionsspara

Det finns olika sätt att spara pengar till pensionen, så att du kan säkra din framtida ekonomi när du inte längre vill eller kan jobba. När du arbetar eller bor i Sverige har du rätt till allmän pension, men ta inte den pensionen för givet. De flesta i Sverige har också tjänstepension, men beroende på vilken livsstil du har nu och vill ha efter arbetslivet, kanske du behöver fundera på ett eget pensionssparande. Nedan förklarar vi vad du behöver tänka på gällande de olika sätten att pensionsspara.

Redo att ansöka?

Vi har massor av jobb att söka. Kolla in våra lediga tjänster för att hitta din perfekta roll och börja ansöka redan idag.

Allmän pension

Allmän pension är den statliga pensionen och ansvaras av pensionsmyndigheten. Den här pensionen utgörs av fyra delar; inkomstpension, inkomstpensionstillägg, premiepension och garantipension. Det är en pension för dig som har arbetat eller bott i Sverige och grundas på dem inkomster du har betalat skatt för. Den största delen är inkomstpensionen som varje år avsätts från din pensionsgrundande inkomst och skattepliktiga ersättningar. Om du har bott i Sverige och har haft en väldigt låg inkomst eller ingen alls, så kan du få garantipension.

Inkomstpensionstillägg kan du också få i din allmänna pension och det beror på storleken av inkomstgrundande pension samt hur många år du av den inkomsten du haft. Premiepensionen är en annan del som sätts undan utifrån din pensionsgrundande inkomst. Du kan själv välja vad din premiepension ska placeras genom att göra egna fondval eller om du vill låta den ligga kvar i förvalsalternativet AP7 Såfa(statlig fond). Den sista delen av den allmänna pension är tilläggspension som ersätter ATP som var en del av det gamla pensionssystemet. Denna del är inkomstgrundande och baseras på pensionspoäng som du får under de åren du arbetat. Ju fler pensionspoäng du har desto större blir tilläggspension. För mer information om allmän pension, hänvisar vi till pensionsmyndighetens webbplats där du kan läsa mer om vad som gäller och vilka delar av pensionen du har rätt till.

Tjänstepension

Alla som har kollektivavtal har också tjänstepension eftersom att det är en del av överenskommelsen mellan arbetsgivare och fackförbunden. Den kan dock se olika ut beroende på vilket kollektivavtal du har. Tjänstepensionen är viktig eftersom att annars får du endast allmän pension som staten betalar ut och då kan det bli svårt att få pengarna att räcka till, när du väl är pensionär. Du som har kollektivavtal och tjänstepension kan förlita dig mer på att du får ut en relativt bra pension att leva på. Har du en individuell tjänstepension, kan det vara bra att kolla upp hur mycket som betalas in till din pension varje månad. Det kan du göra genom att logga in på pensionsmyndighetens e-tjänst “mina sidor” där du bland annat kan se prognoser över hur mycket pension du kommer att ha vid olika pensionsåldrar.

För dig som saknar tjänstepension, bör du fråga om det finns möjlighet till att få individuell tjänstepension. Om det inte är möjligt, så bör du skapa ett eget sparande för din pension om det är ekonomiskt genomförbart. Pensionsmyndigheten tycker att man ska spara mellan 4,5 till 6 procent av din bruttolön upp till 44.375 kronor. Om du skulle tjäna mer än det, så behöver du spara ännu mer. Ytterligare en förmån med att ha tjänstepension är att det innehåller ekonomiska skydd för om du skulle bli sjuk eller dör. Därför är det bra om du kan förhandla dig till tjänstepension om du saknar det, så att du även har en trygghet ifall något skulle hända dig.

Eget pensionssparande

När det kommer till att säkra pensionen ekonomiskt, kan det vara bra att skapa ett eget pensionssparande. Oavsett om du har tjänstepension eller inte, så är det bra att ha ett eget pensionssparande och framförallt om du inte har tjänstepension. Beroende på hur mycket du sparar till pensionen varje år, kan du se till att du har möjligheten leva ett gott liv efter arbetsför ålder. Du kan även ge dig själv chansen att pensionera dig tidigare, alternativt gå ner i arbetstid om du vill det.

Det finns olika sätt att skapa ett eget pensionssparande för att säkra upp en framtida god ekonomi. Du kan spara pengarna på ett vanligt sparkonto, under madrassen och liknande, men det är inget sparande att föredra då du inte får en tillräckligt bra ränta. Genom att spara pengar på ett sätt med låg ränta eller ingen alls innebär att inflationen i slutändan kommer att minska värdet på dina pengar. Därför kan du istället placera dina sparade pengar i ett investeringssparkonto(ISK) eller en kapitalförsäkring(KF), där du får ränta på varje krona investerad. Det medför alltid en viss risk, då det handlar om värdepapper som kan både öka och minska i storlek.

Du kan investera i aktier, fonder och andra typer av värdepapper som ger dig avkastning som förhoppningsvis har ett större värde när du går i pension. Det säkraste alternativet är fonder som innebär att du investerar i aktier, men med större riskspridning. Läs mer om eget pensionssparande på pensionsmyndigheten.

Kontakta oss

Har du funderingar och undrar över något kan du alltid kontakta oss via mejl härnedan. Är du redo för att söka jobb och kickstarta din karriär, då är det bara och registrera dig. Vi finns här och hjälper dig hela vägen!

FAQs

  • Vad är tjänstepension?

  • Tjänstepension är en del av din totala pension som kommer från dina anställningar där tjänstepension ingått. Den gör att du får en högre pension än dem som endast haft allmän pension under arbetslivet.

  • Vad är allmän pension?

  • Allmän pension är den pension alla får om man bor eller jobbar i Sverige och består av inkomstpension, premiepension, inkomstpensionstillägg och garantipension.

  • Varför bör man pensionsspara?

  • Att pensionsspara är viktigt för att du ska fortsätta kunna leva den livsstil du gör normalt sett när du inte längre är i arbetsför ålder. Läs mer om pensionssparande i denna artikel.

Läs mer om förmåner på jobbet